10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisperare la SC RULMENTI SA Slatina

Disperare la SC RULMENTI SA Slatina

Salariatii SC RULMENTI SA Slatina au iesit ieri in strada, inca de la primele ore ale diminetii, pentru a-si cere drepturile banesti, pentru a cincea oara in ultimele trei luni. In prezent, societatea are datorii de aproximativ 182 de miliarde de lei catre furnizorii de servicii, de materie prima si catre cei doi creditori, BRD si BCR, care au dus practic fabrica la ruina. Acestia din urma au actionat societatea in instanta si au obtinut cistig de cauza, Curtea de Apel Craiova decizind la sfirsitul anului trecut inceperea procedurii de faliment a societatii. Angajatii sint in pragul disperarii pentru ca nu si-au primit salariile din decembrie si nici nu mai muncesc. Din cauza unui debit de 2,8 miliarde de lei catre SC ELECTRICA SA – sucursala de distributie Slatina, societatea a ramas de miercuri, 6 februarie, si fara curent electric. Oamenii nu au mai putut lucra, iar unii au ramas in aceste zile acasa, in timp ce altii au stat degeaba prin sectii. Daca s-ar achita 700 de milioane de lei, ar primi din nou curent, dar oamenii spun ca tot nu ar intra in sectii, pentru ca nu mai pot lucra fara sa-si primeasca drepturile banesti.

Demisii in bloc la presiunea salariatilor

Salariatii s-au adunat ieri-dimineata in curtea societatii pentru a cere rezolvarea problemelor lor. Ei au acuzat conducerea fabricii ca asteapta ca ei sa iasa in strada pentru a cauta solutii si pentru a le da salariile. In jurul orei 8.30, doi dintre directorii societatii, impreuna cu liderii Sindicatului Liber din RULMENTI au mers la prefectura, unde au discutat cu prefectul de Olt, Marin Diaconescu, care i-a sfatuit sa mearga inapoi la societate, neputind sa le ofere o solutie de moment. Intorsi in fabrica, oamenii s-au strins intii in curtea societatii, dupa care, in jurul orei 9.30, au mers la birourile directorilor, pentru a le cere banii. „Nu am luat lichidarea pe decembrie si avansul pe ianuarie, iar acum, pe 15 februarie, ar trebui sa luam si lichidarea pe luna trecuta. Darile catre stat, CAS-ul si celelalte nu sint platite din ’96 si din cauza asta nu putem nici somaj sa luam“, a spus viceliderul sindicatului, Ion Moldoveanu.

Dupa discutii aprinse cu directorul comercial Traian Stanciu, spiritele s-au incins, iar salariatii au cerut demisia tuturor directorilor fabricii, acuzindu-i de incompetenta si de faptul ca, de cind au venit la conducere, in luna decembrie, nu au reusit sa vinda decit patru rulmenti. Primul care si-a dat demisia a fost chiar directorul general al SC RULMENTI SA, Gheorghe Rotaru, care venise in fruntea fabricii pe 20 decembrie, anul trecut. Desi nu si-a motivat concret demisia, el a spus ca a luat aceasta decizie pentru ca oamenii au vrut-o. In jurul orei 11.30, si ceilalti trei directori ai fabricii si-au prezentat demisiile „la presiunea salariatilor“. Dupa aceea, protestatarii au coborit in fata sediului societatii, dar nu au ocupat soseaua E 70, asa cum au facut-o alte dati. Dupa aproximativ o ora, in care au stat linistiti, ei au luat decizia de a merge in fata sediului prefecturii si de a cere din nou ajutorul prefectului Marin Diaconescu. Dupa citeva minute de la ocuparea platoului din fata prefecturii, Marin Diaconescu a iesit si a vorbit cu oamenii timp de aproximativ o jumatate de ora. El le-a promis ca va fi prezent in societate in cursul acestei dimineti (marti, 12 februarie), cind urmeaza sa aiba loc sedinta Consiliului de Administratie si este asteptat si Marin Nicoli, presedintele sucursalei Oltenia a APAPS .

Contracte si petitori cica ar fi…

Contrar acuzelor aduse de catre salariati, referitoare la faptul ca directorii nu au reusit sa incheie contracte si sa aduca bani in fabrica, fostul director general, Gheorghe Rotaru, sustine ca exista contracte incheiate de actuala conducere, dupa data de 15 ianuarie: „Avem si contracte de export, care sint si cele mai importante. Cu BILEA TRADING avem contract de 50.000 USD pentru livrarea a 140.500 de bucati de rulmenti, la MEX IMPEX SA Bucuresti trebuie sa livram 60.000 de bucati, la VENUS DSM- 31.060, ING DEVELOPMENT -11.000 si la NICO STEEL Bearings- 10.800 de bucati.“ El a spus ca aceste contracte nu au putut si nu vor putea fi duse la indeplinire pentru a se obtine lichiditati deoarece oamenii nu au mai muncit.

Gheorghe Rotaru a precizat ca singura solutie pentru aceasta societate este privatizarea: „Exista o societate, MODEXIM SRL Brasov, care a cumparat caietul de sarcini si a incheiat contractul de confidentialitate. Pe 4 decembrie 2001, societatea a intrat pe Legea 64, Legea lichidarii si falimentului. Noi am cerut revizuirea dosarului, iar Curtea de Apel Craiova a aprobat acest lucru, urmind ca pina pe 18 februarie sa se rejudece. Tot data de 18, ora 16.00, este termenul limita pina la care societatea MODEXIM poate depune dosarul pentru a participa la privatizare RULMENTI. Daca nu, societatea va fi inchisa si lichidata.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS