7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReorganizarea policlinicilor - contestata de medicii specialisti

Reorganizarea policlinicilor – contestata de medicii specialisti

Prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 35/18 ianuarie 2002, s-a dispus reorganizarea activitatii in ambulatoriile de specialitate ale spitalelor. Astfel, cabinetele medicale din policlinicile care nu au sediul comun cu spitalele urmeaza sa fie atribuite in comodat medicilor, care sa incheie contracte in mod direct cu Casa de Asigurari de Sanatate. Acest prim pas catre preconizata privatizare a cabinetelor medicale a creat reactii furibunde in rindul medicilor, unii dintre ei nedorindu-si noul statut de autonomie.

„In judetul Dolj, doar policlinicile Spitalului Clinic nr.1 Craiova si Spitalului Filiasi vor ramine ca ambulatorii de specialitate, celelalte urmind a fi reorganizate prin atribuirea in comodat a cabinetelor“, a precizat dr. Stefan Popescu, director adjunct medical al Directiei de Sanatate Publica Dolj. Masura va fi aplicata si la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, vizind policlinicile de adulti, copii si cea de stomatologie. „In ceea ce priveste policlinica de adulti, parterul si etajul I, care adapostesc laboratorul de analize medicale, cel de explorari functionale si de radiologie, vor ramine ale spitalului, fiind finantate din doua surse – Spitalul Municipal si CAS Dolj. Tot din bugetul spitalului vom finanta cabinetele de oncologie, diabet si planning fami-

lial. In rest, cabinetele de la etajele II si III – interne, ginecologie, dermatologie, cardiologie, endocrinologie, neurologie, fizioterapie, ORL, oftalmologie – vor fi date in comodat“, a mentionat Mihai Coman, directorul adjunct economic al unitatii spitalicesti.

Medicii va trebui sa-si demonstreze competenta profesionala

Comodatul presupune atribuirea in folosinta gratuita a spatiilor in care functioneaza cabinetele medicale, dar si a mobilierului, instrumentarului ori aparaturii existente. Medicii de specialitate isi vor deschide in aceste spatii cabinete medicale individuale sau asociate, urmind sa fie finantati direct de CAS (cu care vor incheia contracte), proportional cu activitatea prestata. Din sumele primite, va trebui sa suporte salariile asistentelor, cheltuielile materiale, utilitatile, iar diferenta – cit le va mai ramine – va intra in buzunarul lor, putind fi folosita pentru alte eventuale dotari. „Fiind acum pe cont propriu, medicii specialisti isi vor atrage pacienti prin competenta profesionala pe care va trebui acum sa o dovedeasca. Pentru noi, aceasta reorganizare nu este tocmai rentabila, fiind nevoiti sa le achitam medicilor specialisti consultatiile prestate pacientilor din spital“, a sustinut Mihai Coman.

Opinii pro si contra

Preconizata reorganizare, care trebuie sa se incheie pina la 1 aprilie, a provocat reactii furibunde in rindul medicilor din ambulatoriul de specialitate al Spitalului „Filantropia“, unii dintre ei considerind ca vor ramine fara piine daca isi pierd calitatea de bugetari. „Este o aberatie sa lasi un spital clinic fara ambulatoriu de specialitate, iar asta pe motivul ca nu isi desfasoara activitatea in sediu comun cu spitalul. Pai daca parterul si etajul I al cladirii ramin ale spitalului, cum se poate interpreta ca nu avem sediu comun. Sint putini medici care vor accepta comodatul, doar vreo cinci din 31, majoritatea dindu-si seama ca nu vor face fata cheltuielilor“, a declarat dr. Sabin Lupu, medic primar chirurg. Endocrinologul dr. Mihaela Tataru nu considera comodatul o idee rea, dar isi da seama ca va necesita cheltuieli enorme: „Voi fi nevoita sa dau pe un ecograf second hand toti banii pe care i-am strins ca sa-mi cumpar masina, altfel nu-mi voi putea desfasura activitatea“. In cealalta tabara se afla medicii care nu duc lipsa de pacienti. „Sint multumita ca se va trece la comodat. Nu stiu de ce unora nu le convine, pentru ca numai cine nu munceste nu doreste“, a afirmat dr. Angelica Durac, medic primar ORL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS