12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestari in anchetarea firmelor - capusa din minerit

Arestari in anchetarea firmelor – capusa din minerit

Doua persoane au fost arestate in cadrul anchetei privind firmele „capusa“ de la Compania Nationala a Huilei Petrosani, declansate la cererea premierului Adrian Nastase, dupa accidentul de munca produs in luna august la Mina Vulcan.

Potrivit Inspectoratului Ge-

neral al Politiei, in urma evenimentelor grave produse in perioada 2000-2001 la minele din subordinea Companiei Nationale a Huilei Petrosani, soldate cu victime omenesti, si avind in vedere informatiile potrivit carora s-au achizitionat echipamente si piese de schimb de la firme „capusa“ cu preturi de piese noi – in realitate fiind produse casate si procurate tot de la unitatile miniere -, au fost efectuate verificari si controale pe baza carora

s-au intocmit mai multe dosare de urmarire penala.

Unul dintre aceste cazuri este cel in care, la propunerea Directiei Cercetari Penale din IGP, Parchetul Curtii Supreme de Justitie a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Lucian Teples, de 30 de ani si a lui Augustin Tatian Ghica, de 43 de ani, pentru fals intelectual si uz de fals. Potrivit sursei, in luna august 2001, prin intocmirea unor documente nereale, cei doi au incercat sa acopere sustragerea unor piese si subansamble de la exploatari miniere, urmind ca, dupa aceea, sa le valorifice in interes propriu. Teples, care era administrator al SC Alchim SRL Craiova, a semnat si stampilat o factura fiscala prin care a atestat nereal ca piesele si subansamblele de combina miniera GPK au fost achizitionate de societatea sa, de la SC Tomis Import-Export SRL Braila, o firma care in realitate nu exista. Ulterior, a vindut piesele societatii comerciale Pozitiv Company SRL, unde administrator era Ghica. Din cercetarile efectuate, anchetatorii au stabilit ca, in realitate, piesele comercializate, in valoare de peste cinci miliarde de lei, au fost sustrase de la Exploatarea Miniera Valea de Brazi. Pe 17 august, premierul Adrian Nastase le-a solicitat autoritatilor statului sa adopte masuri dure pentru eliminarea firmelor „capusa“ existente in activitatea de minerit, adaugind ca majoritatea actionarilor acestor firme sint rude ale unor cadre de conducere din Valea Jiului. Seful executivului a precizat ca din aproximativ 280 de firme care aprovizioneaza unitatile miniere, 25 au derulat fonduri de peste cinci miliarde de lei, asigurind reciclarea unor bunuri sustrase din mina si vindute, ulterior, altor unitati miniere din valea Jiului. „A fost tolerat un sistem mafiot de aprovizionare a unitatilor miniere si am dispus actiuni ferme de control a firmelor-capusa care si-au insusit nemeritat o parte din banii de la buget“, a spus Nastase. Tot atunci, ministrul administratiei publice, Octav Cozminca, a afirmat ca ar putea exista o legatura intre firmele-capusa din minerit si accidentul survenit la Mina Vulcan.

Pe 4 septembrie, secretarul de stat in Ministerul de Interne, Toma Zaharia, a anuntat, la Petrosani, ca politia are in cercetare 14 dosare privind prejudicierea Companiei Nationale a Huilei. Cu acelasi prilej, generalul Toma Zaharia a estimat ca CNH a fost prejudiciata, in fiecare din cele 14 cazuri, cu cel putin un miliard de lei. Secretarul de stat in MI a mentionat ca ancheta va fi de lunga durata, rezultatele ei urmind sa fie facute publice doar la finalizarea cercetarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS