Acasă Local Placintele calde facute din brinzoaice vechi

Placintele calde facute din brinzoaice vechi

Unitatile de invatamint sint locuri numai bune pentru comerciantii care vind eugenii, biscuiti, grisine, placinte, batoane si alte produse accesibile buzunarelor elevilor. Cele mai rentabile par a fi totusi patiseriile. Produsele calde se vind foarte repede, iar in compozitia din placinte se poate pune orice. Desi amenzile aplicate de OJPC au crescut considerabil, agentii economici se pare ca nu se prea sinchisesc de acest lucru, din moment ce neregulile se tin lant.

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au verificat alimentarele, magazinele generale si barurile din jurul unitatilor de invatamint.

Patiseria MALISA SRL de pe strada Brestei, de linga Inspectoratul Scolar Judetean, are o reteta de preparare a placintelor absolut inedita. „In compozitie bagam telemea de vaci si piine. Brinzoaicele care nu se vind, in loc sa le aruncam, le bagam in umplutura, ca sa se lege. Ar trebui sa bagam gris, dar este pacat sa le aruncam“, a declarat foarte senina Elisabeta Anton, patroana societatii. Intrebata daca in documentatia tehnica pentru obtinerea licentei de fabricatie a depus si o reteta de placinte cu brinza si brinzoaice, aceasta a spus ca are acte in regula pentru tot ceea ce scoate pe taraba. „La SC MALISA SRL am constatat ca produsele expuse spre vinzare nu sint protejate cu o folie; covrigii sint lasati la indemina clientilor, fiecare umbla prin marfa si isi alege ce ii place; cantitatea de brinza bagata in placinte este apreciata ochiometric“, spune Melania Olaru, inspector OJPC.

Autorizatiile sanitar-veterinare si de mediu nu erau vizate pe anul 2001

SC CAFE BAR GOLD STAR SRL, de pe strada Dezrobirii din Craiova, produce cornuri, placinte, brinzoaice si piine in conditii de igiena indoielnice. Societatea nu avea autorizatie de functionare, iar faina era depozitata pe jos. Pentru cintarirea piinii se folosea un cintar sub care inspectorii OJPC au gasit lipita o bucata de coca de 50 de grame si in locul unei greutati de 450 de grame se folosea o sticla de plastic plina cu apa.

Pentru a scapa de sanctiuni, agentii economici inchid si fug

Linga Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“ de pe strada Maresal Antonescu sint deschise mai multe baruri si doua magazine alimentare. Zilnic, citeva sute de copii, dar si cetateni care locuiesc in zona se aprovizioneaza de la unitatile alimentare. SC SELICOM SRL Craiova este un bar situat vizavi de liceul mai sus-amintit. Aici nu erau respectate nici cele mai elementare conditii de igiena. Pentru ca apa nu curgea de trei zile, paharele si cestile de cafea erau spalate, daca erau spalate, intr-un lighean; din grupul sanitar, care avea accesul chiar din incinta barului, razbatea un miros greu de suportat. „Toate actele societatii, inclusiv autorizatiile de functionare sint la sefu’“, a declarat vinzatoarea Mihaela Dinculescu, care nu stia nici macar numele societatii, fiind recent angajata.

Daliana Horsa, inspector OJPC, spune ca la SC SELICOM SRL sint incalcate cele mai elementare norme de igiena: „Nu exista substante dezinfectante pentru vesela si pentru grupul sanitar. Preturile nu sint afisate, iar orarul de functionare nu exista. Pentru deficientele constatate, ii vom aplica o amenda de 20 de milioane de lei si vom propune sa i se retraga autorizatia de functionare“.

Intr-un spatiu foarte mic, patronii de la SC NERDOR IMPEX SRL vindeau de toate, de la detergenti, bauturi si tigari, pina la piine si produse de patiserie. „Produsele de patiserie nu sint acoperite cu o folie protectoare si stau mustele pe ele. Modul de depozitare este deplorabil. Am gasit pufuleti expirati, pe care i-am retras de la comercializare. Se pare ca nu prea se tine cont de faptul ca principalii lor clienti sint copii si ca, vinzind produse expirate, le pot pune viata in pericol“, a spus Melania Olaru, inspector OJPC.

Aparitia inspectorilor OJPC in zona i-a pus pe fuga pe agentii economici. Chiar daca pauza elevilor le-ar fi adus ceva profit, acestia si-au inchis magazinele si au disparut. O alta modalitate de a scapa, temporar, de sanctiuni, este faptul ca patronii isi instruiesc personalul angajat sa nu spuna cum se numeste societatea si nici cum il cheama pe patron.

Exit mobile version