15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Stiri diverse

Sase miliarde de euro pentru rezolvarea problemei deseurilor. Costurile pentru realizarea obiectivelor necesare gestionarii deseurilor si pentru implementarea legislatiei comunitare in acest domeniu sint estimate la mai mult de sase miliarde de euro. Ioan Jelev, secretar de stat in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului (MAPM), a spus ca sumele necesare provin din surse interne, cum ar fi bugetul de stat, investitiile facute de agentii economici in domeniu si credite atrase, dar si din fonduri externe. MAPM a derulat impreuna cu Ministerul Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii si Siguranta Nucleara un proiect privind consolidarea capacitatii administrative si institutionale de administrare a politicii de mediu in Romania. Astfel, este in curs de elaborare strategia deseurilor si programul de actiune in acest sector. Pentru anul viitor se preconizeaza acte normative referitoare la regimul de import, export si tranzit al deseurilor si gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje.

Finantari pentru cresterea exporturilor de produse textile si mobila. Centrul Roman de Comert Exterior deruleaza un program de sprijinire a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) din Romania pentru dezvoltarea si diversificarea exporturilor de produse din domeniul industriei de textile-confectii si din cel al industriei de mobilier din lemn. Programul se deruleaza pina in iulie 2002 si este cofinantat de Guvernul Elvetiei si de reprezentanta din Bucuresti a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), valoarea totala fiind de 850.000 de dolari. Beneficiarii vor fi IMM cu activitate de comert exterior din cele doua domenii, centrele de afaceri si furnizorii de servicii comerciale din teritoriu.

Romanii string tot mai putini bani albi pentru zile negre. Valoarea economiilor in lei ale populatiei s-a majorat cu 1,7% in luna august, pina la 54.030 de miliarde de lei, insa in termeni reali s-a diminuat cu 0,49%, in conditiile unei rate a inflatiei de 2,2%, fiind prima scadere inregistrata dupa luna ianuarie a acestui an, reiese din datele BNR. In primele opt luni ale anului, economiile in lei ale populatiei au inregistrat o crestere nominala cu 21,28%, fata de o rata a inflatiei situata la 18,9%. Astfel, valoarea depozitelor a crescut, in termeni reali, cu putin peste 2%. Cresterea economiilor in lei a depasit usor rata inflatiei, singura exceptie constituind-o luna ianuarie, cind rata inflatiei s-a ridicat la 3,7%, iar economiile populatiei au sporit cu doar 2,9%. In prima luna a anului, populatia s-a orientat mai mult catre depozitele in valuta.

Combustibili pentru iarna, platiti de nemti. Termoelectrica a mandatat consortiul de banci format din Citibank, Deutsche Bank si ING Bank sa finanteze cu 250 de milioane dolari importurile de combustibili ale societatii pentru perioada de iarna 2001-2002. Finantarea este compusa din doua credite, unul in valoare de 100 de milioane de dolari, scadent la un an, cu o perioada de gratie de sase luni si rambursarea in sase rate egale, si un alt credit, in valoare de 150 de milioane de dolari, scadent in 2004, rambursarea facindu-se in sase rate semianuale. Cele doua credite au fost obtinute in conditiile unei dobinzi LIBOR de numai 2,5%, pachetul de finantare fiind contractat la cele mai mici costuri din istoria societatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS