11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFotografi amenintati de afgani, in prezenta comandourilor americane

Fotografi amenintati de afgani, in prezenta comandourilor americane

Trei fotografi ai agentiei americane Associated Press (AP) si ai cotidianului New York Times au fost brutalizati si amenintati de afgani in prezenta membrilor fortelor speciale americane, care nu i-au ajutat in nici un fel, a relatat ieri unul dintre ziaristi,. „Nu au facut nimic pentru a ne ajuta cind eram, in mod evident, in pericol“, a declarat la Jalalabad David Guttenfelder, fotograf al AP. Din inlantuirea faptelor se poate trage concluzia ca afganii actionau in conformitate cu instructiunile fortelor speciale. Incidentul s-a petrecut joi, la Meelawa, in regiunea muntoasa Tora Bora, din estul Afganistanului.

Comandourile americane refuza prezenta ziaristilor, iar fortele locale afgane proamericane ii impiedica pe ziaristi sa ajunga in zona cercetata. Cei trei fotografi, Joao Silva si Tyler Hicks, de la New York Times si David Guttenfelder, au facut fotografii fortelor speciale americane, apoi s-au urcat in masina si au plecat spre poalele muntelui. „Dintr-o data, o camioneta intesata de mujahedini ne-a depasit, a blocat drumul, mujahedinii au coborit urlind si-au incarcat toti armele kalasnikov, le-au indreptat spre noi, iar unul dintre ei si-a indreptat baioneta catre mine“, a declarat David Guttenfelder.

Fotografii au fost dusi la comandamentul din munti, au fost brutalizati si hartuiti timp de o ora de catre mujahedini, care le-au luat aparatele foto, calculatoarele si tot ce mai aveau asupra lor. David Guttenfelder a observat doi barbati din fortele speciale si le-a cerut ajutorul. Unul dintre ei s-a apropiat. „Am strigat: «Sintem americani, avem probleme, puteti sa ne ajutati?» El a raspuns: «Stiu ce incercati voi, ziaristii, sa faceti, dar noi nu sintem obligati sa acceptam, fiindca nu vrem sa fim fotografiati, pentru securitatea noastra». Atunci am realizat ca ei i-au trimis pe mujahedini sa ne urmareasca pe noi“, a apreciat el. Soldatul american a refuzat sa intervina si a plecat, iar, dupa lungi negocieri cu afganii, fotografii si-au recuperat aparatele si calculatoarele, dar nu si dischetele foto ale aparatelor lor, sase in total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS