11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiine printre mucegaiuri, muste si bucati de tencuiala

Piine printre mucegaiuri, muste si bucati de tencuiala

Dolce Vita este o brutarie din cartierul craiovean 1 Mai, de la care cumpara piine aproape toti locuitorii din zona. „Piinea este proaspata, coapta pe vatra si costa 4.500 de lei, la fel ca in alte parti”, isi justifica un client alegerea facuta. Probabil ca, daca ar sti in ce conditii de igiena este framintata si coapta piinea, consumatorii nu ar mai cumpara de la unitatea respectiva. Roiuri de muste, pereti plini de mucegai, tencuieli cazute, mizerie, mirosuri pestilentiale, drojdie pastrata in cosul de gunoi, faina depozitata sub cerul liber, cam astea sint, pe scurt, conditiile de lucru de la Dolce Vita.

Brutaria Dolce Vita (SC INMOPAN SA) din Craiova functioneaza ilegal intr-o casa aflata intr-un stadiu avansat de degradare.

In momentul in care inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au intrat in brutarie, muncitorii isi vedeau linistiti de treaba: tavile cu piine abia scoase din cuptor erau tinute pe jos, drojdia era pastrata intr-un fel de cos de gunoi la un loc cu citeva resturi alimentare, coca de pe masa era aproape neagra din cauza mustelor asezate pe ea.

„Peretii camerelor in care este pusa piine la dospit sint plini de igrasie si de mucegai. In orice moment poate sa cada ceva de pe tavan sau de pe pereti in piine pentru ca nu este protejata. Chiar linga rastelele de piine sint depozitate bidoanele de motorina, iar mirosul de hidrocarburi se poate impregna in coca. Pe coca sint roiuri de muste, iar mizeria este de nedescris. Mai mult decit atit, piinea este mai usoara cu 20 – 30 de grame imediat dupa ce este scoasa din cuptor, desi ar trebui sa fie de peste 400 de grame, cit este stasul la ei”, spune Maria Draghici, inspector in cadrul OJPC Dolj.

Mizeria de pe ciment era un semn clar ca de foarte multa vreme nu s-a mai facut curat. In prezenta inspectorilor OJPC, muncitoarele au inceput sa arunce apa pe jos si sa spele cimentul plin de coca si faina.

Depozitul de faina era amenajat intr-un spatiu improvizat, un fel de sopron acoperit cu placi de azbest. „Practic, faina este tinuta sub cerul liber deoarece, daca ploua, apa se scurge pe pereti. Depozitul nu este izolat. Nu ni s-au prezentat nici un fel de documente de provenienta a fainii. Parerea mea este ca patronii sint inconstienti. Nu respecta cu buna stiinta nici cele mai elementare norme de igiena”, spune Maria Draghici.

SC INMOPAN SA nu are autorizatie sanitara de functionare si nici licenta de fabricatie. Certificatul de inmatriculare al societatii este eliberat din 1994, iar brutaria functioneaza de mai bine de trei ani.

Pentru deficientele constatate, inspectorii OJPC vor aplica o amenda cuprinsa intre 40 si 100 de milioane de lei si vor propune inchiderea unitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS