11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTelenovela de Podari, cu arendasi patrioti si politisti autoritari

Telenovela de Podari, cu arendasi patrioti si politisti autoritari

Mai deunazi, in comuna Podari a fost nevoie de interventia politiei pentru a potoli spiritele infierbintate de dragostea brusca pentru pamintul patriei, pe care o pereche de arendasi locali si-o manifesta de ceva vreme. Acum, ca s-o spunem pe-a dreapta, prin patriotismul arendasilor cam trece izul de prosperitate emanat de paminturile fostei ferme Greaca, vreo 400 de hectare de teren a-ntiia, bun ca-n raiu’ lu’ Dumnezeu, sa-l pupi, nu alta. Si telenovela curge usurel asa, spre deliciul satenilor fara cablu: loc de arendasit e doar pentru unul, iar cel care a pierdut nu este impacat cu gindul si incearca pe orice cale sa isi faca dreptate. Ba uite, mai nou, mai apare si serifutu’ local, care sta de sase, sa nu-si umfle rivalii ochiu’-n batatura lui.

SC AGROIND SA Craiova a cedat prin protocol comunei Podari suprafata de 391,16 ha de teren arabil, in punctul Greaca. Procesul-verbal a fost incheiat la data de 19 iunie.

Pe 15 august, Consiliul Local al comunei Podari incheie un contract de arenda, pe o perioada de un an, cu SC ROMAGROMAR SRL Craiova. Suprafata arendata a fost de 200 ha, urmind sa se mai incheie un contract si pe restul de 190 ha.

Cele 391 de hectare primite de comuna Podari de la fostele IAS urmeaza sa fie retrocedate fostilor proprietari, care si-au depus deja cereri la primarie.

Problemele au aparut in momentul in care a inceput campania araturilor de toamna. Fostul proprietar, SC AGROIND SA Craiova, considerind ca are tot dreptul sa munceasca paminturile pentru care nu s-au eliberat inca titlurile de proprietate, a arat abuziv aproximativ 100 de hectare de teren.

„Am trimis o formatie de tractoare sa are pamintul care nu are proprietari. Am considerat ca am acest drept, deoarece pina acum tot eu le-am muncit. Imediat a venit seful de post cu fiul primarului si mi-a spus sa ies afara ca nu am voie sa ar pamintul. Eu nu am contract de arenda cu Primaria Podari si nici cu cei care vor primi pamintul in baza Legii 1/2000. Dar nici cel care are contract de arenda nu are dreptul sa munceasca, deoarece primarul si-a incalcat atributiunile si a incheiat cu el contract de arenda“, spune Ion Calota, directorul SC AGROIND SRL Craiova.

Contractul de arenda este legal

Constantin Gheorghita, primarul comunei Podari, spune ca s-a incheiat contractul de arenda cu SC ROMAGROMAR SRL Craiova deoarece anul trecut aceasta si-a respectat prevederile contractuale si le-a dat oamenilor exact atita griu si porumb cit a scris pe hirtie: „Le-a promis oamenilor ca le da 700 kg de griu la ha si s-a tinut de cuvint. Calota a promis ca le da 400 kg de griu la hectar si nu le-a dat nimic. Chiar daca asupra mea s-au facut mari presiuni pentru a-i da pamintul in arenda lui Calota, pentru oameni am ales aceasta societate care este mai serioasa. Oamenii nu vor sa lucreze cu Ion Calota pentru ca le munceste paminturile fara sa le dea nici un bob de griu“.

Primaria Podari a inceput deja sa elibereze titlurile de proprietate pentru cei care au avut pamint de primit in baza Legii 1/2000. Pina in prezent s-au eliberat titluri pentru 150 de hectare. „Nu puteam sa tinem paminturile nemuncite pina cind eliberam titlurile de proprietate. Dupa ce eliberam titlurile, cei care vor sa tina pamintul in asociatie il tin si incheie contract de arenda, cine nu, si-l retrage si face ce vrea cu el“, spune Constantin Gheorghita.

Contractul de arenda incheiat intre Consiliul Local Podari si SC ROMAGROMAR SRL este absolut legal. „Conform Legii 1/2000, Consiliul Local Podari, pina la eliberarea titlurilor de proprietate, este administratorul celor 391 de hectare de teren. Deci, putea sa incheie contractul de arenda. Viitorul proprietar nu este legat de contract si poate face absolut ce doreste cu pamintul. Situatii similare se mai intilnesc la Terpezita, Malu Mare, Seaca de Cimp“, a spus Eugen Marinescu, directorul Directiei de Control al Legalitatii Actelor si Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Dolj.

Pentru ca spiritele s-au cam incins si de-o parte si de alta au inceput sa curga amenintarile cu moartea, a fost nevoie de interventia politiei. Si pentru ca la fata locului, adica in cimp, in bataia vintului, printre tractoare, nu puteau discuta din cauza ziaristilor prezenti, primarul si arendasii s-au retras, cu politisti cu tot dupa dumnealor, la primarie, unde au discutat in liniste. Dreptatea a fost de partea celor care aveau acte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS