10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurturile din autoturisme iau amploare

Furturile din autoturisme iau amploare

In fata magazinelor de lux, in aceasta perioada, nu stau numai cersetorii, asa cum cred cei mai multi dintre noi. Un ochi de „specialist“ poate depista usor, in aglomeratia din apropierea unui supermarket, cel putin un hot din autoturisme. Fiecare masina care ajunge in parcarea din fata magazinului este „scanata“ din priviri, fiecare gest al soferului este urmarit si apoi se trece la treaba.

Nici nu a apucat soferul autoturismului vizat sa apuce cosul pentru cumparaturi, ca hotul a si ajuns la usa masinii. Cu o surubelnita, in cele mai multe dintre cazuri, el forteaza butucul portierei, tentat de radiocasetofonul din bord sau de geanta lasata pe bancheta din spate. In Drobeta Turnu Severin, politistii de la Furturi Auto au mult de furca, in aceasta perioada a anului, mai ales cu masinile parcate in zonele centrale ale orasului, unde se afla si cele mai mari magazine. Potrivit politistilor, autorii se incadreaza in aproape toate categoriile de virsta. Ponderea o reprezinta insa tinerii. Provenind din familii dezorganizate, impulsionati de lipsurile materiale ori de dragul aventurii, faptuitorii deposedeaza autovehiculele de capace, radiocasetofoane si alte bunuri gasite la fata locului. Pentru a scapa rapid de „morti“ – cum sint denumite, in limbajul celor certati cu legea, obiectele furate – acestia vind unor persoane dinainte stabilite sau unor cumparatori ocazionali, atrasi de preturile de chilipir.

Nu lasati bunuri de valoare in masina!

Cei mai multi dintre autorii unor astfel de furturi comercializeaza obiectele sustrase in tirgul saptaminal, organizat chiar la iesirea din municipiu. Politistii i-au depistat pe P. Gheorghita Daniel si S. Liviu George, ambii din Drobeta Turnu Severin, care incercau sa comercializeze piese auto in tirgul de autoturisme. In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca ei sint autorii a nu mai putin de 12 furturi din autoturisme, comise in dauna mai multor cetateni din municipiu. „Lasarea unor bunuri de valoare la vedere duce inevitabil la atragerea infractorilor. Nu de putine ori, autoturismele sint parcate si apoi parasite, fara a fi asigurate cu incuietorile din fabricatie. De asemenea, opozitia ori refuzul eventualilor martori oculari de a declara cele observate constituie conditii care incurajeaza savirsirea faptei“, a declarat cpt. Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti. Politistii recomanda, in aceasta perioada, parcarea autoturismelor in locuri special amenajate si bine luminate; verificarea portierelor, portbagajului, capotei-daca sint incuiate si daca sistemul antifurt este armat; sa nu se lase in autoturisme obiecte de valoare sau cheile in contact; bunurile electronice sa fie scoase din autoturism, pe timpul noptii sau sa se noteze marca, seria si numarul aparatului; sa nu se lase cheile la indemina oricui. Posesorii de automobile straine, care folosesc o singura cheie pentru usi, portbagaj si rezervorul de benzina, trebuie sa inlocuiasca toate incuietorile in cazul in care le este furat busonul rezervorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS