10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurs cu cintec la Inspectoratul Scolar Olt

Concurs cu cintec la Inspectoratul Scolar Olt

„Primadona“ invatamintului din Olt, Dumitru Nica, a obtinut dispensa de la minister pentru a putea candida din nou la postul de director

Cu toate ca in urma cu o saptamina inspectorul ge-

neral al ISJ Olt, Silviu Neacsu, promitea o desfasurare transparenta si nepolitizata a examenelor pentru ocuparea functiilor de director la cele 82 de colegii nationale, licee teoretice si grupuri scolare, lucrurile n-au stat deloc asa. Oricine priveste listele cu admisii si respinsii realizeaza cit de „obiective“ au fost aprecierile comisiei de examinare al carei sef a fost inspectorul general adjunct Toma Pruna.

Cazul Dumitru Nica

Cel mai elocvent exemplu il constituie cazul profesorului Dumitru Nica. Inspector general al ISJ Olt pina in 1996, membru de vaza al organizatiei PSD Olt, si-a negociat pina in 2000 un caldut loc de director la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina. O data cu intoarcerea la putere a PSD a revenit in fruntea inspectoratului si Dumitru Nica. Numai ca, dupa aproape un an de domnie, lui Dumitru Nica i s-a intimplat un necaz cu mare importanta la obraz: o mica mita. Asta spun gurile rele, atit din inspectorat, cit si din „manejul“ profesoral. Pentru ca un om atit de important in invatamintul din Olt, dar si din PSD nu putea fi scos pe usa din dos a istoriei, lucrurile s-au musamalizat dupa tipicul oraselor provinciale: o mina spala pe alta. Asa se face ca oficial Dumitru Nica si-a inaintat demisia din functia de inspector general si s-a repus pe fotoliul de director al Colegiului Economic „P. S. Aurelian“. Care acum a fost scos la concurs. Numai ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, la concurs nu mai puteau participa candidatii a caror limita de virsta pina la pensionare era mai mica de doi ani. Cazul domnului Nica. Si cind toata lumea credea ca, in sfirsit, acest caz al invatamintului se va rezolva, „o data cu trecerea timpului“, la ISJ Olt a sosit o adresa din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care inspectoratul era anuntat ca se permite candidatura profesorului Dumitru Nica la functia de director al Colegiului Economic „P.S. Aurelian“. Iar sefii Inspectoratului Olt s-au conformat supusi. „Nu ma puteam opune unei hotariri a ministerului. Trebuie sa intelegeti si dumneavoastra. Nu conteaza ce parere am eu despre acest lucru“, declara Toma Pruna, inspector general-adjunct si presedintele comisiei de examinare. Tot la fel a reactionat si inspectorul general Silviu Neacsu: „Nu stiu despre ce incident vorbiti dumneavoastra in legatura cu domnul Nica. Pot sa va spun ca a sustinut examenul de director in urma unei dispense de la minister. Mai mult nu stiu. Celalalt candidat, profesoara Denisa Maican, a depus o contestatie“.

Ca fost sef al compartimentului personal, Silviu Neacsu stie insa foarte bine circumstantele in care a plecat Dumitru Nica din fruntea ISJ Olt. Domnul Nica a fost insa de negasit. Poate ca se resimte dupa efortul intelectual depus la intocmirea dosarului de candidatura pentru care a obtinut, evident, cel mai mare punctaj dintre toti cei 39 de candidati, aproape de perfectiune, adica 118,5 puncte din 130 posibile. Prin comparatie, unul dintre cei mai stimati si vechi directori din invatamintul din Olt, profesorul de matematica Ion Ciciu, a fost declarat admis pentru Colegiul National „Radu Greceanu“ Slatina cu doar 93 de puncte. Iar contracandidata profesorului Dumitru Nica, Denisa Maican, a obtinut 110 puncte. Dar a ramas la liberali.

Posturi vacante

Vor fi organizate noi examene pentru cinci posturi ramase vacante din cele 22 scoase la concurs. Candidatii care s-au prezentat pentru ocuparea functiei de director la Colegiul National „Nicolae Titulescu“ Slatina, Liceul cu program sportiv Slatina, Colegiul National Agricol „Carol I“ Slatina, Liceul Teoretic Valeni si Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal au fost respinsi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS