16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Mama din interes

Numarul copiilor abandonati creste pe zi ce trece, devenind un trist etalon al societatii romanesti. Saracia care dezumanizeaza, prejudecatile, lipsa de educatie sint numai citeva dintre motivele pentru care mamele isi abandoneaza pruncii. Exista insa si reversul medaliei, din pacate la fel de crud si inuman: parintii care isi pastreaza linga ei copiii pe care nu i-au dorit, dar nu din dragoste, ci pentru ca reprezinta o sursa de venit. Micile „masini de facut bani“ primesc vorbe bune numai in zilele in care vin alocatiile sau ajutoarele sociale. Dar si atunci numai pentru citeva ore, pina cind tatal si mama, cot la cot, termina sticla de bautura cumparata de cum s-au vazut cu banii in mina.

Luminita Borfea, din Craiova, are noua copii. Locuiesc intr-o camaruta mizera, in care patul, acoperit de un morman de zdrente, ocupa trei sferturi din spatiu. Printre hainele murdare, un copilas imbracat sumar plinge de foame. Geamuri nu mai au de mult, iar de la intrare te intimpina un miros de mucegai. Luminita nu prea sta pe acasa. In lipsa ei, de micuta Maria Carmen, de sase luni, cel mai mic dintre copii, are grija Roxana. Fata are 13 ani, dar si-a luat in serios indatoririle de principala gospodina a casei, atunci cind nu merge la scoala. Nici nu prea are de ales, mai ales ca repercusiunile in cazul in care nu isi indeplineste atributiile sint destul de… dureroase. „Acum ar fi trebuit sa fiu la scoala, dar mama m-a lasat cu asta mica. Ce sa fac, asta e!“, a spus fata cu resemnare. Inainte, Daniel avea cele mai mari responsabilitati in familie. Aducea si bani, pentru ca munceste in piata, unde ii ajuta pe comercianti sa care marfa si sa o aranjeze pe tejghele. Dar baiatul de 16 ani s-a… insurat si a plecat acasa la nevasta. Mai vine sa isi vada fratii, mai aduce si bani din cind in cind, dar nu mai este ca atunci cind statea cu ei. Nu el este cel mai mare dintre frati. Petre, care are 21 de ani, ar fi trebuit sa fie capul familiei, dar este in puscarie, pentru furt. Copiii mai au si o sora handicapata, care este acum internata in spital pentru ca s-a imbolnavit de plamini.

Vecinii spun ca sint rare ocaziile cind o vad treaza pe Luminita

In curtea de pe strada Mihai Eminescu, unde stau Luminita si copiii ei, mai locuiesc zece familii. Luminita este tolerata de vecini, dar toti recunosc ca le cam face zile fripte. Numai mila pe care o simt pentru copii ii face sa o suporte. „E vai de ei! Mama-sa sta mai mult beata si nu ii pasa de nimic. Cind bea, tipa, injura si ii bate. Ea a spart geamurile de la casa. Alocatiile copiilor le da pe cafea, tigari si pe bautura, iar cind nu mai are bani, vinde lucrurile din casa. Ne pare rau de copiii astia, le mai dam noi de mincare, ca sint cuminti si linistiti, dar cu ea nu mai avem trai“, s-au plins vecinele. Ele spun ca Luminita le fura din case tot ce ii cade in mina si ca isi lasa mereu singura fetita nou-nascuta: „De multe ori a trebuit sa ma duc sa ii dau eu copilului sa manince pentru ca urla de foame. O lasa pe fata aia, pe Roxana, sa aiba grija de aia mica si pleaca. Nici nu i-a facut acte“, a spus Georgeta Diculeasa, care sta in casa alaturata.

Ca multi altii, copiii Luminitei Borfea sint victimele propriului parinte. Nimic nu ii mai poate convinge ca exista si o alta parte a vietii, buna, calda, umana. Bataile, injuraturile si foamea reprezinta pentru ei realitatea, lucrurile cu care au fost obisnuiti o viata si pe care le cred normale. Nu este de mirare deci ca, mai tirziu, vor ajunge poate ceea ce Luminita este astazi. „Mama nu este chiar asa de rea… Numai ca bea…“, a spus Roxana, fetita despre care vecinii spun ca plinge o zi intreaga, de fiecare data cind mama ei ii ia alocatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS