11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe 1 Decembrie, un mehedintean l-a sarbatorit pe Ceausescu

Pe 1 Decembrie, un mehedintean l-a sarbatorit pe Ceausescu

Casa lui Marian Gheata, din comuna Malovat-Mehedinti, era pavoazata de 1 Decembrie cu tablouri ale lui Ceausescu, steaguri tricolore cu stema RSR si sloganuri comuniste.

Cine a trecut cu autoturismul dinspre Tirgu Jiu spre Drobeta Turnu Severin, la 12 kilometri de municipiul de la Dunare, a vazut simbata, 1 Decembrie, chiar la intrarea in comuna mehedinteana Malovat, casa lui Marian Gheata, omul care, la 11 ani de la Revolutie, il cinsteste pe Ceausescu cu mare fast. Barbatul spune ca fostul lider comunist si sotia sa vor ramine pururi in memoria familiei sale: „Il tin pe Ceausescu pe casa, ca asta e firma mea. Am pastrat tablourile de la Revolutie. Le-am strins si le-am depozitat. Nu le pot pune pe toate, pentru ca se deterioreaza si nu mai am altele. Numai la ocazii speciale: de 1 Decembrie si de ziua lui Ceausescu, pe 26 ianuarie, imi impodobesc gospodaria cu tot ce am despre ilustra familie Ceausescu“.

Biblioteca lui Marian Gheata este reprezentata de un fiset dublu, in care tine toata averea lui constind in carti ale „celui mai mare presedinte al Romaniei“: „Cartea la care tin cel mai mult este „Democratia socialista”. Nu o dau pentru nimic in lume“. Barbatul ia cu grija o alta carte din fiset, care apartine „savantei de renume mondial“, o deschide la o pagina oarecare si-mi arata un elev, intr-un laborator: „Vedeti, inainte, copilu’ acesta termina o scoala si avea un loc de munca. Acum faci scoala degeaba, ca n-ai unde sa te angajezi.“

Pentru 1 Decembrie, Marian Gheata spune ca s-a pregatit intens – a refacut tablourile rupte, a spalat drapelele si a vopsit sloganurile comuniste: „O sa tin casa asa pina pe 8 decembrie, o saptamina, sa vada toata tara!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS