9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul guvernator Gul Agha promite sa reinstaureze pacea la Kandahar

Fostul guvernator Gul Agha promite sa reinstaureze pacea la Kandahar

Fostul guvernator Gul Agha a salutat acordul incheiat duminica la Kandahar, in sudul Afganistanului, dupa citeva confruntari violente intre diversele factiuni si si-a luat angajamentul de a restabili pacea in fostul fief al talibanilor, a declarat un purtator de cuvint.

Potrivit acordului obtinut de Hamid Karzai, lider pastun si presedintele desemnat al guvernului interimar afgan, Gul Agha se va ocupa de securitate si de chestiunile administrative ale provinciei Kandahar pina la numirea unei veritabile administratii in Afganistan. In ceea ce-l priveste pe mollahul Naqibullah, care a predat orasul talibanilor, fara a opune rezistenta, in 1994, si ale carui forte au luptat impotriva celor ale lui Gul Agha, provocind vineri moartea a cel putin cinci persoane, acesta trebuie sa se supuna lui Gul Agha si „sa-l ajute, daca va fi nevoie“, a declarat Hamid Karzai. „Sintem bucurosi de acordul care marcheaza incheierea pasnica a acestui diferend“, a declarat Qayyum Jan, purtatorul de cuvint al lui Gul Agha. „Gul Agha a dat asigurari delegatilor ca-si va pune intreaga energie in slujba restabilirii pacii in provincie si ca va conlucra la stabilirea unui guvern multietnic si reprezentantiv si al unei Loya Jirga pentru Afganistan“, a subliniat Jan.

Kandahar, cel mai mare oras din sudul Afganistanului, era vineri scena unor incaierari intre bande rivale. Karzai, care si-a pus in joc credibilitatea pentru a readuce pacea in intreaga tara, a incheiat un acord cu talibanii, in virtutea caruia acestia din urma predau autoritatea orasului si armele mollahului Naqibullah. Acest acord a declansat nemultumirea lui Gul Agha, aliat pastun al lui Karzai, care a decis sa-si recupereze postul de guvernator pierdut o data cu venirea la putere a talibanilor, in 1994.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS