22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJandarmii olteni au prezentat bilantul pe anul trecut

Jandarmii olteni au prezentat bilantul pe anul trecut

Cu toate greutatile pe care le intimpina, ei au obtinut rezultate peste asteptari

Comandamentul de Jandarmi Teritorial (CJT) Craiova are o zona de responsabilitate care cuprinde sapte judete: Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea, Olt, Arges si Teleorman. Suprafata zonei este de peste 40.900 kmp, iar populatia este de aproximativ 3,5 milioane de locuitori, care traiesc in 3.579 de localitati. CJT Craiova are in subordine sapte comandamente de jandarmi judetene, un batalion mobil si o companie de jandarmi specialisti. Preocuparile principale ale jandarmilor olteni pe intreg parcursul anului trecut au fost organizarea, pregatirea si desfasurarea misiunilor specifice in conformitate cu prevederile legilor si regulamentelor, perfectionarea pregatirii militare si de specialitate si asigurarea unui nivel de viata si de munca adecvat efectivelor in conditiile unui buget auster. Au fost efectuate misiuni de paza si aparare a 107 obiective, inregistrindu-se 146 de evenimente pozitive care au constat in prevenirea sustragerilor de bunuri, fiind retinute 143 de persoane care au fost predate la politie. De asemenea, au fost pazite si aparate 22 de banci comerciale, transporturi in folosul altor 32 de banci, precum si 22 de transporturi speciale de armament, munitii si combustibil nuclear.

Prada grasa din prima

Misiunile de asigurarea ordinii publice au crescut anul trecut ca pondere. O noutate absoluta in activitatea specifica a jandarmilor este misiunea de asigurare a ordinii publice cu patrule mobile in mediul rural, ca o masura complementara la misiunile politiei. Aceasta noua misiune a fost aprobata de Ministerul de Interne la sfirsitul anului 2001. Rezultatele au aparut intr-un timp foarte scurt. Numai intr-o noapte, in colaborare cu Directia Silvica Dolj, jandarmii au prins peste o suta de persoane la furat de material lemnos din paduri, au recuperat peste 60 mc material lemnos si au aplicat amenzi de citeva zeci de milioane de lei. La nivel de Comandament de Jandarmi Teritorial Craiova, in zece zile (15 – 25.12.2001), patrulele mobile au recuperat peste 80 mc material lemnos, au confiscat peste 30 de kilograme de peste, 1.000 de metri liniari de setca si au aplicat in colaborare cu reprezentantii ROMSILVA amenzi de peste 254 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, activitate intensa.

Cu bocancii uzati, in misiuni internationale

In privinta pregatirii militare, s-au executat 153 de exercitii de alarmare si 143 de aplicatii. Tot anul trecut, 20 de ofiteri si 11 subofiteri au absolvit cu diploma de licenta institutii de invatamint superior si cursuri postuniversitare, iar un ofiter a devenit doctor in stiinte economice. In prezent, la CJT Craiova sint inca 173 de cadre care urmeaza astfel de cursuri. Comandantul CJT Craiova, general de brigada dr. George Velicu, a spus: „Exista si multe minusuri in domeniul dotarii, completate cu eforturi ale cadrelor. Avem probleme cu multe cazarmi care sint neadecvate activitatii noastre. Cladirile sint preluate de la administratiile publice din localitatile respective. Nici la capitolul imbracaminte si incaltaminte nu stam stralucit. Bocancii militarilor sint necorespunzatori, iar in privinta lenjeriei de pat avem probleme mari. Dar aceste lipsuri nu ne impiedica sa ne desfasuram activitatea asa cum trebuie. Chiar va pot spune ca unul din detasamentele selectate pentru a merge la misiuni internationale este de la Craiova“. Astazi, la Bucuresti, are loc bilantul pe 2001 la nivel de conducere a Jandarmeriei Romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS