Acasă Local Cazul tinerei gravide decedate saptamina trecuta in conditii suspecte a intrat in...

Cazul tinerei gravide decedate saptamina trecuta in conditii suspecte a intrat in vizorul IJP si al Colegiului Medicilor Olt

Dupa doua zile de la moartea Nicutei Petrioan, de 29 de ani, din comuna Vadastrita-Olt, Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Olt a primit unda verde din partea Parchetului pentru a incepe o ancheta. Daca la inceput toata lumea era convinsa ca tinara gravida a murit pentru ca nu a avut grija de propriul corp si pentru ca asa i-a fost destinul, acum, numeroasele semne de intrebare asupra conditiilor care au dus la decesul acesteia au deschis si ochii organelor de ancheta.

Nicuta Petrioan, gravida in luna a opta, a fost internata luni, 14 ianuarie, in Spitalul din Corabia, iar a doua zi, in jurul orei 20.45, a nascut pe cale naturala un baietel, care insa era mort. Motivul pentru care tinara a fost lasata sa nasca in acest mod a fost, spun medicii, o cezariana in antecedent, ceea ce reprezenta un pericol pentru viata gravidei. Intrucit in timpul nasterii i-a plesnit uterul si i s-a declansat o puternica hemoragie interna, tinara a fost operata, dar, vazind ca nu o pot ajuta cu nimic, medicii din Corabia au decis sa o transporte de urgenta la Spitalul Judetean Slatina. Nicuta a ajuns la spitalul slatinean miercuri dimineata, in jurul orei 5.00, aproape moarta, in coma de gradul IV si cu soc hemoragic. O echipa formata din mai multe cadre medicale a decis efectuarea unei noi operatii. Pe tot parcursul acesteia, respiratia i-a fost asigurata artificial, iar dupa o ora in care, spun medicii slatineni, au facut tot posibilul pentru a-i salva viata, tinara a fost dusa la Sectia de terapie intensiva, unde a murit in scurt timp.

Procurorul criminalist Stefan Noaja, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Olt, a spus ca a fost sesizat cu privire la acest caz chiar in ziua decesului de catre seful Laboratorului de Medicina Legala Olt, medicul Mircea Coanda, iar pentru moment singura proba este rezultatul autopsiei: „Deocamdata avem concluziile preliminare in urma efectuarii autopsiei, care a stabilit si cauza mortii Nicutei Petrioan. Femeia a decedat din cauza unui soc hemoragic grav, consecinta a unei rupturi uterine cu hemoragie masiva intraperitoneala operata la o gravida in luna a opta, cu disgravidie de ultim trimestru, cu fat mort.“ El a adaugat insa ca numai analiza histopatologica va putea clarifica lucrurile in cazul mortii acestei tinere: „Ancheta este inca la inceput, iar pina la venirea rezultatelor analizei histopatologice nu se poate face nimic. Aceasta va stabili daca a fost vorba de o culpa medicala sau nu. Oricum, cazul a fost trimis spre cercetare la politie, iar in continuare este de competenta acesteia.“ Procurorul Stefan Noaja a precizat ca rezultatele unor astfel de analize vin de obicei in doua-trei luni. Maiorul George Bratu, din cadrul Sectiei Criminalistica a IJP Olt, a spus ca vineri, 18 ianuarie, a primit procesul-verbal de la Parchetul de pe linga Tribunalul Olt, iar incepind de astazi (luni – n.r.) vor fi incepute cercetarile in acest caz. El a adaugat ca singurele informatii detinute sint cele pe care le are in prezent si Procuratura.

Colegiul Medicilor Olt va incepe propria ancheta incepind de astazi. Presedintele colegiului, medicul Cornel Moisa, a spus: „Cazul urmeaza sa fie analizat de comisiile de specialitate, iar daca se va constata ca a existat o deficienta in actul medical, se vor lua masurile care se impun. Va fi abordata intreaga retea medicala care trebuia sa se ocupe de ea, inclusiv medicul de familie, daca el exista, sau cine trebuia sa aiba grija de ea, avind in vedere comuna in care locuia. De asemenea, toti cei care au participat la cele doua operatii vor fi chemati in fata comisiilor de obstetrica – ginecologie si de chirurgie.“ Doctorul Cornel Moisa a precizat ca ancheta inceputa de Colegiul Medicilor este una independenta de cea a politiei si ca nu sint necesare in acest caz rezultatele analizei histopatologice, iar un prim raport va fi intocmit la sfirsitul acestei saptamini.

Exit mobile version