11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeorge Harrison a incetat din viata

George Harrison a incetat din viata

Fostul Beatles, George Harrison, a incetat din viata, la New York din cauza cancerului, la virsta de 58 de ani, a anuntat ieri postul de televiziune britanic Sky News.
Nascut la 25 februarie 1943 la Liverpool, George Harrison a fost cel mai tinar membru al trupei Beatles. El a fost in permanenta umbrit de colegii de trupa John Lennon si Paul McCartney, desi si compozitiile sale „Don’t Bother Me“, „I Need You“ sau „If I Needed Someone“ au dovedit un talent considerabil. Harrison a avut un stil absolut distinct de interpretare, modelat dupa mentorul sau, Carl Perkins.
Chitaristul trupei Beatles este al doilea membru al formatiei care inceteaza din viata, dupa asasinarea lui John Lennon in 1980. Harrison a suferit in luna noiembrie o operatie chirurgicala pentru indepartarea unei tumori pe creier.

Paul McCartney este „devastat“

Sir Paul McCartney este „devastat“ de moartea prietenului sau George Harrison, alaturi de care a cintat in trupa Beatles, scrie Ananova. McCartney l-a omagiat pe chitaristul trupei, supranumit si „Beatles-ul tacut“, pentru curajul cu care s-a luptat cu cancerul ce l-a macinat. Fostul Beatles si-a amintit ca el a fost cel care l-a prezentat pe Harrison lui John Lennon, spunind ca este fratele lui. „Sint devastat, foarte trist. Stiam de multa vreme ca este bolnav“, a declarat McCartney. „A fost un tip minunat si un barbat curajos, cu un minunat simt al umorului. A fost exact ca si fratele meu mai mic“, a continuat el. McCartney a mai spus ca, desi stia ca George Harrison este bolnav grav de mai multa vreme, a sperat intotdeauna ca se va intimpla o minune.

Yoko Ono, sotia lui John Lennon, l-a omagiat si ea pe Harrison. „George a adus magia in vietile celor care il cunosteau. George ne-a oferit atit de mult in timpul vietii si va continua sa o faca, prin muzica si intelepciunea sa“, a spus Yoko Ono, care a rugat presa sa ii protejeze pe sotia si fiul artistului. Sir Bob Geldof a spus ca este „socat si uimit“ de moartea lui Harrison. „Mi-l amintesc cu un profund sentiment de recunostinta. Spunea ca nu te poti compara cu genii ca John sau Paul, dar el era la fel, cu adevarat“, a continuat cintaretul britanic.

Premierul britanic Tony Blair a amintit ca generatia sa a crescut alaturi de Beatles si ca moartea prematura a lui Harrison este foarte trista. „Cred ca toti vor fi tristi cind vor auzi de moartea sa si trebuie subliniat ca nu a fost numai un mare muzician, ci a desfasurat si o imensa activitate de binefacere“, a continuat Blair.

Viata sentimentala a lui George Harrison

George Harrison le impresiona pe fete cu farmecul sau timid si tineresc, in timp ce Paul McCartney si John Lennon erau idolatrizati de publicul feminin, comenteaza Ananova. Harrison era cel mai tacut dintre Beatles, cel mai timid si cel mai tinar.

Pe prima sa sotie, Patti Boyd – cu un an mai mica decit el – a intilnit-o in timpul lucrului la primul film Beatles, „A Hard Day’s Night“. Ea era model si a interpretat una dintre scolaritele care intilnesc trupa in timpul unei calatorii cu trenul. Harrison abia a vorbit cu ea, dar tinara a simtit ca il impresionase. In cele din urma, el invitat-o in oras, dar a fost refuzat, pentru ca ea avea deja un iubit. Dar citeva zile mai tiziu, cind el a invitat-o din nou, ea s-a razgindit: l-a parasit pe celalalt. A urmat o vacanta in Irlanda, impreuna cu John Lennon si cu sotia acestuia, Cynthia, si dupa numai citeva saptamini s-au mutat impreuna intr-o casa din Esher, Surrey. Viata alaturi de un Beatles nu era usoara, iar Patti a fost agresata verbal si fizic si a primit scrisori obraznice din partea fanilor gelosi.

Casatoria unui Beatles

Casatoria unui Beatles nu era ceva simplu, iar George a cerut chiar permisiunea managerului Brian Epstein. Nunta a avut loc la Epsom, in prezenta citorva persoane, printre care si Paul McCartney. Patti a fost cea care l-a indrumat pe George catre guru Maharishi Mahesh Yogi, care l-a ajutat in cautarile sale spirituale si tot ea a fost muza unuia dintre cele mai frumoase cintece scrise de el, „Something“. Relatia lor a inceput sa se deterioreze cind au incercat in zadar sa aiba un copil si cind Patti s-a intors la modelling, in ciuda dorintei sotului sau.

Parasit pentru Eric Clapton

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Harrison, Eric Clapton, s-a indragostit de ea si se pare ca aceasta obsesie a fost unul dintre motivele pentru care celebrul chitarist a trecut la droguri „grele“. Ca si prietenul sau, Clapton a scris un cintec pentru Patti, devenit unul dintre cele mai mari succese ale sale, „Layla“. Patti a avut o aventura cu unul dintre membrii trupei The Faces (mai tirziu devenit un Rolling Stone), Ronnie Wood, si apoi l-a parasit pe Harrison pentru Clapton, care se afla in turneu in Statele Unite. S-a vorbit ca dupa ceva vreme, fostul Beatles i-a invitat pe Clapton si pe Patti in casa sa din Oxfordshire, Friar Park, unde cei doi chitaristi s-au „duelat“ prin instrumentele lor. George si Patti au divortat in 1977, iar ea s-a casatorit cu Clapton doi ani mai tirziu.

Olivia a ajutat orfanii din Romania

Harrison a intilnit-o pe cea de-a doua sotie a sa, Olivia Trinidad Arias, pe cind se afla in turneu in Statele Unite, in 1974. Ea lucra la biroul din Los Angeles al casei de discuri Dark House. „M-am indragostit de ea imediat“, a marturisit el mai tirziu. Frumoasa cu parul negru, cu bunici mexicani, crescuse in Los Angeles, dar s-a mutat in Anglia imediat dupa ce a inceput relatia cu cintaretul. „Mi-a luat mult timp sa ma adaptez. Eram singura si in Anglia viata era foarte diferita“, a povestit ea mai tirziu. Cei doi au mai petrecut ceva vreme la Los Angeles, intr-o casa din Beverly Hills, dar in cele din urma s-au stabilit la Friar Park. Olivia a nascut singurul lor copil, Dhani, in august 1978, George fiind ultimul Beatles care a devenit tata. Micutul si-a primit numele dupa notele „dha“ si „ni“ din scala muzicala indiana, dar numele sau mai inseamna si „bogatie“ in sanscrita. La patru saptamini dupa nasterea baiatului, cei doi s-au casatorit la Henley. Amindoi au incercat sa duca o viata cit mai retrasa, concentrindu-se asupra familiei, iar Olivia nu a fost vazuta decit rareori in public.

Ea a rupt tacerea in 1990, cind s-a alaturat unei campanii foarte intense de binefacere in favoarea orfanilor din Romania. „In primul rind si cel mai important sint sotie si mama si ca mama sint devastata de ceea ce se intimpla in Romania“, declara ea la acea vreme. Olivia a ajutat la stringerea a milioane de lire sterline pentru orfanii romani si datorita ei a fost donata in aceasta campanie o parte din profiturile vinzarilor Antologiei Beatles.

Salvat de la moarte

Olivia a fost cea care a salvat viata lui George in 1999, cind un tilhar l-a atacat in casa lor, in plina noapte. Ea a spart o lampa in capul atacatorului.

Olivia si fiul sau au anuntat ieri, intr-un comunicat, ca George Harrison „a parasit aceasta lume asa cum a trait, constient de existenta lui Dumnezeu, fara teama de moarte si in pace“. El a fost inconjurat de familie si prieteni. „Spunea adesea: orice poate astepta, dar nu si cautarea lui Dumnezeu si dragostea de aproape“, continua comunicatul familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS