13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitia Filiasi cerceteaza 15 cadre didactice pentru inselaciune

Politia Filiasi cerceteaza 15 cadre didactice pentru inselaciune

Povestea incasarii nejustificate de catre cadrele didactice a indemnizatiei de mediu rural parea rezolvata, dupa ce ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, ministrul de interne, Ioan Rus, si chiar presedintele Ion Iliescu au luat atitudine saptamina trecuta, solicitind incetarea prigoanei impotriva oamenilor de la catedra. Ca si cind nu s-ar fi intimplat nimic, Politia Filiasi continua cercetarile vizind savirsirea de catre 15 profesori din Racari si Fratostita a infractiunii de inselaciune.

Cum lupta impotriva coruptiei trebuia inceputa de undeva, politistii din Filiasi s-au gindit cu vreo trei saptamini in urma sa-i ia la puricat pe dascali. Obiectul cercetarilor: incasarea nejustificata a indemnizatiei de mediu rural de catre cei care nu locuiesc in localitate. Zis si facut, oamenii legii i-au convocat la sediu pe profesori si i-au pus sa dea declaratii peste declaratii. Ba s-au dus si pe la cei care ii luasera in gazda, cerindu-le sa le arate camerele si chiar hainele chiriasilor, sub amenintarea unor eventuale perchezitii. Si cind au terminat, au inceput sa-i intrebe pe vecini daca si cind i-au vazut la fata pe profesorii vizati. „Asta este doar o hartuire a cadrelor didactice, care fac eforturi extraordinare pentru a ajunge in mediul rural. Sintem supusi unui stres continuu, sintem urmariti asemenea infractorilor, desi nu facem altceva decit sa lucram departe de casa pentru ca si copiii de la tara sa aiba parte de cadre calificate“, sustine prof. Ruxandra Chirita, lidera de sindicat de la Scoala Racari.

„Ne-au pus sa dam declaratie ca nu vrem sa dam declaratii…“

Saptamina aceasta, presiunile politistilor s-au accentuat. „Au venit din nou sa ne puna sa dam declaratii. Si daca nu am acceptat, ne-au pus sa dam declaratie ca nu vrem sa dam declaratii. Ba chiar ne-au dictat virgula cu virgula ce sa scriem“, a mentionat Ruxandra Chirita. Marul discordiei il constituie sporul de 30% incasat, in conditiile unor salarii in invatamint si asa destul de mici. „Sintem invinuiti ca nu stam in locuintele inchiriate, de parca am avea domiciliu fortat. Am da inapoi banii astia daca am sti ca ni se deconteaza cheltuielile cu naveta, pentru ca nu vrem sa fim considerati infractori“ – a afirmat lidera de sindicat.

„Situatia nu este tocmai deosebita…“

Politistii sustin ca actiunea lor nu a avut caracter ostentativ si ca situatia a fost generata de vidul legislativ. „S-a dat prea mare importanta unei situatii care nu este tocmai deosebita. Dosarele au fost inregistrate inainte ca oficialitatile sa ia pozitie si trebuie sa le solutionam cumva. Saptamina aceasta vom definitiva investigatiile si vom sesiza Parchetul, care va decide ce masuri se vor lua impotriva celor 15 cadre didactice cercetate“, a declarat cpt. Liviu Tiulescu, seful Politiei Filiasi. Procurorii s-ar trezi atunci pe cap cu 15 dosare de inselaciune, fapta pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la sase luni la 12 ani. Daca ii vor trimite in judecata pe „infractori“ sau vor dispune doar o sanctiune administrativa, in cazul in care ii vor gasi vinovati pe dascali, asta ramine de vazut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS