21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie isi bat joc de asigurati

Medicii de familie isi bat joc de asigurati

• Peste 400 de medici de familie au decis sa lucreze in sistem privat • Pe o perioada nedeterminata, chiar si asiguratii vor fi nevoiti sa achite consultatiile • Prevederile contractului-cadru nu pot fi negociate sau modificate de catre reprezentantii din teritoriu ai CNAS

Toti medicii de familie care au cabinetele in fostul dispensar de pe strada Oltet, din Craiova, si probabil ca au mai fost si altii, erau ieri-dimineata in greva. In fiecare cabinet deschis, pentru ca multe erau inchise, te intimpinau una sau doua asistente care te anuntau ca „au pus-o de-o greva“, si, daca nu ai o urgenta, este bine sa vii saptamina viitoare.

Citiva batrini cardiaci abia s-au tirit pina la cabinet pentru a-si lua trimiteri la medicul specialist, insa au fost sfatuiti sa mearga acasa fara prea multe remuscari din partea personalului medical. Marioara Purcareanu, de 67 de ani, pensionar, din Craiova, este cardiaca si a venit la medicul de familie pentu o trimitere: „Abia am ajuns pina aici. Ma sufoc din cauza operatiei pe cord. Am venit pentru o trimitere la medicul specialist. Dupa ce ca facem atitea drumuri, ba la medicul de familie, ba la specialist, ba nu stiu unde, de ni se face rau de atita umblat, mai fac si greva. Isi bat joc de noi! Astazi (ieri – n.r.), am venit de pomana. Mai vin si luni o data, poate pina atunci se termina greva“.

Nicolae Mihailescu, de 75 de ani, pensionar, din Craiova, este cardiac si lunar ar trebui sa dea peste un milion de lei pe medicamente: „Lunar vin si imi iau trimitere pentru medicul specialist deoarece cu banii in mina nu pot sa-mi cumpar medicamentele pentru inima. Acum, daca sint in greva, cine imi mai da trimitere? Ce sa fac?“

La toate intrebarile, medicii de familie dau un singur raspuns: „Nu eliberam retete si nici nu dam trimiteri, pentru ca ni le imputa Casa de Asigurari de Sanatate Dolj“.

Medicii de familie protesteaza de fapt fata prevederile noului contract- cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si refuza sa semneze contractul de furnizare de servicii medicale cu CAS Dolj pentru anul in curs. Acesta trebuia semnat incepind cu 1 ianuarie 2002, dar se pare insa ca medicii nu prea au de gind sa-l semneze.

„Conform noului contract, ni se reduce numarul de asigurati. Aproape doua treimi dintre ei sint scosi de pe lista, in special pensionari, bugetari, elevi si studenti. In conditiile astea, 90% din cabinete vor falimenta. Pentru ca asa a decis CAS. Valoarea punctului este foarte mica si nu vom avea din ce sa ne platim asistenta. Plus ca valoarea punctului pe ultimul trimestru al anului trecut a venit mai mica decit valoarea estimata, ceea ce inseamna ca fiecare dintre noi sa aduca bani de acasa. De asemenea, pentru a putea semna contractul cu CAS trebuie sa obtinem autorizatia sanitara de functionare si nu putem“, a spus dr. Cristian Sandulescu, vicepresedintele Societatii de Medicina de Familie Dolj.

In legatura cu greva declansata de unii medici de familie, Cristian Sandulescu a declarat ca el nu stie nimic de vreo greva si ca, daca unii dintre colegii sai au protestat totusi, „au facut-o in nume propriu“.

Unde-i lege, nu-i tocmeala

Contractul de furnizare de servicii medicale poate fi semnat doar in conditiile cerute de contractul-cadru. Legea nu le permite reprezentantilor din teritoriu ai CAS sa modifice sau sa negocieze anumite articole din contractul-cadru.

„Contractul-cadru si normele de aplicare ale acestuia trebuie respectate. Medicii de familie au de ales – fie respecta conditiile, fie refuza sa semneze contractul“, spune Elena Dumitrascu, directoarea CAS Dolj.

Tensiunile intre CAS si medicii de familie din Dolj au fost generate de decizia CNAS de a nu mai deconta bani pentru toate persoanele inscrise pe listele medicilor de familie. „De acum, decontarea se face pe asigurat. De aceea le-am cerut medicilor sa-si actualizeze listele. S-a luat aceasta decizie deoarece erau medici care aveau persoane inscrise pe liste pe care nici nu le cunosteau sau nu stiau unde stau. Mai mult decit atit, au fost cazuri cind o persoana era inscrisa pe listele mai multor medici de familie. Acum li se cere sa faca dovada ca listele lor sint reale si ca banii primiti de la CNAS sint folositi pentru persoanele asigurate. Asta ii nemultumeste foarte mult. Si un alt motiv de nemultumire este disparitia bugetului de practica medicala. Ei trebuie sa isi plateasca asistenta si sa suporte cheltuielile de intretinere a cabinetului medical din banii pe care ii primesc per-capita“, a declarat directorul CAS Dolj.

In ceea ce priveste autorizarea obligatorie a cabinetelor medicale, Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care medicii de familie pot semna contractul cu CAS, chiar daca nu au autorizatie sanitara de functionare, dar dau o declaratie pe propria raspundere, prin care isi iau angajamentul ca vor face totul ca sa obtina actul necesar.

Cei peste 400 de medici de familie, membri ai Societatii de Medicina de Familie Dolj, au decis ca de la 1 februarie sa lucreze in sistem privat pina cind se vor hotari sa incheie contract cu CAS. Asta inseamna ca nici macar cei care sint la zi cu plata asigurarilor medicale nu vor putea beneficia de asistenta medicala gratuita. Indiferent care sint cauzele care genereaza conflictele dintre CAS si medicii de familie, o perioada, nedeterminata inca, aceia care vor avea cu adevarat de suferit vor fi bolnavii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS