10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania ramine in cursa pentru NATO

Romania ramine in cursa pentru NATO

Comitetul SUA pentru NATO este multumit de evolutiile din Romania din luna februarie, a declarat ieri Bruce Jackson, presedintele Comitetului SUA pentru NATO, dupa intilnirea cu premierul Adrian Nastase. „Romania face progrese semnificative, iar daca veti continua in acest fel, sintem incurajati si ne gindim la o runda de largire substantiala“, a spus Bruce Jackson. El a adaugat ca spera ca largirea NATO sa cuprinda, in aceasta runda, sapte state, daca aceste state pot sa intreprinda actiuni care sa nu le stopeze evolutia. „Consider ca pentru statele cuprinse la Praga este important sa nu fie descalificate, sa evite greselile care sa le scoata din cursa. Un exemplu extrem de bun este Slovacia. Daca Slovacia il alege pe Meciar, aceasta va duce, probabil, la descalificarea acestei tari“, a aratat Bruce Jackson. El a mai spus ca in Romania reforma in domeniul apararii a fost un succes, iar planul de aderare la NATO se desfasoara cum trebuie. Intrebat de problemele cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste candidatura la NATO, Bruce Jackson a aratat ca exista probleme care tin de societatea civila. „Actiunile s-au concentrat acum, in cadrul ultimelor zece luni, pe probleme sociale si ale societatii civile, ca dezvoltarea unor mecanisme mai bune de lupta impotriva coruptiei“, cu finalizarea restituirii proprietatii, a privatizarii si a elaborarii unui plan pentru dezvoltarea problemelor sociale.

Mai exista si alte probleme, dar acestea sint in majoritate ceea ce numesc eu problemele societatii civile, nu probleme de pregatire in domeniul apararii, a spus Jackson. Premierul Adrian Nastase a declarat ca „Bruce Jackson are o teorie corecta in momentul de fata ca largirea NATO sa se faca cu sapte tari, inclusiv Romania“.

El a adaugat ca tarile respective va trebui sa aiba grija sa nu-si creeze probleme de ordin intern si sa nu faca greseli majore. Nastase a evidentiat numeroase elemente pozitive in evolutia Romaniei cum ar fi reforma armatei, evolutiei politice, economice, relatiile cu minoritatile nationale. Intrebat de problema coruptiei, Nastase a spus ca „problema coruptiei este una dintre temele care in tarile candidate ca si in alte tari reprezinta o preocupare si ca este important ca si in acest domeniu Romania ca si celelalte tari sa dea semnale foarte clare pentru rezolvarea acestor probleme sub aspectul reglementarii, institutional si al functionarii institutiilor specializate ale statului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS