12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFortele de ordine pot interveni

Fortele de ordine pot interveni

Aproximativ 4.000 de persoane demonstreaza in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, iar coloane de protestatari continua sa vina in mod organizat in piata centrala a orasului, transmite BASA-press. Protestatarii cer demisia guvernului si a presedintelui, dizolvarea parlamentului si convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Un cordon de politisti a fost plasat de-a lungul bulevardului Stefan cel Mare pentru a impiedica manifestantii sa blocheze circulatia pe artera principala a capitalei. Tinerii de la institutiile de invatamint care participa la greva s-au declarat solidari cu grupul parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat, organizator al manifestatiilor anticomuniste de la Chisinau. Conducerile scolilor si institutiilor de invatamint superior le-au interzis elevilor, liceenilor si studentilor sa participe la greva, invocind moratoriul anuntat de guvern asupra studiului limbii ruse.

Ministrul invatamintului din Republica Moldova regreta ca a decis introducerea limbii ruse

Ministrul invatamintului din Republica Moldova, Ilie Vancea, a declarat ieri in fata celor patru mii de protestatari adunati in fata cladirii guvernului, afirmind ca regreta decizia sa privind introducerea limbii ruse ca disciplina obligatorie in scoala. „Am gresit. Trebuia sa fiu mai ferm cind s-a ajuns la lucrurile sfinte – limba si istoria noastra“, a spus Vancea. Ministrul invatamintului a lasat sa se inteleaga ca si-ar putea prezenta demisia. Ilie Vancea a declarat ca el nu a semnat decizia guvernului privind instituirea moratoriului asupra studierii limbii ruse. Potrivit deciziei luate saptamina trecuta de catre executiv, limba rusa urmeaza sa fie studiata optional, la cererea parintilor. „Nu am semnat acest moratoriu, iar astazi voi anula ordinul prin care a fost introdusa obligativitatea studierii limbii ruse, astfel incit acest obiect in scoala primara nationala sa nu se studieze nici benevol“, a spus Vancea. Cit priveste decizia de inlocuire a cursului de Istorie a Romanilor cu Istoria Moldovei, Vancea a declarat ca nu poate face nimic pentru hotarirea a fost luata de guvern. Inainte de a fi numit ministru, Ilie Vancea a fost ales deputat pe listele Partidului Comunistilor. Decizia autoritatilor de la Chisinau de a reintroduce studiul obligatoriu al limbii ruse in scoli si de a inlocui „Istoria Romanilor“ cu „Istoria Moldovei“ a determinat proteste zilnice de strada, sprijinite de principalul partid de opozitie, PPCD.

Washingtonul este ingrijorat de evolutia evenimentelor

Reprezentantul Departamentului american de Stat, Steve Pifer, care efectueaza o vizita la Chisinau, a declarat ca „Washingtonul este ingrijorat de evolutia evenimentelor din Republica Moldova“. Subsecretarul adjunct de stat Pifer, responsabil pentru relatiile cu tarile europene, a facut referire in special la semnarea Acordului cu privire la gaze naturale, de catre guvernele de la Chisinau si la Moscova, document care a blocat relatiile Moldovei cu FMI. Potrivit acestui document, guvernul moldovean achizitioneaza cantitatile de gaze naturale importate din Federatia Rusa la pretul de 80 de dolari pentru o mie de metri cubi, 25% din contravaloarea importurilor urmind sa fie platita dupa o perioada de gratie de trei ani, cu o dobinda de pina la 7%. Steve Pifer s-a declarat ingrijorat si de noua reforma administrativ-teritoriala, care suspenda dreptul cetatenilor de a-si alege primarii, precum si de intentia guvernului de a reveni la economia planificata. „Toate acestea ar putea afecta evolutia relatiilor Moldovei cu institutiile financiare internationale. Atit FMI, cit si Banca Mondiala, ne-au dat de inteles ca, daca Moldova nu-si va onora obligatiile in ceea ce priveste datoria externa, relatiile cu ea ar putea fi intrerupte si, in consecinta, investitorii straini vor ocoli Moldova“, a subliniat oficialul american. Aceste declaratii au fost facute cu ocazia intrevederii pe care Steve Pifer a avut-o ieri cu vicepremierul moldovean, comunistul Vasile Iovv, care este si autorul legii cu privire la instituirea raioanelor, a declarat ca noua reforma administrativ-teritoriala s-a facut la cererea cetatenilor si ca legea prin care s-au instituit judetele, din 1998, a fost facuta incalcind Carta Europeana si Constitutia tarii. „Conform Memorandumului incheiat cu FMI, nu are nici o importanta daca vom avea raioane ori judete. Important este ca aceasta reforma sa imbunatateasca situatia social-economica a tarii“, a afirmat Iovv.

