Acasă Local Consiliul Judetean Mehedinti va incerca preluarea fostei vile a lui Ceausescu de...

Consiliul Judetean Mehedinti va incerca preluarea fostei vile a lui Ceausescu de la Gura Vaii

Casa de oaspeti de la Gura Vaii – Mehedinti, cunoscuta de localnici drept vila unde Ceausescu, a semnat acordul romano-iugoslav de exploatare comuna a Hidrocentralei Portile de Fier, a devenit, de o buna perioada de timp obiect de disputa intre firma de paza PROFESSIONAL STYLE din Drobeta Turnu Severin si Consiliul Judetean Mehedinti. Printr-o hotarire data in decembrie 2001, guvernul a transmis imobilul din proprietatea statului si administrarea Ministerului Culturii si Cultelor in proprietatea publica a judetului Mehedinti si administrarea de catre consiliul judetean. Firma de paza refuza sa paraseasca insa vila, prevalindu-se de un contract de inchiriere, cu o durata de zece ani, incheiat cu Uniunea Scriitorilor.

Vila prezidentiala de la Gura Vaii a avut mai multi administratori, dupa 1989. Avind o pozitie turistica de invidiat, in apropierea barajului de la Portile de Fier, imobilul a stirnit interesul multor societati care au dorit sa administreze patrimoniul casei de oaspeti. In 2000, vila a fost data spre folosinta gratuita Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru o perioada de zece ani. La rindul sau, Uniunea Scriitorilor a semnat cu firma de paza PROFESSIONAL STYLE un contract de inchiriere, prin care imobilul urma sa fie administrat de aceasta societate. In decembrie 2001, guvernul a transmis vila, printr-o hotarire, din administrarea Uniunii Scriitorilor in administrarea Consiliului Judetean Mehedinti. Preluarea vilei nu s-a putut insa efectua nici pina in prezent, in ciuda incercarilor repetate ale reprezentantilor consiliului judetean. „Am incercat de mai multe ori sa intram in posesia fostei case de oaspeti, dar nu a fost posibil. In momentul in care ne-am prezentat cu executorul judecatoresc, pentru preluarea imobilului, am fost alungati cu ciinii de paza“, a declarat Constantin Sirbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.

Daca firma de paza se opune in continuare, va fi solicitat sprijinul DPIR Mehedinti

Potrivit juristului societatii PROFESSIONAL STYLE, Iulian Bogdan, imobilul nu poate fi predat decit Uniunii Scriitorilor, cu care firma are incheiat un contract de inchiriere: „Uniunea a atacat hotarirea de guvern in contencios administrativ, iar pina la pronuntarea hotaririi raminem administratorii imobilului, in baza contractului de inchiriere. Nu vedem cum ar putea veni cu trupe de comando sa ne scoata afara de acolo“. Situatia ar putea fi rezolvata, potrivit presedintelui Constantin Sirbulescu, chiar astazi, cind se va incerca din nou intrarea in vila de la Gura Vaii: „Trebuie sa preluam acest imobil, cu atit mai mult cu cit exista o hotarire de guvern in acest sens. Firma de paza respectiva nu are de ce sa se opuna, in conditiile in care statul roman-proprietarul vilei, a decis sa treaca patrimoniul in administrarea judetului. In plus, acest imobil are nevoie de investitii, de punerea lui in valoare, din care sa aiba de cistigat locuitorii din Mehedinti. Miine (astazi – n.r.) sau cel tirziu vineri vom incerca sa intram in posesia vilei“. In cazul in care reprezentantii firmei de paza se vor opune si astazi, se va apela la sprijinul Departamentului Politiei pentru Interventie Rapida Mehedinti.

Exit mobile version