12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetatea Baniei va avea un Palat al Justitiei

Cetatea Baniei va avea un Palat al Justitiei

Inghesuiala, harmalaie, un permanent du-te-vino si activitate improprie unei institutii unde oamenii vin sa-si caute dreptatea – cam asa s-ar caracteriza atmosfera de la Tribunalul Dolj. Si nu din vina oamenilor care muncesc aici, ci din lipsa spatiului adecvat activitatii unei instante judecatoresti la inceputul secolului XXI. Solutia iesirii din impas exista, fiind deja intocmit proiectul unui Palat al Justitiei pe locul actualului tribunal.

Un Palat al Justitiei a existat in Dolj cu zeci de ani in urma. Este vorba de actuala cladire a Universitatii din Craiova, careia nu i se mai poate reda insa vechea destinatie. De aceea, in mintea judecatorilor a incoltit cu ani in urma ideea construirii unui nou Palat al Justitiei. Proiectul exista deja, ramine doar problema finantarii constructiei.

Un sediu cum nu s-a mai vazut

Constructia care adaposteste actualul sediu al Tribunalului Dolj este cunoscuta si sub denumirea de Casa Glogoveanu, monument istoric ridicat in anul 1720 si extins in anul 1908, ce a suferit numeroase modificari de-a lungul vremii. Cum aceasta cladire nu poate fi demolata, la proiectarea noului Palat al Justitiei s-a plecat de la premisa construirii unui imobil ultramodern, care sa incadreze vechiul edificiu istoric. Viitoarea cladire va fi imensa, urmind sa adaposteasca atit sediul Tribunalului Dolj, cit si pe cel al Curtii de Apel Craiova, dar si alte servicii auxiliare ale instantelor. Accesul publicului se va face dinspre str. Iancu Jianu, separat de intrarea judecatorilor, printr-un hol imens denumit chiar „Sala pasilor pierduti“. Cladirea va avea aspectul unei enorme „anvelope“ din aluminiu si sticla de patru etaje, cu o suprafata desfasurata de peste 13.000 mp, incluzind in interior vechiul edificiu, modernizat si restaurat. Accesul arestatilor se va face separat, la subsol existind un spatiu destinat lor, unde vor putea discuta si cu avocatii.

Vor exista noua sali de sedinta, fiecare pe inaltimea a doua niveluri. Circulatia in interior va fi asigurata atit pe scari, cit si prin intermediul unor lifturi cu pereti transparenti. Vor fi amenajate toate utilitatile necesare justitiabililor. Nu vor lipsi oficiul CEC si cel postal, bufetul, grupurile sanitare, urmind sa fie amenajata chiar si o… garderoba pentru public.

Finisajele urmeaza sa se alinieze unor standarde intilnite doar in SUA: pardoseli din dale de granit in zona pentru public, plafoane din panouri fonoabsorbante, ferestre din sticla termopan. Sint prevazute in proiect instalatii automate de stingere a incendiilor, sisteme antiefractie, adapost de protectie civila. Un corp separat de cladire urmeaza sa fie reamenajat, urmind sa cuprinda locuinte de serviciu pentru personal.

Investitie costisitoare, dar necesara

O asemenea investitie, a carei valoare estimativa depaseste 150 de miliarde de lei, va trebui aprobata prin hotarire de guvern. Necesitatea ei nu poate fi contestata, date fiind conditiile in care isi desfasoara acum activitatea Tribunalul Dolj. Pe rolul acestei instante se aflau in anii 1995-1996 aproximativ 5.500 de dosare, iar in anul 2001 – peste 22.000. Acest fapt a impus o dimensionare corespunzatoare a personalului, ce lucreaza in conditii improprii, daca ne gindim ca imobilul actual nu putea face fata necesitatii de spatiu nici macar in 1952, atunci cind a primit actuala destinatie. Deocamdata, exista un proiect din 1999 al Palatului de Justitie, dat de-o parte de actuala guvernare. „Ii doresc viitoarei conduceri a Tribunalului Dolj sa inaugureze respectiva cladire inaintea incheierii mandatului“, a afirmat magistratul Mihaela Cotora, actuala presedinta a Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS