15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalActivitatea psihologica in armata va fi reorganizata

Activitatea psihologica in armata va fi reorganizata

Activitatea psihologica in armata va fi reorganizata, infiintindu-se o structura specializata in subordinea SMG, care sa coordoneze si sa monitorizeze sistemul de selectie, asistenta si consiliere, a anuntat ieri seful Statului Major General, general Mihail Popescu. Comandamentele Militare Teritoriale Bucuresti, Bacau si Cluj-Napoca care coordonau activitatea centrelor militare judetene de recrutare si incorporare vor fi desfiintate, in perioada martie-aprilie 2002, iar pina la sfirsitul anului, centrele militare judetene vor fi trecute in subordinea directa a Comandamentelor Corpurilor 1 si 4 Armata Teritoriale.

In acest fel, se va realiza o legatura mai strinsa intre selectionarea, recrutarea si incorporarea tinerilor si repartizarea acestora pe arme si specialitati militare, in functie de aptitudini si trasaturi temperamentale.

La incorporare, fiecare tinar va prezenta carnetul de sanatate, actualizat, cu semnatura medicului de familie. Directia Asistenta Medicala din MapN va definitiva, pina la sfirsitul lunii aprilie, noul barem medical pentru stabilirea aptitudinilor tinerilor de indeplinire a servicului militar si va asigura, obligatoriu, vizita medicala a acestora in spitalele militare. Comandantii de unitati vor lua masuri pentru recuperarea fizica si psihica a militarilor, dupa efort, in zilele de simbata si duminica. In fiecare baza de instructie va fi angajat un psiholog si un preot militar, care sa tina permanent legatura cu comandantii de subunitati si care vor raspunde de corectitudinea evaluarilor psihice a militarilor.

La sfirsitul perioadei de pregatire din bazele de instructie vor fi verificate cunostintele teoretice si aptitudinile practice ale militarilor si va fi facut un nou control medical de catre o comisie de medici si psihologi. Dupa trei luni si jumatate, vor fi evaluate capacitatea tinerilor de a indeplini atributiile intr-o unitate operativa sau de paza si adaptabilitatea la rigorile vietii militare. MApN va interveni pentru urgentarea aprobarii proiectului de lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, prin care tinerii vor putea alege serviciul civic in folosul comunitatii in locul serviciului militar.

Din comisiile locale de incorporare vor face parte un medic psihiatru, un psiholog si un reprezentant al Ministerului Justitiei. Militarii in termen care nu indeplinesc baremele de specialitate si au probleme de sanatate vor continua seriviciul militar sub forma serviciului alternativ in folosul comunitatii, a afirmat generalul Popescu. El a adaugat ca, din acest an, se va reduce numarul militarilor din serviciul de garda prin inlocuirea unor posturi cu mijloace electronice si optice de supraveghere-avertizare si asigurarea unor subunitati de interventie, aflata permanent in stare de pregatire. Se studiaza posibilitatea externalizarii serviciului de paza si aparare a unor obiective, prin firme specializate ale SRI, MI sau MapN. Va fi emis un ordin comun al ministrului apararii, ministrului de interne si cel al justitiei cu atributiile fiecarei institutii privind recrutarea, incorporarea si evidenta militara.

Se va urmari cu mare atentie respectarea prevederilor privind interzicerea introducerii si consumului de bauturi alcoolice in cazarmi si la activitatile de teren, a mai spus Popescu. El a precizat ca se vor organiza controale inopinate in diverse garnizoane privind modul de executare a serviciului de garda si a disciplinei din unitati.

Vor fi date publicitatii adresele de e-mail ale comandantilor corpurilor de armata, sefilor categoriilor de forte ale armatei si sefului SMG, pentru ca „orice cetatean sa se poata adresa direct acestora pentru problemele care ii intereseaza. Adresa de e-mail a generalului Popescu este: [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS