9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepercusiuni economice ale atacurilor din Afganistan

Repercusiuni economice ale atacurilor din Afganistan

• Pietele bursiere europene au ramas aproape neschimbate
• Conflictul militar ar putea amina redresarea pietelor bursiere americane
• Pretul barilului de petrol a crescut foarte putin

Actiunile bursiere americane sint in scadere usoara dupa ultimele bombardamente din Afganistan. Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut aproximativ 40 de puncte, S&P 500 este in scadere cu aproape opt puncte, iar indicele compozit al bursei electronice Nasdaq a crescut cu aproximativ 0,63%. Actiunile din sectorul apararii au inregistrat cistiguri, analistii de pe Wall Street mizind pe faptul ca majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru echipamente militare le-ar putea mari profiturile. Unii analisti au considerat ca inceperea bombardamentelor ar putea reprezenta o veste buna pentru actiunile cotate pe Wall Street. Desi indicii bursieri s-au redresat usor in ultimele doua saptamini, dupa reducerea dobinzilor de catre Rezerva Federala, investitorii spun ca prima faza a conflictului militar ar putea amina o eventuala redresare a pietelor bursiere.

Pietele bursiere europene nu resimt consecintele atacurilor

Pietele bursiere europene au rezistat pina acum consecintelor ripostei americane impotriva Afganistanului, in ciuda incertitudinilor privind firmele de asigurari si companiile aeriene. Indicele Eurotop 300 a pierdut 0,08%, iar bursa din Paris a inregistrat o crestere cu 0,18%. Piata londoneza a incheiat tranzactiile la un nivel practic neschimbat fata de sfirsitul saptaminii trecute (-0,07%), iar bursa din Frankfurt, care se inchide mai tirziu, a crescut cu 0,14%. Administratorii de fonduri au explicat ca atacurile aeriene asupra Afganistanului au fost anticipate si ca ele nu constituie un soc atit de mare precum cel provocat de atentatele din 11 septembrie, care au condus la o prabusire a burselor mondiale la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Tranzactiile de pe piata valutara internationala au scazut

Volumul tranzactiilor efectuate zilnic pe piata valutara internationala a scazut cu 300 de miliarde de dolari in cursul acestui an, reprezentind cu 19% mai putin decit in anul 1998, se arata intr-un raport al Bancii Internationale a Reglementelor (BIR). Datele furnizate de BIR confirma previziunile anterioare ale dealerilor, care au indicat o crestere a volatilitatii pietei valutare. Toate pietele de materii prime sint in expectativa dupa atacurile americane, evenimentele neavind deocamdata nici o consecinta semnificativa asupra cotatiilor. La International Petroleum Exchange (IPE) din Londra, barilul de titei Brent cu livrarea in noiembrie se tranzactiona, la ultima sedinta, la un pret de 21,65 dolari, in crestere cu numai doi centi fata de nivelul de la sfirsitul saptaminii trecute. Piata petroliera a progresat ca reactie la riposta americano-britanica impotriva Afganistanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS