Acasă Local Copii omoriti prin nepasare

Copii omoriti prin nepasare

Gazeta de Sud si Radio Sud au atras in repetate rinduri atentia asupra harababurii gestionate cu buna stiinta de catre Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Dolj. S-a insistat asupra nepasarii cu care sint tratati adeseori orfanii din camine si copiii proveniti din familiile sarace, care ar trebui sa fie hraniti si imbracati de aceasta directie.
Nu numai Luminita Popescu, directoarea generala in cadrul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, dar si Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, care tuteleaza institutia de protectie a copiilor, au confirmat spusele unui ascultator care acuza nepotismul care domneste in cadrul directiei. Reprezentantilor celor doua institutii le-au fost aduse la cunostinta proaspetele nereguli descoperite de o Comisie de Audit Intern cu privire la alimentarea centrelor de plasament.
Cit timp Gazeta de Sud a scris despre proasta ingrijire a copiilor lasati in grija statului si despre fiii, rudele si prietenii carora directoarea Luminita Popescu le-a oferit locuri de munca in cadrul institutiei, oficialitatile au ridicat din umeri si au dat explicatii evazive.
Au murit doi bebelusi, s-au imbolnavit alti 13. Aseara, autoritatile locale incepusera sa ridice iar din umeri. Pentru a se pune, in sfirsit, degetul pe rana, a fost nevoie de declaratia limpede a lui Alexandru Rafila, director general in Ministerul Sanatatii si Familiei: „Copiii nu au fost victimele unei gripe, asa cum a aparut in diverse medii de informare. Bebelusii nu au fost bine ingrijiti“.

Dupa ce doi sugari adusi din Centrul de Plasament nr.5 din Craiova au murit saptamina trecuta la spital, noi cazuri de imbolnaviri au fost semnalate in aceeasi institutie. Aseara, in Sectia de pediatrie a Spitalului Clinic nr.1 Craiova au fost adusi alti cinci copii proveniti din acelasi centru, cu aceleasi simptome ca si cei doi sugari decedati, dintre care unul a fost internat in Reanimare. In centrul de plasament mai exista opt copii care prezinta simptomele unor viroze respiratorii.

Ancheta privind moartea celor doi sugari de la Centrul de Plasament nr.5, declansata zilele trecute, continua. In urma cercetarilor de pina acum, Alexandru Rafila, director general in Ministerul Sanatatii si Familiei, a declarat ca ambii sugari au decedat pentru ca infectiile respiratorii s-au instalat pe fondul unei proaste ingrijiri din partea cadrelor din centru: „Cei doi sugari din Centrul de Plasament nr. 5 din Craiova au decedat pentru ca nu au fost bine ingrijiti, iar organismele lor slabite nu au putut rezista infectiei respiratorii. Ei nu au fost victimele unei gripe pentru ca in camin nu a fost confirmat nici un caz de acest fel si nici o infectie speciala. Ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca bebelusii nu au fost bine ingrijiti!“.

Din raportul Directiei de Sanatate Publica Dolj reiese ca ambii sugari sufereau de pneumonie interstitiala, diaree, distrofie, foliculita, stomatita micotica, eritem fesier si… malnutritie.

Lista copiilor bolnavi de la centrul de plasament continua

Intre timp, alti cinci copii din Centrul de Plasament nr. 5 au ajuns in spital cu aceleasi simptome ca ale copiilor decedati. Maria Ristea, medic primar pediatru, spune ca internarea celor cinci copii aflati acum la Spitalul Clinic nr.1 s-a impus numai ca masura profilactica si din lipsa de cadre medicale: „I-am trimis pentru ca in centru sintem numai trei medici si nu exista schimb de noapte. La spital pot fi pusi sub observatie si ingrijiti cum trebuie. De asemenea, incepind de azi-dimineata (ieri-n.r.) au mai fost semnalate opt cazuri de viroze usoare in cadrul centrului“.

Luminita Lazar, medic primar pediatru in cadrul Clinicii nr. 2 Pediatrie a Spitalului Clinic nr.1, spune ca nu se pune problema altor decese in rindul copiilor nou internati: „Este vorba de alte cazuri de viroza, specifice sezonului. Copiii sint in stare buna, sub supraveghere. Intr-adevar, nu exista tratament in cazul virozelor si acestea se pot complica, dar noi ii tinem sub supraveghere stricta“.

Directia de Sanatate Publica Dolj spune ca nu este cazul unei epidemii

Posibilitatea existentei unei epidemii a ridicat problema punerii sub carantina a Centrului de Plasament nr. 5: „Daca exista semnele existentei unei epidemii vom propune intrarea in carantina a centrului.

Masura va fi adoptata daca o treime din copii vor prezenta formele bolii care a cauzat decesul celor doi sugari“, a spus Constantin Ecobici, directorul Directiei Sanitare Dolj. In urma anchetei declansate de Inspectoratul de Sanatate Publica (ISP) Dolj au fost recoltate probe nasofaringiene de la 12 copii bolnavi din centrul de plasament, si de la alti 12 care au venit in contact cu acestia.

Desi nu au fost primite inca rezultatele de la Institutul „Constantin Cantacuzino“ din Bucuresti, Ion Toma, directorul adjunct al ISP Dolj, spune ca „din studiul situatiei nu este vorba despre un focar epidemic. Cei cinci copii care au fost internati in spital prezinta forme usoare, care in mod normal puteau fi tratate in centru“.

Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj a cerut ieri note explicative intregului personal de la Centrului de Plasament nr. 5. Ca masura de siguranta, au fost impuse restrictii in vizitarea copiilor institutionalizati in centrul de plasament.

Exit mobile version