9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrtacii cer demisia conducerii Minei Horasti

Ortacii cer demisia conducerii Minei Horasti

O parte dintre ortacii Minei Horasti, unitate din cadrul Exploatarii Miniere Motru, s-au blocat luni noapte in subteran, cerind acordarea sumelor restante la salarii, pe ultimele patru luni. 101 mineri din toate cele trei schimburi au refuzat sa iasa din sut. Liderii ortacilor au intocmit o lista cu zece revendicari, chemind conducerea EM Motru si reprezentanti din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia(CNLO) la negocieri. Sorin Gaman, directorul EM Motru, impreuna cu Vasile Trotea, inginer in cadrul CNLO, si Cristian Fluieratoru, liderul de sindicat de la EM Motru, au intrat ieri-dimineata in mina, discutind citeva ore cu ortacii despre posibilitatile de incheiere a conflictului.

Principalele revendicari ale protestatarilor sint: recalcularea salariilor, conditii mai bune de munca, echipamente mai bune, precum si imbunatatirea mesei zilnice. Ultimul punct de pe lista de revendicari si cel mai important, in opinia ortacilor, este demisia conducerii Minei Horasti, in frunte cu directorul Ion Boulescu. Minerii au spus ca vina pentru neacordarea sumelor restante la salarii, dar si pentru situatia creata, o poarta conducerea minei.

CNLO va analiza activitatea directorului Ion Boulescu

Dupa aproape patru ore de negocieri, ortacii blocati in galerii au fost convinsi de catre conducerea EM Motru sa renunte la proteste. Sorin Gaman, directorul exploatarii, a spus ca toate cererile minerilor de la Horasti vor fi rezolvate. „A ramas in discutie ultimul punct, fapt care a si creat unele temeri in rindul angajatilor de la Horasti. O comisie coordonata de conducerea CNLO va analiza activitatea administratiei Minei Horasti, urmind sa fie luata si o hotarire in ceea ce priveste soarta directorului Ion Boulescu. Din punctul nostru de vedere, acest conflict este incheiat“, a declarat Sorin Gaman.

Liderul de sindicat, Cristi Fluieratoru, a precizat totusi ca minerii nu vor primi banii pe care i-au cerut, ci vor fi platiti in functie de cit au muncit. La Mina Horasti, cea mai veche din cadrul EM Motru, lucreaza peste 400 de mineri, atit in subteran, cit si la suprafata. Conditiile in care ortacii sint nevoiti sa munceasca ii ingrijoreaza pe multi dintre acestia. Chiar in perioada desfasurarii protestului, in conditii vitrege de temperatura si presiune, unii mineri isi purtau cizmele de cauciuc pe piciorul gol, deplasindu-se prin apa pentru a strabate galeriile. Mai mult decit atit, cei blocati in subteran nu au primit alimente, aducindu-li-se doar apa minerala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS