16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn mehedintean si-a petrecut jumatate din viata in penitenciar

Un mehedintean si-a petrecut jumatate din viata in penitenciar

Privit ca un loc de reeducare a persoanelor care comit infractiuni, penitenciarul nu isi duce intotdeauna la „indeplinire“ scopul pentru care a fost creat. De la 15 ani, Viorel Tapirlea, de 40 de ani, din satul Nicolae Balcescu – Mehedinti, a plecat de acasa si a inceput sa comita infractiuni. Timp de 20 de ani, el a trecut, pe rind, prin puscariile de la Bacau, Aiud, Tirgu Jiu, Jilava, Popa Sapca, Timisoara, Bircea Mare, Poarta Alba, Margineni, Drobeta Turnu Severin.

Prima „lovitura“ a dat-o in Craiova, dar a fost prins de politie, arestat si condamnat la doi ani la Scoala de reeducare. „Revenind in sfera vietii publice, am recurs din nou la infractiuni, intrind prin e-fractie in apartamente si sustragind bijuterii, bani si bunuri de valoare. Am fost arestat din nou de Politia Craiova si condamnat la patru ani la Tirgu Ocna“, a spus Viorel Tapirlea. In puscarie a invatat multe din tainele infractionalitatii, astfel ca a iesit mai „educat“ decit intrase. A trecut de la furturi marunte la spargeri de locuinte, fiind prins din nou de politie, in 1981, si condamnat la alti patru ani de inchisoare. Tapirlea nu are insa amintiri prea frumoase din acea perioada a vietii: „Am trecut atunci prin puscariile de la Tirgu Jiu, Jilava, Popa Sapca, Timisoara, Bircea Mare. Eliberat in 1983, am incercat sa ma reintegrez in societate, dar nu am reusit, asa ca m-am apucat din nou de infractiuni. Am fost arestat de Politia din Vinju Mare, condamnat la cinci ani si sase luni de catre Judecatoria Drobeta Turnu Severin si astfel am ajuns din nou la Bircea Mare. Comandantul mi-a spus: «Aici este tara fara de lege si mormint fara de cruce»“.

„Izolarea, lantul in forma literei T, lovirea cu obiecte contondente si alte metode de pedepsire…“

Penitenciarul de la Bircea Mare l-a marcat cel mai mult pe Viorel Tapirlea: „Am executat trei ani si sase luni de inchisoare in acest penitenciar, unde am fost martor la multe metode, asa-zise de reeducare. Izolarea, lantul in forma literei T, lovirea cu obiecte contondente, infometarea si alte metode de pedepsire au fost doar citeva din lucrurile pe care le-am vazut acolo. In 1986 m-am eliberat si din acest penitenciar si m-am stabilit in Craiova, dar nu pentru mult timp. Am stat pe unde am putut, dar politia ma acuza de tot felul de lucruri, asa ca am plecat la Vinju Mare“. Pribegia lui prin inchisorile din tara, nu s-a incheiat insa o data cu plecarea spre localitatea de bastina. Obisnuit deja sa dea „lovitura dupa lovitura“, Viorel Tapirlea a devastat sistemul de irigatii din localitate, dar a fost prins de politisti, arestat si apoi condamnat la doi ani. A beneficiat insa de amnistia din 1988 si a fost din nou eliberat. Ajuns, pentru a doua oara in Craiova, orasul unde si-a facut „debutul“ in meserie, Tapirlea a incercat sa obtina o locuinta, solicitind sprijinul organelor locale. Pentru ca nu a primit un raspuns favorabil, a incercat o forma de protest mai putin inspirata: si-a taiat venele in primarie, fiind nevoie de interventia medicilor pentru a fi salvat. A fost din nou condamnat, pentru ultraj, la doi ani de inchisoare, trecind prin Penitenciarele Jilava, Bacau, Aiud si Bircea Mare.

Condamnare dupa condamnare

„Eliberat in 1990, imediat dupa revolutie, am incercat sa pornesc o viata noua si sa elimin mentalitatea infractionala pe care o dobindisem. Am mai comis un furt si am fost arestat de Politia Craiova, condamnat la patru ani inchisoare pentru furt de Judecatoria Craiova si reincep drumul pribegiei prin penitenciare: Poarta Alba, Margineni, Drobeta Turnu Severin. In 1995 am fost eliberat, am solicitat din nou dreptul la reintegrare in societate, dar nu m-am adaptat si am comis alte infractiuni. Am fost arestat de Politia Craiova si condamnat la sapte ani inchisoare, fiind plimbat prin Penitenciarele Tirgu Jiu, Aiud, Turnu Severin“, a spus Viorel Tapirlea. In anul 2000 a iesit din inchisoare, a revenit in satul Nicolae Balcescu, locul natal, si s-a cazat intr-o baraca de lemn „in conditii degradante si umilitoare“. Intr-o noapte, aflat in stare de ebrietate, a sustras o combina muzicala. A doua zi si-a dat seama de fapta comisa si a restituit proprietarului combina, dar a fost arestat si condamnat de Judecatoria Vinju Mare la un an inchisoare. Viorel Tapirlea traieste in prezent tot in baraca de lemn, in satul Nicolae Balcescu. Parintii l-au uitat, prieteni nu mai are, iar societatea i-a intors spatele. Dupa 40 de ani de viata, din care 20 petrecuti prin puscariile din tara, se gindeste sa-si intemeieze o familie. „Voi cere din nou sprijin autoritatilor locale. Daca nu-l voi primi, nu stiu ce voi face, probabil o sa ma apuc de alte infractiuni“, a spus Tapirlea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS