17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSUA isi instaleaza in Kuweit centrul de comanda pentru Afganistan

SUA isi instaleaza in Kuweit centrul de comanda pentru Afganistan

Statele Unite si-au mutat in Kuweit centrul de comandament militar (USARCENT) al trupelor din Afganistan si din emirat, a anuntat ieri ambasada americana, relateaza AFP.

Generalul Paul Mikolashek, care este la conducerea USARCENT, a fost transferat din Atlanta, Georgia, in Kuwait, unde va avea misiunea de a comanda trupele americane din Afganistan si pe cele desfasurate in micul emirat al Golfului, a declarat purtatoarea de cuvint a ambasadei. „Ei au decis sa transfere provizoriu sediul USARCENT din Atlanta in Kuweit“, a precizat aceasta, subliniind ca nu s-a realizat nici un transfer de trupe americane din Kuweit in Afganistan. Ea a explicat ca aceasta decizie a fost adoptata din cauza decalajului orar si a dificultatilor cauzate de distanta dintre Statele Unite si Afganistan. Generalul Mikolashek controleaza si comanda trupele americane din Kuweit, pe cele implicate in operatiunile din Afganistan, precum si fortele care se ocupa de distribuirea ajutorului umanitar in Afganistan.

Kuweitul, care acorda facilitati militare Statelor Unite si Marii Britanii, a afirmat ca Washingtonul nu i-a solicitat niciodata dreptul de a utiliza bazele kuweitiene pentru a lansa operatiuni in Afganistan. Mai mult de 3.000 de militari americani stationeaza in permanenta in Camp Doha, din Kuweit, in virtutea unui pact de aparare incheiat intre Washington si Kuweit dupa eliberarea regatului, in februarie 1991, de sub ocupatia irakiana care a durat sapte luni. Aproximativ 2.000 de militari americani, din brigada de lupta a Diviziei 1 Cavalerie de la Fort Hood, au sosit in noiembrie, in Kuweit, pentru manevre comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS