16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Dilema Arafat

(Teroristii impun legea palestinienilor)

Un bilant sumar al ultimelor 14 luni de la declansarea intifadei – demonstratiile de masa si riposta cu pietre a populatiei din Auto-nomia Palestiniana impotriva ocupatiei israeliene, actiuni ce fac parte din „lupta pentru pace“ in Orientul Mijlociu – arata sumbru: cel putin 1.000 de morti – 800 de palestinieni, 200 de israelieni, procesul negocierilor in ruina. Un surplus de rigiditate in atitudinea celor doua parti l-au adus recentele acte teroriste simultane in trei orase israeliene ale sinucigasilor-palestinieni, urmate de reactia oficiala deosebit de dura a oficialitatilor din Israel la aceste acte de barbarism carora li se atribuie o tenta religioasa.

Dupa cum se pare, extremistii din rindul fanaticilor religiosi ai organizatiilor HAMAS si Jihadul Islamic (Al-Jihad al-Islamyia) sint cei de care depinde astazi daca va fi sau nu va fi „pace sub maslinii“ din Israel si Autonomia Palestiniana, deoarece prin actiunile lor singeroase indeparteaza orice posibilitate de a aduce partile la masa dialogului. Surprinzator pentru analistii politici, noteaza saptaminalul moscovit Vek, este faptul ca intreaga conducere israeliana in frunte cu premierul Ariel Sharon nu poate intelege ca, de fapt, face jocul barbarilor fanatici din HAMAS si Jihadul Islamic, care cistiga bataliile cu organele israeliene de securitate pe teritoriile ce le sint ostile. Seful guvernului israelian este dispus chiar sa arunce toata vina doar pe Yasser Arafat pentru actiunile singeroase ale sinucigasilor-kamikaze, acuzindu-l pe presedintele Autonomiei Palestiniene chiar de complicitate cu teroristii, afirmind in public ca „vremea lui Arafat a trecut“. Intr-un recent mesaj adresat natiunii israeliene, Ariel Sharon a declarat ca liderul palestinian „este cel mai mare obstacol“ pentru pacea si stabilitatea in regiune. Singura concluzie fireasca dupa asemenea afirmatii ar fi necesitatea inlaturarii acestuia, la fel cum procedeaza israelienii si liderii grupurilor teroriste, considerati vinovati de actele de barbarie impotriva copiilor si populatiei civile. Nimeni nu poate crede ca premierul israelian ar aproba o asemenea solutie.

Pe de alta parte, se pune si intrebarea legitima: Este intr-adevar capabil presedintele Autonomiei Palestiniene sa-i struneasca pe radicalistii islamici macar din teritoriile pe care le controleaza? Faptele demonstreaza ca nu poate si nici n-ar prea vrea, deoarece asemenea masuri ar putea duce la ceva asemanator cu un razboi civil in teritoriile palestiniene. Arestarea de acum citeva zile a peste o suta de militanti HAMAS, inclusiv arestarea la domiciliu a liderului spiritual al radicalilor islamisti, seicul Ahmed Yassin, este doar o incercare de a da o oarecare satisfactie Washingtonului, care cere pedepsirea aspra a organizatorilor si inspiratorilor recentelor atentate singeroase.

Este la fel de adevarat ca si pentru Arafat insusi a sosit momentul adevarului, dupa cum remarca presa occidentala. Poate nu-i chiar asa cum ar vrea Ariel Sharon si ca vremea liderului Autonomiei Palestiniene n-a trecut inca, Yasser Arafat fiind pentru palestinieni un fel de „icoana“, asemanatoare celei a lui George Washington pentru americani sau a lui David Ben Gurion pentru israelieni, si el fiind considerat parintele natiunii. Un inlocuitor de calibrul lui nu se gaseste acum in anturajul sau. Tocmai de aceea, lui ii revine sarcina de a stirpi terorismul de sorginte palestiniana si de a demonstra ca este capabil sa preia in propriile miini procesul de pace. Dupa tragicele evenimente din 11 septembrie 2001 din SUA au aparut conditii deosebit de favorabile si pentru evolutia procesului pasnic de pace in Orientul Mijlociu, avind in vedere ca formarea de catre Washington a coalitiei antiteroriste impune si atragerea acelor state arabe care sustin coalitia, dar cer concesii pentru cauza palestiniana, ce risca sa se transforme intr-un buboi purulent in Orientul Mijlociu. Pe de alta parte, nu poate fi ignorat nici faptul ca, declarind razboi deschis terorismului, Washingtonul nu mai poate suporta ca HAMAS-ul si alte grupari extremiste sa comita actiuni care, daca nu prin amploare, in esenta, sint calchieri ale faradelegilor lui Osama bin Laden.

In aceste zile, Yasser Arafat a devenit obiectul unei puternice presiuni din partea SUA, unde forul suprem legislativ – Congresul – a adoptat o rezolutie prin care recomanda presedintelui George W. Bush sa suspende relatiile Washingtonului cu Autoritatea Palestiniana si cu liderul ei, care este comparat cu liderul talibanilor afgani, mollahul Mohammed Omar. Casa Alba respinge comparatiile dintre Arafat si mollahul Omar, ceea ce ar putea fi interpretat ca, deocamdata, Administratia americana continua sa-l considere pe liderul palestinian un pion important in „partida de sah“ din Orientul Mijlociu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS