16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitisti romani acuzati ca ar proteja bordeluri din Bosnia

Politisti romani acuzati ca ar proteja bordeluri din Bosnia

Mai multi politisti romani din forta ONU stationata in Bosnia au fost cercetati in acest an de comisii ale Natiunilor Unite, dar si de o echipa a Ministerului roman de Interne, pentru acuzatii referitoare la implicarea lor in traficul de carne vie, a relatat ieri, in cadrul unei anchete de amploare, cotidianul american Washington Post. Ofiterii romani au fost anchetati de David Lamb, investigator al biroului ONU pentru drepturile omului, de un ofiter canadian, de guvernul roman si, in final, de Oficiul de supraveghere interna, o unitate anticoruptie a Natiunilor Unite, scrie publicatia americana, citind documente confidentiale ONU si surse apropiate investigatiilor. Dupa ce a negat, in repetate rinduri, ONU a admis in final ca ofiterii romani au fost anchetati de mai multe comisii. Declaratiile au fost facute de purtatorii de cuvint ai Natiunilor Unite la New York si in Bosnia. Investigatia a fost stopata de ONU.

David Lamb, investigator ONU pentru drepturile omului, afirma ca, in luna februarie, a inceput sa cerceteze o serie de acuzatii la adresa a sase ofiteri de politie ONU aflati in localitatea Bielina. In afara de doi romani, au mai fost cercetati politisti din Fidji si Pakistan.

Potrivit lui Lamb, acuzatiile cele mai serioase au fost aduse romanilor, suspectati ca au recrutat femei din Romania, le-au procurat documente false si le-au vindut unor proprietari de bordeluri din Bosnia. Lamb spune ca, in perioada cercetarilor preliminare, a adunat probe serioase, care justificau demararea unei anchete de amploare. Fostul reprezentant ONU afirma insa ca superiorii sai, inclusiv un ofiter ucrainean, au obstructionat ancheta, iar investigatorii au avut de-a face si cu amenintari la adresa integritatii lor fizice. „Trebuie sa spun ca aveam dovezi credibile, dar am intimpinat rea-vointa din partea superiorilor ONU in a investiga acuzatiile“, a declarat Lamb. Oficiali ONU raspund acuzatiilor, afirmind ca echipele de supraveghere ONU nu au gasit dovezi suficiente ale implicarii sistematice a politistilor in comertul sexual. Ei mai spun ca Balcanii sint o zona greu de cercetat si ca, oricum, responsabilitatea unei anchete legale le revine tarilor care au trimis politistii.

Coruptie, actiuni „nepotrivite“, sex

In cei cinci ani de stationare in Bosnia, misiunea de politie ONU a avut de-a face cu numeroase acuzatii referitoare la nereguli, coruptie si actiuni „nepotrivite“, toate legate de sex. In majoritatea cazurilor, situatia a fost „rezolvata“ prin trimiterea acasa a ofiterilor implicati, scrie Washington Post. La sfirsitul lunii martie, Lamb a prezentat o serie de dovezi cartierului general al ONU din Sarajevo, in care il prezenta pe ofiterul roman Constantin Dumitrescu ca „avind legatura, intr-un fel, cu acuzatiile de implicare in traficul de carne vie“. Lamb arata ca descoperirile sale vin in urma unor convorbiri cu politisti bosniaci si cu femei care au fugit din bordeluri si asteptau sa fie expulzate. Femeile au declarat ca un ofiter roman si sotia lui sint implicati in recrutarea si vinzarea de prostituate, activitati care se derulau la un bordel de linga localitatea Zvornik.

Initial, anchetatorii au crezut ca este vorba de Dumitrescu, insa indiciile au condus catre un al doilea ofiter roman, Iulian Boros. ONU a respins cererile ca respectivii sa fie audiati, a declarat David Lamb. Potrivit unui document intern, redactat in martie de catre unul dintre colegii lui Lamb, argentinianul Pablo Badie, Boros a admis ca a cumparat documente false de la Ambasada Romana, pentru doua femei, insa l-a somat pe anchetator sa opreasca investigatia. „Opriti imediat orice impotriva romanilor!“, i-ar fi spus Boros lui Badie, cerindu-i sa stea departe de el si de colegul lui, Dumitrescu. „Nu iti spun mai mult, dar cred ca poti ghici ce se poate intimpla“, ar fi adaugat romanul. Un ofiter canadian, Rosario Ioanna, a fost desemnat pentru continuarea anchetei de catre Biroul de afaceri interne al Politiei ONU.

Comisia ONU arunca pisica in ograda guvernului roman

Potrivit unui raport confidential, ofiterii romani ar fi incercat sa obstructioneze ancheta, sa preia patru victime din custodia politiei si sa le intimideze inaintea interogatoriilor. Ioanna si Badie au obtinut de la una dintre femei o lista cu alti zece ofiteri romani care protejau mai multe bordeluri. Unul dintre ofiteri a primit ca rasplata „un vehicul pentru a lucra la ferma lui din Romania“, a sustinut unul dintre informatorii comisiei ONU. Ioanna le-a mai spus colegilor ca reprezentanta locala a ONU a incercat sa opreasca ancheta si sa lase deciziile pe seama guvernului roman.

Potrivit unor alte surse, citate de Washington Post, seful politistilor ucraineni din misiunea ONU, Oleg Sevcenko, a cerut ca investigatia la adresa romanilor sa fie ignorata. Patru ofiteri din Fidji si Pakistan au fost trimisi acasa, in urma unor acuzatii minore fata de ceea ce demonstrase ancheta Biroului ONU pentru drepturile omului. Intre timp, o parte dintre ofiterii cercetati i-au acuzat pe Ioanna si Badie ca au intretinut relatii sexuale cu translatoarele. Potrivit oficialilor ONU, acuzatiile s-au dovedit nefondate.

Cica acuzatiile la adresa politistilor romani sint nefondate

La solicitarea inaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Mary Robinson, o echipa a Biroului ONU pentru supraveghere interna a fost trimisa in Bosnia, in luna iunie, pentru a cerceta cazul ofiterilor de politie acuzati de implicare in traficul de carne vie. Cei doi membri ai echipei nu l-au contactat pe Lamb. Intre timp, femeile care au formulat acuzatiile au parasit Bosnia.

Potrivit purtatorului de cuvint al ONU, Fred Eckhard, la 6 iulie, echipa a raportat ca nu exista suficiente dovezi pentru demararea unei anchete de amploare. Marius Dragolea, insarcinat cu afaceri la misiunea Romaniei la ONU, a declarat ca, in luna iunie, in Bosnia s-a aflat si o echipa a Ministerului roman de Interne. Concluzia a fost ca acuzatiile la adresa politistilor romani sint nefondate. „Daca, din nefericire, se va dovedi ca acuzatiile sint conforme cu realitatea, toti cei implicati vor fi pedepsiti. Pina acum nu avem dovezi referitoare la activitati ilegale ale politistilor romani. La aceasta concluzie a ajuns si forta de politie din Bosnia“, a mai spus Dragolea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS