3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAntrax, noua teroare mondiala

Antrax, noua teroare mondiala

In SUA s-a instaurat o adevarata psihoza dupa ce, incepind cu 5 octombrie,
12 persoane au fost infectate cu antrax si una a decedat. Acestea au contractat boala dupa ce au intrat in contact cu scrisori suspecte trimise reprezentantilor presei.

Liderul majoritatii Senatului american, vizat intr-un atac bacteriologic

O scrisoare continind bacteria antraxului a fost primita la biroul liderului majoritatii democrate din Senatul american, Thomas Daschle, a anuntat ieri presedintele George W. Bush. Presedintele a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa neanuntata, sustinuta alaturi de premierul italian Silvio Berlusconi si a precizat ca testele initiale au fost pozitive, iar un asistent al lui Daschle primeste deja tratament medical. In legatura cu posibilitatea implicarii lui Osama bin Laden in izbucnirea focarelor de antrax din New York si Florida, presedintele Bush spune ca aceasta ipoteza nu a fost confirmata pina in prezent. Presedintele i-a sfatuit pe americani sa fie extrem de atenti in manevrarea scrisorilor suspecte, primite de la persoane necunoscute. El avertizeaza ca aceste scrisori trebuie inminate imediat autoritatilor.

Medicii romani au primit indicatii pentru recunoasterea simptomelor antraxului

Unitatile medicale din intreaga tara au primit ieri, prin note trimise de Directia de Medicina Preventiva a Ministerului Sanatatii si Familiei, instructiuni privind modul de manifestare in cazul imbolnavirii de antrax. Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a apreciat ca boala raspunde repede la tratamentul cu penicilina, care se poate face usor.

Alarme in serie in Australia

Mai multe alarme determinate de prezenta unei pulberi suspecte in plicuri expediate postal au fost lansate si in Australia. Consulatul american din Melbourne si Consulatul britanic din Brisbane au fost evacuate. Scrisori suspecte au mai fost primite la biroul premierului statului si la sediul Universitatii Griffith. Un birou postal din Sydney si sediul unui ziar din Melbourne au fost, la rindul lor, evacuate ieri, dupa ce au primit scrisori suspecte.

China extinde controlul postal

China a ordonat un control postal strict al corespondentei externe pentru a evita orice risc de contaminare cu bacteria antraxului. Conform cotidianului de limba engleza Shanghai Daily, autoritatile au hotarit sa supuna corespondenta din strainatate carantinei, pe perioada desfasurarii la Shanghai a intilnirii la virf a APEC, in scopul de evita orice atac bioterorist. Intreaga corespondenta care intra sau iese din China va fi supusa unor controale surpriza.

Comanda masiva de antibiotice in Marea Britanie

Guvernul britanic a anuntat ca au fost comandate doze suplimentare de antibiotice in scopul prevenirii oricarui atac terorist cu bacilul antraxului, subliniind insa ca nu nu are informatii privind vreo amenintare specifica in acest sens. „Cred ca sintem bine pregatiti pentru un (eventual) atac biologic. Dispunem de unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din lume“, a declarat consilierul special al guvernului pe probleme de sanatate, Liam Donaldson.

Posibila implicare a retelei Al-Qaida

Indiciile care permit sa se atribuie organizatiei Al-Qaida a lui Osama bin Laden cazurile de antrax din Statele Unite se inmultesc, a relatat ieri televiziunea publica germana ZDF, afirmind ca „detine informatii de la serviciile secrete ale diferitelor tari si de la Natiunile Unite“. Potrivit emisiunii „Frontal 21“, doi presupusi membri ai Al-Qaida, retinuti in Egipt, ca urmare a atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite au recunoscut ca sint in posesia unor flacoane continind spori ai antraxului, pe care, sustin ei, i-au procurat din Republica Ceha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS