14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMilitari americani, francezi si italieni vor fi trimisi in Tadjikistan

Militari americani, francezi si italieni vor fi trimisi in Tadjikistan

Militari americani, francezi si italieni, insotiti de avioane de lupta, vor fi trimisi, incepind cu 20 decembrie, la baza aeriana tadjika de la Kuliab, in cadrul operatiunii antiteroriste din Afganistan, au anuntat ieri oficiali de la Dusanbe. La baza Kuliab, situata la circa 100 de kilometri de granita cu Afganistanul, vor fi trimise 40-50 de avioane de lupta – aparate americane F-15 si F-17 si franceze Mirage -, impreuna cu un detasament care ar putea ajunge pina la 4.000 de persoane, a declarat un oficial tadjik. Vicepremierul tadjik, care se ocupa de problemele de securitate, Saidamir Zukurov, a declarat agentiei Interfax ca baza aeriana de la Kuliab va fi pusa temporar la dispozitia fortelor americane, franceze si italiene, pina la sfirsitul operatiunii antiteroriste. „Ministerul tadjik de Interne va supraveghea securitatea aerodromului si a imprejurimilor sale cu ajutorul militarilor americani, italieni si francezi“, a adaugat el.

Douazeci si unu de soldati americani si 38 de soldati italieni sint deja in Tadjikistan, potrivit Ministerului tadjik al Afacerilor Externe.

Tadjikistanul este a doua republica ex-sovietica din Asia Centrala, dupa Uzbekistan, care permite desfasurarea militarilor occidentali pe teritoriul sau. Circa 1.500 de soldati americani se afla in Uzbekistan, potrivit cifrelor oficiale uzbece. Guvernul tadjik si-a dat, la sfirsitul lunii noiembrie, la Paris, acordul de principiu pentru stationarea pe teritoriul sau a sase aparate Mirage 2000 D si a doua aparate de aprovizionare KC 135, precum si pentru trimiterea a 200 de militari pentru a interveni in Afganistan.

Militarii francezi, dintre care o suta au ajuns in ultimele zile la Dusanbe, urmeaza sa se deplaseze in zilele urmatoare la Mazar-i-Sharif, unde Franta trebuie sa asigure securitatea aeroportului din oras. Surse militare tadjice au afirmat ca aproximativ 80 dintre acestia au parasit localitatea Dusanbe pentru a se duce la Mazar-i-Sharif, principalul oras din nordul Afganistanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS