Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Adevaratul razboi va incepe cu trupele terestre

Adevaratul razboi cu Statele Unite va incepe dupa ce trupele vor intra in Afganistan, a afirmat duminica un purtator de cuvint al talibanilor, care a recunoscut imposibilitatea regimului de a riposta la bombardamentele aeriene. „Din punct de vedere tehnologic, America este mai avansata“, a declarat Suhail Shaheen la Islamabad, intr-un interviu acordat canalului de televiziune NBC. „Noi nu sintem egali cu America. Adevaratul razboi va incepe dupa ce trupele vor intra in Afganistan”, a mai spus el. Purtatorul de cuvint a cerut, inca o data, dovezi ale implicarii lui Osama bin Laden in atentatele din 11 septembrie din Statele Unite. „Ei ar trebui sa arate toate dovezile pe care le au”, a spus el. Americanii „ar trebui sa trimita mai degraba dovezi decit avioane”, a adaugat Shaheen. Un eventual proces al lui bin Laden in Statele Unite ar fi, in opinia lui, imposibil, deoarece el a fost deja condamnat de opinia publica. „Acest proces, in America, nu ar fi o gluma?”, a intrebat el, amintind ca presedintele american George W. Bush afirmase ca-l doreste pe bin Laden mort sau viu. „America face o mare greseala focalizindu-se doar asupra lui bin Laden”, a precizat el. „America are destui dusmani”, a adaugat el.

In spatele atentatelor din SUA sta Israelul

Aproape jumatate dintre pakistanezi sint de parere ca Israelul este implicat in atentatele din 11 septembrie din SUA, iar 83% sunt de partea talibanilor in razboiul lansat de doua saptamini de Washington, conform unui sondaj publicat ieri de saptaminalul Newsweek. Sondajul realizat de parteneri ai Institutului Gallup din Pakistan arata, de asemenea, o opozitie puternica in ceea ce priveste folosirea solului pakistanez de catre trupele americane. In total, 48% din persoanele interogate sint de parere ca Israelul a organizat atentatele de la New York si Washington, care s-au soldat cu 5.500 de morti sau disparuti, in timp ce 12% il considera vinovat pe Osama bin Laden. Potrivit aceleiasi anchete, 51% din pakistanezi sustin cooperarea presedintelui Pervez Musharraf cu SUA, in timp ce 41% sint impotriva. Acest sondaj, a carui marja de eroare este de 3- 4 %, a fost realizat pe un esantion de 978 de persoane adulte, intre 11 si 12 octombrie.

Rumsfeld – furios ca a ratat ocazia de a-l bombarda pe mollahul Omar

Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, s-a infuriat cind a aflat ca un responsabil militar american a impiedicat bombardarea unui imobil in care se refugiase liderul taliban mollahul Mohammad Omar, potrivit saptaminalului The New Yorker. Pe 7 octombrie, prima noapte a bombardamentelor americane in Afganistan, un avion de recunoastere fara pilot apartinind CIA a reperat un convoi care se refugia din Kabul si in care se afla mollahul Omar, a afirmat Seymour Hersh, un jurnalist recunoscut in cadrul serviciilor secrete pentru calitatea surselor. Convoiul nu a fost bombardat pentru ca nu a existat autorizatia adecvata, a precizat revista, in editia sa de ieri. In legatura cu aceste informatii, Pentagonul a refuzat orice comentariu, reamintind ca nu va vorbi despre operatiuni ale serviciilor secrete. Jurnalistul nu povesteste cum a aflat CIA de faptul ca mollahul Omar era in acel convoi, insa afirma ca un agent aflat pe teren a confirmat prezenta mollahului in convoi. Informatia a ajuns pina la Comandamentul central al Statelor Unite, sau CENTCOM, din Florida, unde numai ofiterii de serviciu sint abilitati sa decida un eventual atac. Ei au cerut aprobare pentru a ataca imobilul in care se refugiase mollahul Omar. Comandantul CENTCOM, generalul Tommy Franks, a refuzat sa aprobe acest lucru, deoarece consultantul sau juridic nu era in favoarea operatiunii, i-a declarat un responsabil din cadrul serviciilor secrete lui Seymour Hersh. Abia dupa plecarea mollahului, cladirea a fost in cele din urma bombardata de avioane F-18, potrivit The New Yorker. Un responsabil din cadrul guvernului Bush, citat de saptaminal, afirma ca Donald Rumsfeld „s-a facut rosu de furie” cind a aflat de ocazia ratata.

Reuniune a cabinetului de razboi britanic

Premierul britanic Tony Blair a convocat ieri-dimineata cabinetul de razboi, constituit din principalii ministri si din seful Statului Major al armatei, pentru a face un bilant al conflictului din Afganistan, intrat in cea de-a doua saptamina. Cabinetul de razboi britanic se reuneste pentru a doua oara dupa declansarea atacurilor in Afganistan, impotriva bazelor talibanilor si ale organizatiei Al Qaida, conduse de Osama bin Laden. Fortele britanice au participat de la declansarea conflictului la raidurile aeriene initiate de americani, in special sub forma acordarii de sprijin logistic, prin alimentari in zbor si misiuni de recunoastere. Rachete Tomahawk au fost lansate de pe submarinele britanice doar in doua reprize: duminica, 7 octombrie, in timpul primului val de atacuri aeriene si vineri, a precizat Ministerul britanic al Apararii. Reuniunea cabinetului de razboi coincide cu reluarea activitatii parlamentare a deputatilor britanici. Ministrul de interne, David Blunkett, va deschide aceasta sesiune parlamentara prin prezentarea unor proiecte care vizeaza imbunatatirea legislatiei antiteroriste, ca o masura la atentatele comise la 11 septembrie in Statele Unite. Blunkett va propune amendarea Legii imigratiei si a dreptului la azil, din 1999, astfel incit cererea de azil a unei persoane condamnate sau suspectate de activitati teroriste nu va mai fi examinata. Proiectul guvernamental prevede sa li se acorde fortelor de ordine posibilitatea de a consulta lista de pasageri si documentele transportatorilor, precum si obligatia institutiilor financiare de a semnaliza orice tranzactie suspecta. David Blunkett va confirma revizuirea sistemului de extradare, foarte criticat pentru incetineala sa. Ministrul de finante, Gordon Brown, va anunta in fata deputatilor un plan de lupta impotriva finantarii retelelor teroriste.

Exit mobile version