11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile postasilor vor fi majorate

Salariile postasilor vor fi majorate

Federatia Sindicatelor din Posta Romana a decis ieri, la Brasov, incetarea conflictului de munca. Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Dan Nica, a declarat ca, in perioada imediat urmatoare, sindicatele din Posta Romana vor fi invitate la Bucuresti pentru demararea negocierilor referitoare la contractul colectiv de munca.

Peste 65 de lideri de sindicat din intreaga tara s-au reunit ieri, la Brasov, pentru a participa la Consiliul Consultativ al Federatiei Sindicatelor din Posta Romana in care conducerea companiei si cea a ministerului au facut propuneri de solutionare a conflictului. In cadrul reuniunii s-a discutat planul de activitate a Postei Romane in perioada 2002 – 2003, care are ca principal scop ridicarea calitatii serviciilor oferite de aceasta companie, eficientizarea activitatii si retehnologizarea unor produse si servicii. Cu aproape doua saptamini in urma, conducerea Federatiei anunta ca postasii vor intra in greva generala in data de 20 februarie, pentru zece zile. Sindicalistii acuzau guvernul ca blocheaza, la ordinele Fondului Monetar International, majorarea reala a salariilor angajatilor de la Compania Posta Romana. In data de 18 februarie, membrii Federatiei au decis sa amine declansarea grevei, deoarece pensionarii ar fi afectati in cazul in care actiunea de protest incepea pe 20 februarie.

Totodata, ei au cerut conducerii companiei sa-si tina promisiunea de a prezenta Consiliului Consultativ al Federatiei, in data de 24 februarie, solutii de iesire din conflict. Costel Ovidenie, liderul Federatiei, a declarat ca, la intilnirea de ieri, administratia a venit cu solutii concrete, referitoare la cresterea veniturilor, implicit a salariilor, motiv pentru care sindicatele au renuntat la conflictul de munca.

Masurile propuse de conducerea companiei si sustinute de ministrul Nica se refera la infiintarea unor noi servicii in cadrul Postei. Potrivit liderului sindical, s-a convenit incasarea, incepind cu 1 martie, prin intermediul Postei, a unor taxe si impozite, servicii care vor aduce venituri suplimentare companiei. Ovidenie a adaugat ca scoaterea din programul de monitorizare a Postei, impus de acordul cu FMI, nu mai reprezinta o prioritate pentru sindicalisti, atita vreme cit salariile postasilor vor fi majorate. Liderul sindical nu a putut preciza un indice de majorare a salariilor, insa a apreciat ca acesta nu va fi mai mic de 22-23 la suta. In prezent, salariul mediu la nivelul Companiei Posta Romana este de 2,7 milioane de lei. Salariile angajatilor fusesera majorate, in luna octombrie 2001, cu 20 la suta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS