12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConducerea APAPS SRS Oltenia a chemat la raport SA-urile doljene

Conducerea APAPS SRS Oltenia a chemat la raport SA-urile doljene

Directorul general al APAPS – SRS Oltenia, Marin Nicoli, a convocat ieri cenzorii si reprezentantii respectivei institutii in AGA societatilor doljene la care statul mai este actionar, la o sedinta de analiza a activitatii administratiilor acelor agenti economici. Aceasta initiativa a avut ca baza de pornire doua elemente care coincid cronologic. In aceasta perioada se incheie exercitiul financiar la societatile aflate in portofoliul APAPS. Este vorba de finalizarea balantei contabile pentru anul financiar trecut si stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli, pentru anul in curs. Totodata, in aceasta perioada expira mandatele de un an ale consiliilor de administratie si ale managerilor societatilor la care statul mai detine actiuni.

SC MAT a fost somata, iar DAEWOO – cu „calm“ rugata…

Momentul a fost folosit de conducerea APAPS – SRS Oltenia pentru a trage linie si a evalua rezultatele activitatii respectivelor conduceri. Celor prezenti li s-au adus la cunostinta obligatiile care le revin, pentru ca APAPS sa poata administra societatile respective in termenii legii. Nici salariile directorilor generali nu au fost trecute cu vederea: „Un director general nu poate avea un salariu mai mare decit cel al unui secretar de stat. Doar societati speciale, cum ar fi ALRO Slatina, care inregistreaza un profit urias, pot incalca aceasta regula. In privinta celorlalte, astept sa vad rapoarte cu privire la sanctionarea directorilor pentru neindeplinirea criteriilor de performanta“. Cenzorilor li s-a cerut sa precizeze in rapoarte data la care dividendele obtinute ajung la bugetul de stat. OG 64/2001 reglementeaza modul de repartizare a dividendelor. 50% din cuantumul acestora merg la bugetul de stat, iar 50% ramin la agentul economic. Sumele respective trebuie virate la buget in maximum 30 de zile de la data inchiderii balantei contabile. Marin Nicoli le-a cerut cenzorilor sa semnaleze orice situatie de blocaj la sursa. „Aceasta este o infractiune care trebuie demascata. Trebuie evitate situatiile in care banii ramin in cadrul societatilor si nu ajung niciodata in vistieria statului“. In acest sens, s-a dat ca exemplu SC MAT SA. Unitatea a inregistrat pe parcursul anului 2001 un profit de citeva miliarde de lei. In urma subventiilor acordate de guvern celor care vor sa achizitioneze masini agricole, productia fizica a societatii s-a dublat. Marin Nicoli a spus ca se asteapta ca, in maximum 30 de zile, MAT SA sa vireze la buget jumatate din dividende. „Daca nu se va intimpla acest lucru, societatea va suporta aceleasi penalitati de intirziere ca pentru orice alte debite catre buget“. La DAEWOO AUTOMOBILE Craiova, problemele sint de alta natura. Societatea trebuie sa plateasca sume mari celor penalizati pe vremea lui… Ceausescu. Respectivii, deloc putini, au actionat societatea in judecata. In baza sentintelor civile, o parte din aceste plati au fost efectuate. Acolo trebuie identificata o modalitate pentru acoperirea capitalului de lucru. In ceea ce priveste acordarea facilitatilor de catre stat, conducerea APAPS asteapta un raport complet despre cum s-au respectat obligatiile care reveneau DAEWOO. Una dintre aceste obligatii era aceea ca jumatate din productia de autoturisme sa mearga la export. „Nu vrem sa ne trezim in situatia in care Ministerul de Finante considera ca nu s-au respectat clauzele si cere inapoi banii acordati pentru facilitati. Va rog sa va consultati cu partenerul coreean si sa inaintati un raport in acest sens“, a precizat Marin Nicoli.

ELECTROPUTERE este in incertitudine, iar BIOSIN Calafat are probleme cu Garda Financiara

In parte, s-au abordat problemele fiecarei societati doljene. La SC ELECTROPUTERE SA, salariatii nu mai stiu nimic despre soarta lor. In uzina domneste atmosfera de incertitudine, iar toti considera ca oprirea motoarelor este tot ce-a mai ramas de facut, in conditiile in care nimeni nu mai stie care este stadiul privatizarii si incotro trebuie s-o ia. Incertitudinea porneste si de la faptul ca nivelul comenzilor a scazut vertiginos, iar trei – patru mii de salariati lucreaza doar patru zile pe saptamina, avind lunar o zi de joi libera. „Din cite stiu, aceasta idee de oprire a motoarelor, ca sa vedem incotro o luam, vine de la nivelul sefilor. APAPS SRS Oltenia nu are cadere sa ia o astfel de decizie. Oricum, nu este nici o legatura intre procesul de privatizare si continuarea sau stoparea activitatii. GENERAL MOTORS impreuna cu SIEMENS si cu alte companii au depus o oferta. Comisia de negocieri va desigila plicul si abia atunci se va stabili soarta intreprinderii. Personal, consider ca motoarele nu trebuie oprite“, a spus Marin Nicoli. Ceva mai multe „nazbitii“ s-au facut la BIOSIN SA – Calafat. Societatea este vecina cu fabrica de amidon, care are capital francez. Calea ferata uzinala a fost reparata de francezi, acestia cheltuind peste 1,2 miliarde de lei. Conducerea BIOSIN a dispus ca francezii sa plateasca daca vor sa foloseasca portiunea de cale ferata care trece prin curtea lor. Francezii au platit asa cum a cerut BIOSIN, dar informatia a ajuns si pe la urechile premierului Frantei, Lionel Jospin. Pe 4 martie, BIOSIN Calafat si-a revizuit pozitia fata de francezi. Dar asta nu este tot. La fel a procedat conducerea societatii de pe malul Dunarii si cu… locuitorii Calafatului. Conducta de termoficare care alimenteaza orasul trece si ea prin gradina BIOSIN, deci a fost considerata o alta sursa de venit. Ca sa fie convingatori, cei de la BIOSIN au „umblat“ la vana. La rindul sau, BIOSIN are probleme cu Garda Financiara, care a gasit-o cu plus de gestiune, dupa ce cu doua zile inainte de controlul acestora, Directia de Finante Dolj constatase ca totul este in regula.

TUFON SA da cu matura prin batatura, iar SICO isi „plinge“ numele… cel vechi

La SC TUFON SA treburile sint mai „linistite“. CONEL mai are putin si le trage stecherul din priza. Conducerea APAPS doreste un raport referitor la suportul financiar pe care-l are unitatea pentru a-si plati datoriile. De asemenea, se mai doreste sa se cunoasca daca exista un scenariu pentru continuarea activitatii sau daca exista vreo strategie pentru privatizare. „Nu sintem de acord cu privatizarea pe active. Sper ca nu v-a dat prin gind asa ceva. Apropo, la TUFON nu a inceput curatenia de primavara? Nu aveti oameni fara incarcare, pe care sa-i puneti la aceasta treaba…?“, a punctat Marin Nicoli.

O ultima problema care ne-a atras atentia este dosarul penal de la SC SICO SA, fostul Centru Teritorial de Calcul. Impreuna cu SIF Oltenia si SIF Muntenia, SICO Craiova – in asociere in participatiune – a facut un Registru al Actionarilor. SICO a detinut 10% din afacere, iar totul s-a desfasurat sub titulatura de… „Centrul Teritorial de Calcul Craiova“ – adica asa cum era cunoscuta institutia pina in 1989. SICO SA s-a adresat organelor de politie cu plingere penala, iar dosarul in care sint reclamati cei care au luat vechea denumire va ajunge in citeva zile pe masa Parche-tului, dupa cum s-a precizat in cadrul sedintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS