24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemafoarele din Craiova - capcane pentru soferi si pietoni

Semafoarele din Craiova – capcane pentru soferi si pietoni

• Sistemul de semaforizare a orasului este foarte vechi • In intersectiile cu vizibilitate redusa lipsesc oglinzile, iar acolo unde exista sint prea sterse ca sa mai fie de vreun folos • In toiul noptii se pot vedea deseori soferi asteptind singuri, la culoarea rosie a semaforului • In Craiova exista
o intersectie unde sint semafoare doar pentru soferi, nu si pentru pietoni

Multe intersectii din Craiova, semaforizate sau nu, sint adevarate capcane pentru soferi si pietoni. Unele semafoare nu merg nici in orele de virf, provocind adevarate ambuteiaje in intersectiile aglomerate, asa cum este cea dintre strazile Alexandru Macedonski si Caracal sau dintre Bulevardul Dacia si Bariera Vilcii. Circulatia autovehiculelor in oras, in special in zilele de inceput si de sfirsit de saptamina, a de venit un cosmar. „Prin centru e nebunie, mai ales in fiecare luni si vineri, dar tot e bine ca mai merg semafoarele. In intersectia de la Casa Armatei insa sau la cea de pe Rocada, spre Bariera, e dezastru. De cele mai multe ori, semafoarele de acolo ori nu merg, ori au doar lumina intermitenta si tamponarile se tin lant“, se plinge Ionel Popa, sofer la o firma particulara. Si ca tacimul sa fie complet, Craiova mai are o „minune“. In intersectia dintre Bulevardul Romanescu, proaspat reparat, si Bulevardul Maresal Ion Antonescu, nu exista semafoare pentru pietoni, doar pentru soferi. Cei care vin dinspre parc si vor sa traverseze cele doua bulevarde ramin cu ochii in soare tot uitindu-se dupa lumina verde a semaforului. Cei care s-au ocupat de semaforizarea respectivei intersectii au uitat sa mai puna si luminile rosii-verzi pentru pietoni. Astfel ca, daca vrei sa treci strada si masinile stau cuminti la semafor, ori o rupi la fuga, rugindu-te in gind sa nu se schimbe culorile si sa nu te loveasca vreun bolid, ori astepti pina se goleste strada de masini. Cei care se ocupa cu intretinerea spun ca vinovat este proiectantul care nu a prevazut asemenea semafoare si, pina cind cele pentru masini nu ies din garantie, nu este nimic de facut.

Peisaj (i)real: sofer asteptind singur, in toiul noptii, la culoarea rosie

a semaforului

O alta problema care ii framinta pe participantii la trafic sint intersectiile cu grad de vizibilitate foarte mic si unde ar trebui amplasate oglinzi. Este cazul intersectiei strazii Al. Macedonski cu Bujorului, unde oglinda deteriorata nu-i mai poate ajuta deloc pe soferi. Daca ziua circulatia in oras este intensa, iar functionarea semafoarelor este indispensabila, noaptea, soferii craioveni se confrunta cu o alta ciudatenie. Desi ar trebui ca semafoarele sa fie comutate pe lumina galbena intermitenta, intre ore cind Craiova este pustie, te trezesti asteptind singur in toata intersectia la culoarea rosie. Un lucru bun exista insa in Craiova: semafoarele intermitente pentru pietoni, din apropierea scolilor. Atunci cind functioneaza. In ceea ce priveste insa intregul sistem de semaforizare, vechi de peste 20 de ani in unele locuri, chiar si angajatii primariei, care se ocupa de buna lor functionare, se mira ca mai merg. „Sistemul este foarte vechi si din cauza asta se produc numeroase defectiuni. Automatele celor mai multe semafoare sint din ’87, dar si mai vechi si ar trebui inlocuite. Din cauza vechimii, a uzurii fizice, multe semafoare cedeaza la variatii de tensiune sau din alte cauze. Exista o intentie la nivelul primariei de a se achizitiona automate noi, dar depinde de fondurile care vor fi alocate in acest scop“, a spus Adriana Motocu, inspectoare de specialitate la Serviciul de sistematizare si amenajarea teritoriului din cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS