Acasă Local Guvernul scoate bani de la buget pentru a acoperi datoriile

Guvernul scoate bani de la buget pentru a acoperi datoriile

Subfinantarea unitatilor spitalicesti prin sistemul asigurarilor de sanatate nu constituie o problema noua, dar amploarea pe care a luat-o in ultima perioada a atras atentia executivului, nevoit sa gaseasca o cale de rezolvare. In acest scop, toti responsabilii din judete s-au intilnit ieri, la Snagov, pentru a identifica solutiile iesirii din criza.

Spitalul de urgenta – o necesitate

Datoriile spitalelor doljene depasesc, in prezent, suma de 126 de miliarde de lei. Doar Spitalul Clinic nr.1 Craiova are facturi restante catre furnizorii de medicamente, alimente si utilitati de aproximativ 76 de miliarde de lei, in conditiile in care creditorii dau semne de nerabdare. „Ne-am facut o anumita aprovizionare cu medicamente pentru perioada urmatoare, dar asta pentru a face fata nevoilor curente. Daca apare vreo epidemie de gripa sau vreo avalansa de pacienti cu probleme ortopedice, vom intra insa in criza“, a spus dr. Cornel Mercut, director adjunct al institutiei. Calitatea de spital universitar nu este deloc comoda din punct de vedere financiar, generind cheltuieli enorme, dat fiind faptul ca spitalele din judetele invecinate se „scapa“ de cazurile mai dificile, trimitindu-le aici, iar tratarea acestor pacienti costa foarte mult (peste cinci milioane de lei pe zi numai antibioticele administrate). „O alta tragedie a Spitalului Clinic nr.1 Craiova tine de nerecunoasterea calitatii de spital de urgenta. In fapt, aproximativ 70% dintre pacientii internati reprezinta cazuri de urgenta, care ar trebui finantate corespunzator prin Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), dar acest lucru nu se intimpla din cauza statutului actual de spital clinic“, considera dr. Stefan Popescu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Cauza crizei – finantarea necorelata cu cresterea preturilor

Nici Spitalul Municipal Filantropia nu sta „pe roze“, datoriile sale fiind de 15 miliarde de lei, din care zece miliarde de lei reprezinta doar medicamentele si materialele sanitare neachitate. „Motivatia e una singura: subfinantarea, dat fiind faptul ca tariful pe zi de spitalizare suportat de CAS este de numai 340.000 de lei, fata de 600.000 de lei, cit reprezinta necesarul real. Aceasta din cauza cresterii vertiginoase a preturilor din acest sector – cu peste 60% fata de anul 2000, in comparatie cu indexarea operata in sanatate, de numai 15%. Practic, am avea nevoie de 8,5 miliarde de lei pe luna, ca sa ne mentinem pe linia de plutire, dar CAS Dolj nu ne ofera decit 6,5 miliarde de lei“, a precizat Mihai Coman, director adjunct economic al Spitalului Municipal.

Criza financiara se face resimtita si la Serviciul de Ambulanta al judetului Dolj: „Avem de achitat 300 de milioane de lei pentru combustibil si alte 600 de milioane de lei pentru piesele de schimb ale masinilor si nu stim cit ne vor mai pasui furnizorii. Pe de alta parte, trebuie sa gasim fonduri pentru a ne asigura un stoc de benzina si medicamente pentru perioada Sarbatorilor“, a spus dr. Antonie Antonie, directorul institutiei.

Premierul a anuntat suplimentarea fondurilor

Pentru a dezbate problemele din sistemul sanitar, premierul Adrian Nastase i-a convocat ieri, la Snagov, pe toti prefectii, directorii directiilor de sanatate publica, ai caselor de asigurari de sanatate si pe cei ai directiilor generale ale finantelor publice din judete. Seful executivului a mentionat ca, in sedinta de guvern de astazi, se va aproba alocarea a 502 miliarde de lei pentru acoperirea datoriilor spitalelor, urmind sa fie modificat, de anul viitor, mecanismul de finantare a acestora pe baza numarului de zile de spitalizare.

Exit mobile version