12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPat Cox, un atu pentru Romania

Pat Cox, un atu pentru Romania

Patrick Cox, deputatul din Irlanda devenit acum (cu 298 de voturi fata de majoritatea necesara de 285) noul presedinte al Parlamentului European, reprezinta un grup politic, cel al liberalilor democrati, aflat pe locul trei ca importanta in ordinea marimii, dupa cel al Partidului Popular European si cel al Partidului Socialist. Alegerea sa era data ca extrem de probabila, dat fiind acordul existent, inca de acum doi ani, intre Partidul Popular European (PPE) si liberal-democrati (ELDR), acord in termenii caruia doamna Fontaine urma sa-l aiba ca succesor pe Patrick Cox, fiind pentru prima oara in istoria Parlamentului European cind este intrerupta „succesiunea clasica“ la presedintie intre reprezentantii PPE si cei ai partidului socialist.

Alegerea lui Patrick Cox are loc intr-un moment deosebit de important la nivelul UE, in primul rind datorita reorganizarii profunde a raporturilor intre institutiile europene.

Pat Cox este un adept fervent al sustinerii rolului si importantei

Parlamentului European ca institutie, cheie in sistemul decizional, iar aceasta atitudine va fi deosebit de importanta in discutia care urmeaza, atunci cind se vor defini statutul, atributiile si chiar componenta viitorului Parlament European. Pe de alta parte, asa cum cititorii ziarului nostru isi amintesc din interviurile acordate noua in decursul ultimului an, Pat Cox este si un sustinator neconditionat al procesului extinderii si integrarii, inca de pe acum, a reprezentantilor parlamentelor tarilor candidate in discutia privind viitorul Europei. Nu trebuie sa uitam nici un alt fapt deosebit de semnificativ, si anume ca Pat Cox este singurul parlamentar european care a initiat un proiect propriu privind Romania, „Proiectul Slobozia“, cu intentia de a sprijini micii fermieri din zona. In sfirsit, acest lucru da o alta dimensiune particulara cu totul speciala alegerii lui Pat Cox in fruntea Parlamentului European. Trebuie reamintit ca atit doamna Nicholson (reconfirmata si pentru 2002 ca Raportor pentru Romania), cit si doamna Astrid Thors, copresedinta Comitetului parlamentar mixt UE-Romania fac parte din grupul parlamentar condus pina ieri de catre Pat Cox.

„Parlamentul European – spunea Pat Cox – trebuie sa fie locul de dezbatere publica serioasa pentru mentinerea concentrarii politice a discutiilor asupra extinderii si garantia ca ele nu vor fi reduse la un dialog birocratic….Europa extinsa va deveni un partener strategic valabil pentru restul lumii. Parlamentul European va trebui sa-si inalte profilul de adunare parlamentara a UE, aleasa prin vot direct. Parlamentul European trebuie sa dezvolte controlul parlamentar asupra politicii comune externe si de securitate. Aceasta conceptie politica deschide, in mod foarte clar, perspectiva asupra actiunii pe care Pat Cox o doreste ca prioritara pentru mandatul sau si a fost enuntata in mai multe rinduri in interviurile pe care ni le-a acordat: intarirea puterii Parlamentului European, dar si a celor nationale, forumuri democratice care, in opinia sa, trebuie sa devina cu mult mai active si mai prezente la nivelul elaborarii actului legislativ european, mai bine coordonat cu realitatile nationale.

Pentru Romania, alegerea lui Pat Cox mai prezinta si un alt avantaj: faptul ca este reprezentantul unei tari mici, relativ departe de batalia pentru suprematia politica data intre grupurile de influenta formate de „cei mari“. Apoi, el mai este – si a ramas – reprezentantul in Parlamentul European al unei regiuni cu un foarte bine definit profil agricol, practica sa de economist permitindu-i sa vada mai bine care sint dilemele cu care se confrunta majoritatea tarilor candidate in drumul lor spre aderare. In fine – de ce nu – merita o mentiune speciala experienta sa de televiziune, Domnia sa prezentindu-se intotdeauna corespondentilor de presa de la Bruxelles drept „fostul dumneavoastra coleg de meserie“, ceea ce, fara indoiala, a ajutat mult in atingerea nivelului inalt de popularitate de care se bucura acum. Si nu ar fi drept sa incheiem aceste rinduri fara a mai spune ca Pat Cox, in ultimii ani, a fost liderul politic din Parlamentul European care a organizat cele mai multe si fructuoase intilniri cu ziaristii din tarile candidate, ore intregi de discutii in care nu exista un monolog, ci se realiza un autentic dialog, real si concret, pe tematicile de interes in ceea ce priveste procesul extinderii.

Cu un interes special declarat pentru Romania, Pat Cox este acum cel care va coordona actiunea forului legislativ european, iar dimensiunea relatiilor parlamentare UE-Romania ar putea deveni un atu major pentru accelerarea procesului de negocieri si al adoptarii acquis-ului comunitar. Foarte curind, asa cum ne-a promis deja, va reveni in paginile ziarului nostru cu un interviu in noua sa calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS