Acasă Local Gorj Sotii Mischie si-au inaugurat o tipografie intr-un spatiu al Primariei Tirgu Jiu

Sotii Mischie si-au inaugurat o tipografie intr-un spatiu al Primariei Tirgu Jiu

Sanda Mischie, sefa Directiei de Sanatate Publica Gorj si lider al organizatiei de femei a PSD Gorj, si-a inaugurat o tipografie intr-un spatiu aflat in administrarea Primariei Tirgu Jiu. Intreaga investitie a costat aproximativ 53.000 de euro, bani obtinuti printr-un program Phare din 1999. Tipografia Print Art este in proprietatea SC Sanda Nic SRL, a carei administratoare este Sanda Mischie. Aceasta nu poate insa preciza in ce mod a intrat in posesia spatiului respectiv.

Firmele sotilor Sanda si Nicolae Mischie au beneficiat pina in prezent de fonduri Phare in valoare de mai multe miliarde de lei, folosind o procedura pe cit de simpla, pe atit de eficienta. Banii au fost livrati de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, Nicolae Mischie fiind vicepresedintele Consiliului de Coordonare si Dezvoltare al Agentiei, cel care vizeaza proiectele. Anul trecut, de exemplu, firmele SC Smanic SRL, administrator Nicolae Mischie, si SC Sanda Nic SRL, administratoare Sanda Mischie, au primit fonduri Phare, prin Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, in valoare de aproape 62.000 de euro. Interesant este ca prin unul dintre aceste proiecte, Sanda Mischie isi propune realizarea unui Centru Judetean de Consultanta. Nu se stie de ce din cele 53 de proiecte depuse anul trecut la agentie, doar 13 au fost aprobate, intre acestea regasindu-se cele ale sotilor Mischie, precum si ale unor directori si consilieri din Consiliul Judetean Gorj. Nimeni nu a contestat pina in prezent procedura de obtinere a acestor fonduri, Nicolae Mischie spunind ca totul s-a desfasurat perfect legal, desi in foarte putine locuri din tara sefii consiliilor judetene si-au implicat firmele personale in afaceri cu fonduri Phare. Tipografia Print Art reprezinta o afacere despre care Sanda Mischie se plinge ca i-a dat mari batai de cap si la care ar fi renuntat daca ar fi stiut de la inceput despre ce este vorba.

„Le-am dat si lor ca e superoferta!“

Si pentru ca tipografia trebuia sa aiba si un spatiu, acesta a fost gasit. Este vorba de cladirea din spatele cinematografului Dacia, aflata in administrarea Directiei de Servicii Comunale (DSC) Tirgu Jiu. Inainte de a gazdui tipografia sefei Directiei de Sanatate Publica, imobilul cu pricina era intr-o stare avansata de degradare. Pornind de la principiul „le-am dat si lor ca e superoferta“, primarul Florin Circiumaru, intrebat despre modul in care a fost cedat spatiul respectiv, a precizat: „L-am dat, ca si asa era mizerie si erau sobolani. Bine ca am scapat de el. Chiar ma bucur. Tot statea degeaba.“ Mai multi sefi de servicii din primarie au spus ca spatiul respectiv a fost concesionat printr-o hotarire a Consiliului Local Tirgu Jiu. „Exista o hotarire de consiliu local. Oricum, acela nu este spatiul meu. Si nici nu ma intereseaza cum s-a facut licitatia, dar exista o hotarire de consiliu local.“, a precizat Marian Arjoca, seful Serviciului Urbanism. In ceea ce priveste licitatia, care a fost organizata anul trecut, Mihai Dragomir, seful Directiei de Servicii Comunale (DSC), a afirmat ca spatiul respectiv a fost concesionat prin licitatie: „Primaria este proprietara spatiului respectiv. Cei de la licitatii trebuie sa stie cum a fost totul.“

Sanda Mischie: „Sint datoare si e vai de capul meu!“

Conform legii, un spatiu aflat in proprietatea primariei nu poate fi concesionat decit prin hotarire de consiliu local. Altfel, orice operatiune desfasurata nu este legala. Si, oricum, daca s-ar da de urma unei hotariri de consiliu privind concesionarea prin licitatie publica a spatiului unde se afla in prezent Tipografia Print Art, aceasta ar trebui sa fi fost votata si de sefa tipografiei, Sanda Mischie. Ea nu isi aduce aminte cum a fost concesionat spatiul unde a fost instalata tipografia. „Iar vreti sa scrieti despre fondurile Phare. Of, Doamne! Eu nu voiam. Sint datoare si e vai de capul meu. Eu nu as mai indemna pe nimeni sa faca o investitie ca asta. Daca as fi stiut dinainte, nu m-as mai fi bagat. Trebuie sa depui 40% din valoarea proiectului. Este o suma imensa pe care n-o pot suporta. Iar atunci cind intri, nu poti sa mai iesi. Eu cred ca n-o sa traiesc clipa in care o sa amortizez totul. Cine stie, poate sa am o comanda, sa scot banii. Dar nu pot sa va spun cind s-a deschis. Cred ca inainte de Sarbatori. Nu am scos nimic. Doar o carticica de proba. Sa vedem cum e. Nu stiu cum a fost concesionat spatiul de acolo. Nu mai stiu“, a precizat Sanda Mischie.

„Te poate invalui, de nu mai stii“

Dupa eforturi prelungite, Serviciul Registratura, din cadrul Primariei Tirgu Jiu, a reusit sa scoata la lumina hotarirea de consiliu numarul 322, din 26 noiembrie 2001. Aici apare cererea Directiei de Servicii Comunale, prin care i se solicita primariei scoaterea la licitatie a unui spatiu de 271 de metri patrati, situat in cladirea fostei bai comunale. I. Ragusitu, seful Serviciului Registratura, a precizat ca Sanda Mischie a fost prezenta la sedinta de consiliu si a votat hotarirea cu pricina, prin care spatiul era scos la licitatie. Aplicind cunoscutul principiu „eu centrez, eu dau cu capul“, o lege draga sefilor judetului Gorj, Sanda Mischie, cu o inocenta inspaimintatoare, cu greu facind fata greutatilor vietii, s-a gindit sa participe la licitatie. Asa, pentru ca mai tirziu sa duca o viata lipsita de griji. Aceasta vointa extraordinara nu poate decit sa ii cutremure pe gorjenii someri. Pe linga faptul ca nu au ce minca, spre rusinea lor, gorjenii fara locuri de munca nu au nici macar vointa de a obtine fonduri Phare, pentru a se putea prezenta la licitatii. La licitatia organizata pe 14 decembrie 2001 au participat doua firme. SC RIDICON SRL, reprezentata de Ionut Raitaru, din Rovinari, si SC Sanda Nic SRL, Tirgu Jiu, reprezentata de Sanda Mischie. Aceasta din urma cerere a fost inregistrata la Biroul Licitatii, din primarie, cu numarul 34616. „Se pot intimpla multe. Eu semnez multe documente. In cererea respectiva nu erau trecute persoane sau firme. Era din partea DSC. Sint multe cai de a ocoli legea. Te poate invalui, de nu mai stii“, a spus primarul.

Exit mobile version