Acasă Local Mai multe gospodarii taranesti – afectate de incendiul de la Muzeul Satului

Mai multe gospodarii taranesti – afectate de incendiul de la Muzeul Satului

Mai multe gospodarii taranesti au fost afectate de incendiul de proportii izbucnit ieri, la Muzeul Satului din Bucuresti, pentru a carui stingere pompierii militari au intervenit cu 15 autospeciale. Incendiul a izbucnit in jurul orei 15.30, in partea de nord a muzeului (pe latura din apropierea Casei Presei), unde se afla case din Moldova si Dobrogea. Pompierii militari au primit apelul la 15.40 si au sosit in timp foarte scurt, intervenind intii cu sase-sapte autospeciale. Ei au incercat sa limiteze extinderea focului, interventia fiind ingreunata de vintul care batea in rafale dinspre nord si care risca sa poarte scinteile spre celelalte gospodarii din muzeu. La ora transmiterii acestei stiri, pompierii reusisera sa stinga aproape in totalitate incendiul, a carui cauza nu este cunoscuta inca.

Printre acestea se afla gospodarii din Fundu Moldovei, Straja, Voitinel si din Jurilovca-Dobrogea. Personalul muzeului a inceput, in jurul orei 16.30, sa scoata din casele arse doar in parte mobilierul si celelalte obiecte casnice, pentru a le pune la adapost si, eventual, a le reconditiona. In urma incendiului, unele case au ramas fara acoperis sau fara decoratiunile exterioare, altele au ars din temelii.

La fata locului a sosit si politia, care va declansa o ancheta impreuna cu pompierii. O supraveghetoare, Cotiga Angelica, sustine ca a vazut focul izbucnind in afara complexului muzeal. Ea le-a alarmat pe celelate angajate ale muzeului, care au alertat pompierii. „Am vazut foc venind din parc, intr-un minut erau deja flacari mari din cauza vintului“, afirma supraveghetoarea. Acesta este al doilea incendiu din istoria Muzeului Satului. In primul – cel din 5 septembrie 1997 – au fost distruse patru gospodarii din cele 42 ale muzeului, precum si sura celei de-a cincea.Atunci au ars gospodarii din secolele XVI-XVIII din satele Berbesti-Maramures (secolul XVIII), Surdesti-Maramures (secol XVIII), Cherelus-Arad (secol XVIII), Dragus-Brasov si Dumitra-Alba (ambele secol XVI). Maria Berza, pe atunci secretar de stat in Ministerul Culturii, declara ca pagubele produse in urma incendiului sint inestimabile. „Nu au fost distruse doar casele si anexele din gospodaria maramuresana, ci si obiectele casnice, mobilierul si icoanele din interior, care au o vechime foarte mare si o valoare inestimabila“, preciza secretarul de stat. Pina in luna mai 2000, muzeul a fost in restaurare generala.

Incendiul a afectat nouasprezece constructii din Muzeul Satului

ncendiul declansat ieri dupa- amiaza in incinta Muzeului Satului a afectat nouasprezece constructii din opt gospodarii, au declarat muzeografii la o prima evaluare, in fata ministrului culturii, Razvan Theodorescu. Au fost afectate urmatoarele obiective: Voitinel – casa, sura, bucatarie de vara, cotet, fintina; Straja – casa; Fundu Moldovei – casa, sura, fintina; Jurilovca – casa, bucatarie de vara, cotet; Cherhanalele; Moara mica; Teascul de vin de la Ostrov si Barcile din zona Dobrogei.

Muzeografii au declarat ca incendiul a pornit de la un foc facut linga gardul dinspre Sos. Kiseleff. Prima a luat foc sura de la Voitinel, iar apoi, din cauza vintului puternic, flacarile s-au extins si la celelalte constructii. Cele mai afectate au fost gospodariile din zonele Moldova si Dobrogea. Focul a fost observat de o muzeografa la ora 15.30. Imediat a anuntat o colega si apoi au mers la intrarea vizitatorilor, pentru a anunta pompierii. Unele dintre extinctoarele din casele afectate de incendiu erau nefunctionale.

Singura persoana din conducerea Muzeului prezenta in institutie la momentul declansarii incendiului a fost directorul Rusalin Isfanoni. „Este o paguba foarte mare, iar Ministerul Culturii va face o ancheta, chiar daca focul a fost declansat din afara muzeului“, a declarat ministrul Razvan Theodorescu. Acesta a apreciat ca este „o paguba mult mai mare decit cea de acum cinci ani“. „Ceea ce se intimpla pentru a doua oara in cinci ani la Muzeul Satului imi da de gindit. Nu cred ca este vorba de un blestem si, ca urmare, vom lua masuri impotriva celor vinovati“, a adaugat ministrul. Dupa ce incendiul a fost izolat, personalul muctelor din gospodariile afectate de incendiu. Efective numeroase de jandarmi au venit la fata locului pentru a asigura, in aceasta noapte, paza obiectelor.

Exit mobile version