12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOri la partid, ori afara

Ori la partid, ori afara

Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National a primit luni, 11 martie, somatia de evacuare a imobilului din str. Unirii nr.89. Prin urmare, numaratoarea inversa a inceput: mai sint 48 de ore pina cind angajatii pe probleme de cultura si patrimoniu fie se vor usura de sase milioane de lei – cheltuieli de executare -, fie vor porni in cautarea unui adapost.

Povestea a inceput in urma cu vreo doi ani. Potrivit Hotaririi de Guvern nr. 1353/2000 privind transmiterea unui imobil, monument istoric, din administrarea Ministerului Culturii in administrarea Bibliotecii Nationale Romane si a Inspectoratului pentru Cultura Dolj, Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National (DCPCN) i-a fost repartizat un spatiu de 200 mp in strada Mihail Kogalniceanu , nr.17, corp A, etaj. Simplu si firesc ar fi fost sa se mute acolo. Insa lucrurile s-au complicat putin. Desi imobilul respectiv face parte din patrimoniul national si libertatea deciziilor o are doar Ministerul Culturii, la etaj si-au facut loc birouri parlamentare, senatoriale si, colac peste pupaza, vreo citiva membri PSD, cu scaune cu tot.

Pe de alta parte, imobilul din str. Unirii, nr. 89, unde isi gasisera adapost Centrul Creatiei Populare si Directia pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National, este vestita „Casa Pop“, monument istoric. Conform legislatiei, cladirea a fost retrocedata proprietarului, Caletzeanu Elena. Unica mostenitoare a Casei Pop, batrina, pensionara in virsta de 87 de ani, isi trimite executorii sa ii indeplineasca ultima dorinta: sa-si gaseasca sfirsitul in propria-i casa. Cu Centrul Creatiei Populare, problema pare sa se fi rezolvat. Consiliul judetean a achizitionat, pe strada Alexandru Macedonski, la nr. 28, o casa unde sa isi inghesuie salariatii. Lucrul acesta s-a intimplat tot din cauza unei somatii, in urma careia, pe 14 ianuarie, s-a purces la evacuarea fortata. Asadar, de bine, de rau, protejatii consiliului judetean si-au gasit adapost, chiar daca amintitul imobil de pe strada Alexandru Macedonski este in proces de renovare de mai bine de doua luni.

„Ar fi culmea sa cedeze tocmai partidul de guvernamint…“

Mai ramine Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National, care, se pare, nu prea are pile pe plan local. Cu banii alocati de la minister – 400 de milioane de lei pe an, din care 100 de milioane se duc pe actiuni culturale – abia daca isi acopera cheltuielile materiale.

Din cele spuse Maria Popescu, contabila-sefa, si de Marcel Berendei, consilier in probleme de patrimoniu, situatia se prezinta cam asa: ori evacueaza imobilul din str. Unirii, nr. 89, iar atunci, luni, la prima ora, dau navala in birouasele mochetate din Mihail Kogalniceanu nr. 17; ori nu pleaca, platesc cele sase milioane de lei pentru cheltuieli de executare si asteapta sa le rezolve cineva problema. In ceea ce priveste inchirierea unui alt spatiu, acest lucru nici nu intra in discutie, Directia dispunind doar de suma amintita, oricum insuficienta. Abordat in repetate rinduri, Ion Voiculescu nu a facut altceva decit sa-i amine la nesfirsit. Consiliul judetean, sustine Domnia sa, nu are obligatia sa le gaseasca un spatiu, iar cel deja repartizat „ar fi culmea sa fie cedat tocmai de partidul de guvernamint!… Este o incurcatura. Oricum, ceva tot va trebui facut. O sa ii ingramadim pe toti acolo (Kogalniceanu, nr. 17 – n.r.)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS