Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Senatul american a ridicat sanctiunile impotriva Azerbaidjanului

Senatul american a ridicat citeva din restrictiile impotriva Azerbaidjanului, raspunzind astfel unei cereri a guvernului american, care doreste sa ajute autoritatile de la Baku, considerind ca acestea au colaborat exemplar cu Washingtonul dupa atentatele din 11 septembrie. Aceste sanctiuni au fost ridicate in cadrul votarii unui proiect de lege referitor la ajutorul american in strainatate, a precizat senatorul republican Sam Brownback. „Noi avem nevoie de ajutor si de cooperare din intreaga Asie Centrala. Noi nu putem sa ne per

mitem sa impiedicam activitatea presedintelui George W. Bush din cauza conflictului dintre doua tari”, a afirmat senatorul, referindu-se la o sectiune din „Freedom Support Act”, adoptat in 1992 si care limiteaza ajutorul acordat Azerbaidjanului, din cauza conflictului care a opus aceasta tara Armeniei in enclava separatista cu majoritatea armeana din Nagornii-Karabah. Secretarul de stat, Colin Powell, a anuntat recent ca Washingtonul doreste sa furnizeze Azerbaidjanului acestei foste republici sovietice asistenta militara necesara pentru a permite sa lupte impotriva elementelor care actioneaza in interiorul frontierelor sale.

Vladimir Putin este „sincer“ atunci cind se ofera sa contribuie la campania impotriva terorismului

Presedintele rus Vladimir Putin este „sincer” atunci cind se ofera sa contribuie la campania americana impotriva terorismului, a declarat secretarul de stat al SUA, Colin Powell. Potrivit lui Powell, presedintele rus, care s-a intilnit, saptamina trecuta, la Shanghai, cu omologul sau american, George W. Bush, a adoptat acesta pozitie apreciind ca o cooperare cu Occidentul corespunde intereselor tarii sale. „Cred ca este sincer. E clar ca presedintele Putin intelege ca viitorul Rusiei trece prin Occident”, a declarat Powell. Secretarul de stat a declarat ca Putin a fost primul sef de stat care l-a sunat pe presedintele SUA dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie. „Rusii privesc cu neliniste, in continuare, extinderea NATO. Cred ca la aceasta ora cauta o modalitate de a isi pune de acord pozitia cu cea a NATO, fara a face insa parte din Alianta”.

Cortul de plastic din camera de zi – solutia in cazul unui atentat bioterorist

Americanii se pot proteja de bioterorism instalindu-si un cort de plastic special in camera de zi, asigura unul dintre inventatorii acestui original sistem, caruia ii face promotie pe Internet. Gratie acestui cort presurizat si transparent, care costa 2.000 de dolari, o familie poate scapa agentilor biologici si chimici mortali, putind continua sa priveasca la televizor prin peretii lui, explica Manny Pereza. Clopotul de plastic, conceput de acest inginer auto si de partenerul sau Robert Levy, ofera trei sisteme de protectie: cu raze ultraviolete, cu filtre de carbon si de particule. Inventatorul, care precizeaza ca a primit in aceasta saptamina 15 comenzi, recomanda de asemenea ca oamenii sa-si procure stocuri de alimente si de apa si sa cumpere si toalete portabile. Tot pe Internet, o alta companie propune un sistem de purificare a aerului din locuinte. Modelul AllerAir Sentinel 5000 CGWD cuprinde sase filtre si costa 1.000 de dolari. Este vorba de „masca de gaz care nu trebuie purtata”, dupa cum arata anuntul publicitar.

Hekmatyar si talibanii vor sa creeze un „front unit“ antiamerican

Gulbuddin Hekmatyar, unul dintre fostii sefi ai rezistentei antisovietice, a afirmat ieri ca a luat contact atit cu talibanii, cit si cu Alianta Nordului pentru a forma un „front unit” si a apara Afganistanul impotriva Statelor Unite. „Sintem in negocieri cu talibanii la Kabul, Kandahar (fieful mollahului Omar, liderul suprem al talibanilor), Baraki, Jalalabad, dar si cu Peshawar, pentru a crea un front unit”, a declarat acesta. „Mollahul Omar este tinut la curent cu evolutia” acestor contacte, a adaugat Hekmatyar, refugiat la Teheran, presedinte al partidului integrist Hezb-i-islami. „Sintem in legatura, de asemenea, cu fortele Aliantei Nordului si cu toti cei implicati in conflict, in interiorul sau in exteriorul Afganistanului. Responsabilii Aliantei Nordului sperau intr-o prabusire a regimului taliban din primele zile, poate chiar din primele ore ale atacurilor americane (7 octombrie). Au inteles acum ca nu va fi usor”, a adaugat acesta. Hekmatyar a aratat ca obiectivul discutiilor este de a reuni toate fortele care vor ca tara sa fie aparata. Hekmatyar a fost protejat de serviciile secrete americane si pakistaneze in anii ’80. El este acuzat ca a bombardat Kabulul mai mult de trei ani, dupa ce a fost indepartat de la puterea militara in 1992 de catre comandantul Ahmed Shah Masud, fost sef militar al Aliantei Nordului, asasinat recent.

Bin Laden si arma nucleara: Downing Street manifesta scepticism

Guvernul britanic s-a declarat ieri foarte sceptic ca Osama bin Laden ar avea capacitatea de a produce arma nucleara, informatie prezentata de presa, care a afirmat, de asemenea, ca bin Laden a achizitionat o parte din materialele necesare. Osama bin Laden si reteaua sa Al Qaida, considerati responsabili de atentatele din 11 septembrie din SUA au obtinut, pe cai ilegale, materiale radioactive din Pakistan, au afirmat ieri The Times si BBC, care au citat surse din serviciile de informatii. „Am stiut intotdeauna ca Osama bin Laden si Al Qaida intentionau sa achizitioneze arme nucleare (…). Trebuie sa manifestam scepticism fata de capacitatea acestora de a produce arme nucleare”, a declarat un purtator de cuvint al cabinetului britanic. Pakistanul este una din tarile care dispun de arma nucleara. Serviciile occidentale de informatii considera ca bin Laden nu poate fabrica bomba atomica, dar se tem de posibilitatea ca acesta sa foloseasca materialul radioactiv pentru contaminarea vreunui oras, a mai adaugat cotidianul The Times. In 1993, potrivit ziarului, un agent al lui bin Laden, Jamal al-Fadi, a negociat cu un comandant al fortelor sudaneze la Kartum cumpararea unui cilindru de uraniu imbogatit, pentru suma de 1,7 milioane de dolari (1, 9 milioane de euro).

Sub aspect militar, razboiul a intrat intr-o noua faza

Vicepresedintele SUA, Dick Cheney, a declarat ca sub aspect militar, razboiul a intrat intr-o noua faza, fara a afirma ca interventia terestra este iminenta, transmite CNN. „Talibanii si teroristii din Al Qaida vor descoperi ceea ce urmeaza”, a declarat Cheney la reuniunea guvernatorilor republicani, adaugind: „Ceea ce va pot spune este ca se pot astepta la multe de la armata americana”. Cheney a mai vorbit si despre noua normalitate, adica masurile pe termen lung care vor fi luate pe teritoriul american. „Inamicul a dovedit o mare capacitate de a produce mari distrugeri pe teritoriul SUA si singurul mod de aparare este de a presupune ca vor avea loc mai multe atacuri. In acest conflict, pentru prima oara in istoria noastra, vom suferi probabil mai multe pierderi in tara decit in afara”, a precizat vicepresedintele. Cheney a declarat ca sub aspect militar, razboiul a intrat intr-o noua faza. El a precizat ca bombardamentele au distrus instalatii militare de antrenament ale talibanilor, aeroporturi, sisteme de aparare antiaeriana, depozite de munitie, instalatii de comanda si control, precum si tabere teroriste pe intreg teritoriul agfan.

Londra nu intentioneaza sa renunte la folosirea bombelor cu fragmentare

Guvernul britanic a refuzat ieri sa condamne recurgerea la bombe cu fragmentare si sa ceara ca acestea sa nu fie utilizate in Afganistan, subliniind ca este vorba de o campanie militara. „Este o campanie militara, incercam sa indeplinim niste obiective militare“, a raspuns secretarul de stat care se ocupa de fortele armate, Adam Ingram, unui parlamentar ce ii solicita sa ii raspunda clar ca Marea Britanie nu ar fi recurs la asa ceva. Parlamentarul liberal-democrat Paul Keetch i-a solicitat, de asemenea, secretarului de stat sa le ceara americanilor sa inceteze folosirea acestor bombe, deoarece ele prezinta un risc crescut pentru civili.

Pagina realizata cu informatii furnizate de Agentia MEDIAFAX

Exit mobile version