Cozmin Gusa: „Romania nu s-a implicat si nu se implica in evolutiile din Republica Moldova“

Romania nu s-a implicat si nu se implica in evolutiile din Republica Moldova, a declarat ieri secretarul general al PSD Cozmin Gusa, adaugind ca tara noastra este preocupata de masurile prin care se aduce atingere limbii romane si romanismului. „Romania nu s-a implicat in acele evenimente, asa cum s-a sustinut in anumite cercuri“, a adaugat Gusa. El a precizat ca Romania are o anumita relatie cu Republica Moldova si alta cu Rusia si ca acestea nu trebuie amestecate. Primul ministru Adrian Nastase si premierul Kasianov sint de parere ca Republica Moldova trebuie sa-si resolve singura problemele interne, iar Rusia si Romania sa-si continue relatiile politice si economice in vederea semnarii tratatului de baza „Noi am negat si la Moscova faptul ca am fi implicati in evenimentele din Republica Moldova si acest lucru a fost inteles si la nivelul administratiei ruse si la nivelul Dumei de Stat“, a adaugat Gusa. Deputatii rusi din Duma de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului) au adoptat in unanimitate, vineri, o rezolutie prin care denunta amestecul inadmisibil al Romaniei in afacerile interne ale Republicii Moldova, referindu-se la invatamintul obligatoriu in limba rusa in aceasta tara.

Ministrul justitiei de la Chisinau ia in calcul interventia fortelor de ordine impotriva demonstrantilor

Ministrul justitiei de la Chisinau Ion Morei, a declarat ieri pentru agentia oficiala de presa Moldpres ca ia in calcul interventia fortelor de ordine pentru redresarea situatiei din Republica Moldova. Morei a spus ca este ferm convins ca actiunile de protest, initiate de grupul parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat, sint ilegale. „Intr-un stat democratic, intr-un stat de drept, asemenea probleme sint solutionate numai in cadru legal. De aceea guvernul a si sesizat Curtea Suprema de Justitie“, a precizat ministrul justitiei. Executivul a adresat la 21 februarie o sesizare Curtii, in care i-a cerut sa declare nelegitime actiunile de protest din centrul Chisinaului si sa dispuna prin decizie oprirea lor. Curtea s-a pronuntat ieri. Consilierul guvernamental Ghenadie Vasilache, a declarat ca, in cazul in care Curtea va decide sistarea actiunilor de protest, guvernul va adopta o tactica mai dura fata de organizatori, inclusiv formularea unor acuzatii penale impotriva liderilor actiunilor de protest. Inainte ca judecatorii Curtii sa se reuneasca in sedinta, ministrul justitiei a declarat ca in cazul in care organizatorii manifestatiilor ilegale nu se vor conforma nici eventualei hotariri a Curtii Supreme de Justitie vizind sistarea intrunirilor neligitime, respectivele forte politice se vor autodemasca totalmente si opinia publica din tara si din strainatate va constientiza cine este vinovat de actiunile destabilizatoare din Republica Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS