21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele din Mehedinti risca sa ramina fara medicamente si alimente

Spitalele din Mehedinti risca sa ramina fara medicamente si alimente

Datoriile unitatilor medicale din Mehedinti, pentru cheltuieli materiale, medicamente si hrana bolnavilor, se ridica in prezent la peste 56 de miliarde de lei. Restantele la plata furnizorilor de medicamente si alimente sint considerabile, putind duce, in orice moment, la sistarea unor contracte care sa duca sistemul medical mehedintean in colaps.

Din datoria totala a unitatilor spitalicesti din Mehedinti, mai mult de 50 de miliarde de lei sint restantele Spitalului Judetean Drobeta Turnu Severin. Celelalte sint „impartite“ de Spitalele Orsova, Baia de Arama, Strehaia, Vinju Mare, Cujmir si Centrul Judetean de Ambulanta. Ion Rogobete, director adjunct la Departamentul Financiar Contabil al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, a declarat ca datoriile cele mai mari s-au acumulat la materiale sanitare, medicamente, energie electrica si telefoane. Spitalul orasenesc din Baia de Arama inregistreaza restante si la plata salariilor din luna decembrie. Acestea nu sint insa singurele greutati cu care se confrunta sistemul medical din judet. „Fondurile nu sint repartizate echitabil pe judete, dotarea cu aparatura este insuficienta, iar cea existenta este invechita, sistemul informational nu este inca unitar, lucruri ce creeaza numeroase probleme“, a declarat dr. Stelica Ciobotea, director la Directia de Sanatate Publica Mehedinti. Reteaua sanitara publica din Mehedinti este alcatuita din Spitalele din Drobeta Turnu Severin, Orsova, Baia de Arama, Strehaia, Vinju Mare, Centrul de sanatate Cujmir, 16 dispensare scolare, o policlinica cu plata, constituita din 13 cabinete.

La spital ajungi cu o boala si pleci cu doua

Una dintre unitatile spitalicesti din Mehedinti care se confrunta cu majoritatea problemelor prezentate mai sus este Maternitatea din Drobeta Turnu Severin. Aparatura este invechita, medicamentele sint putine, iar cladirea este subreda. Damaschin Barbul a spus ca medicii de la maternitate au nevoie, in acest an, de o imbunatatire a conditiilor de lucru, in principal, prin dotarea cu aparatura performanta: „Avem nevoie de instrumentar chirurgical nou, cel existent fiind foarte vechi si personalul medical se lupta pentru ca fiecare nastere sa fie una normala.

Activitatea maternitatii se desfasoara intr-o cladire improprie, neadecvata unui astfel de act medical. In acelasi timp, in municipiu s-a inceput construirea unui bloc materno-infantil, fiind in proportie de 70-80% construit, dar pentru care nu s-au mai alocat fonduri pentru noi investitii“. Finalizarea constructiei la blocul materno-infantil va mai dura, dupa toate probabilitatile, multi ani de aici inainte. Pacientele de la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin nu sint prea incintate de conditiile oferite de unitatea spitaliceasca. „Ma rog la Dumnezeu sa plec mai repede din spital.

Aici ajungi cu o boala si pleci cu doua. Daca nu ai bani sa dai la doctori si, mai ales, la asistente, nu te baga nimeni in seama. Eu sint in aceasta sectie de trei zile, dar abia astept sa plec acasa. In afara de faptul ca nu ai nici cel mai mic confort, nici medicamentele nu sint suficiente. Doctorul prescrie medicatia, dar aceasta ajunge injumatatita la bolnavi. Pe sectie sint foarte multe asistente, care nu fac altceva decit sa stea la cafea si tigari si nu se deranjeaza nici atunci cind le soliciti“, a spus Ionela S., de 27 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS