10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasuri pentru protejarea muzeelor in aer liber

Masuri pentru protejarea muzeelor in aer liber

Ministerul Culturii si Cultelor va face investitii in sistemele de protectie contra calamitatilor, iar in apropierea sau chiar in incinta muzeelor in aer liber din tara va exista o masina de pompieri gata sa intervina in cazul unui pericol.

Ioan Opris, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, a precizat ca pina la sfirsitul anului 2002 se va incheia constructia la una din aripile cladirii care va adaposti laboratoare de restaurare si depozite de patrimoniu si se vor monta paratrasnete si senzori pentru protectia Muzeului Satului, care a fost afectat miercuri de un incendiu devastator. Ministrul Razvan Theodorescu a apreciat ca ceea ce s-a intimplat la Muzeul Satului din Bucuresti constituie o pierdere imensa de patrimoniu, „cea mai mare de la cutremurul din 1977“, 15 din constructii fiind distruse in proportie de 65-70%, iar 3 in totalitate. Pentru acestea din urma se propun replici. Dintre gospodariile distruse, cea de la Fundu Moldovei era cea mai veche, fiind adusa chiar de Dimitrie Gusti in 1936, restul constructiilor fiind postbelice.

Din cele 1.336 de obiecte expuse in cele cinci gospodarii au fost salvate doar 890, restul fiind distruse in timpul incendiului. Si-au exprimat dorinta de a sprijini Muzeul Satului pentru a reface gospodariile distruse de incendiu numeroase institutii din Bucuresti si din tara, printre ele numarindu-se muzeele din Iasi, Cimpulung, Tulcea, Sighetu Marmatiei, Muzeul Taranului Roman, precum si Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu“ din Bucuresti. Ministrul Razvan Theodorescu a recunoscut ca dupa incendiul din 1997 a existat o hotarire de guvern care cerea ca paza Muzeului Satului sa se efectueze cu trupe de jandarmi.

Aceasta hotarire nu a fost pusa in practica motivindu-se ca nu exista un spatiu in cadrul muzeului in care jandarmii sa fie cazati. In vara lui 2001, conform spuselor lui Razvan Theodorescu, in urma unei cereri adresate de Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul de Interne a raspuns ca la Muzeul Satului nu e nici o problema, nefiind necesara prezenta jandarmilor. Politia si pompierii vor cerceta in continuare cauzele izbucnirii incendiului, iar acestea vor fi facute publice dupa finalizarea anchetei. Intre timp, Ministerul Culturii si Cultelor va sprijini Muzeul Satului pentru a identifica resurse materiale necesare refacerii gospodariilor afectate de incendiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS