8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolutii pentru rezolvarea situatiei de la RULMENTI Slatina

Solutii pentru rezolvarea situatiei de la RULMENTI Slatina

• Pentru salariile oamenilor nu s-a gasit o rezolvare • Reprezentantul APAPS nu a fost de acord cu demisia celor patru directori ai societatii

Cei aproximativ 600 de salariati ai SC RULMENTI SA Slatina s-au adunat ieri-dimineata in fata fabricii si pe culoarele cladirii centrale, pentru a-si cere salariile neprimite din luna decembrie. In jurul orei 11.00, s-a desfasurat sedinta Consiliului de Administratie. Pe linga reprezentantii actionarilor, printre care s-a aflat si Marin Nicoli, seful sucursalei Oltenia a APAPS (care detine aproximativ 75% din actiuni), au fost prezenti prefectul de Olt, Marin Diaconescu, directoarea Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala, Maria Puscas, citiva reprezentanti ai Sindicatului Liber RULMENTI si cei patru directori ai societatii, care si-au dat demisia luni, 11 ianuarie, la presiunea salariatilor. Pe timpul desfasurarii sedintei, oamenii aflati pe holul de la etajul I al societatii au scandat „Demisia!“ si „Banii!“, iar la un moment dat, cind spiritele s-au incins, prefectul de Olt a iesit din sala de sedinte si a mers in curtea fabricii, unde era strinsa majoritatea oamenilor. Acesta le-a spus ca s-au gasit patru variante de solutii: „Prima ar fi somajul, a doua, ca 75% sa lucreze, iar altii sa stea acasa, a treia varianta si cea mai buna ar fi chemarea societatii MODEXIM, care este interesata de privatizarea RULMENTI, iar a patra ar fi convocarea AGA, lichidarea societatii si implicit intrarea in somaj. Aceasta ultima solutie poate fi aplicata pina la 1 martie, cind intra in vigoare o noua Lege a somajului care prevede plata obligatorie a contributiei pe ultimele 12 luni.“ In ceea ce priveste varianta imbratisata in cadrul sedintei de ieri, Marin Diaconescu le-a mai spus oamenilor ca pina astazi dupa-amiaza vor avea un raspuns clar cu privire la soarta societatii: „Presedintele APAPS va lua legatura cu patronul firmei de la Brasov. Urmeaza sa aiba loc o negociere, dar am informatii ca acesta este interesat de societate. Voi tine legatura permanent cu APAPS si va voi comunica rezultatele“. La intrebarile insistente ale oamenilor cu privire la soarta salariilor lor, acesta le-a raspuns: „Le-am spus sa umble in toate conturile si sa gaseasca bani“. Dupa ce a vorbit cu oamenii aproximativ o jumatate de ora, prefectul de Olt a parasit incinta societatii in jurul orei 12.00, in timp ce in sala de sedinte, cei ramasi au continuat discutiile.

Referitor la situatia membrilor conducerii societatii, Marin Nicoli le-a spus oamenilor ca nu este de acord cu demisia acestora: „Indiferent daca sint buni sau rai, decit deloc, sint buni si astia.“

„Nu mai e de pierdut timpul pe aici…“

Daca in vremurile bune, de acum cinci-sase ani, societatea avea peste 1.000 de angajati, in prezent au ramas mai putin de 600. Unii au fost disponibilizati in mai multe „valuri“. Chiar la sfirsitul lunii ianuarie, au intrat in preaviz 76 de persoane, care urmeaza sa intre in somaj, conform unui program de restructurare intocmit in luna decembrie. Cei mai multi insa si-au luat transferul pe unde au putut. „Nu mai e de pierdut timpul pe aici. Au fost destepti cei care au plecat. Cei mai multi dintre ei sint ingineri, pentru ca ei si-au gasit mai usor de lucru. Noi, muncitorii, unde sa ne ducem? In prezent, societatea nu mai are nici un om la proiectare, spre exemplu. Si ingineri daca mai sint vreo 30“, a spus cu amaraciune M.P., unul dintre protestatari. Printre cei care si-au luat transferul din societate este inginerul Stefan Matei care, la jumatatea lunii decembrie, a rezistat la conducerea fabricii doar trei zile, dupa care si-a dat demisia si a intrat in concediu medical. Oamenii spun ca acesta ar fi plecat in ianuarie la societatea slatineana ARTROM. Si alti directori generali pe care i-a avut societatea RULMENTI in ultimii cinci ani au plecat. Tudor Dragnea, care este invinovatit de faptul ca ar fi provocat dezastrul actual, desfasoara in prezent afaceri pe cont propriu, foarte profitabile, in domeniul aluminiului, iar Costel Vidu, cel care l-a urmat pe Dragnea, fiind precedat de Stefan Matei, si-a deschis o afacere profitabila, se pare in domeniul vinzarilor de rulmenti.

In ceea ce priveste salariile restante, oamenii spun ca tragedia este mai mare la societatea lor, deoarece jumatate dintre cei care lucreaza sint sot si sotie, ceea ce inseamna ca nici un membru al familiei nu aduce bani in casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS