Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Statele Unite trebuie sa se pregateasca mai bine impotriva unui atac biologic

Guvernul american trebuie sa-si accelereze, la toate nivelurile, pregatirile pentru a preveni din timp populatia in privinta unui eventual atac biologic, a afirmat joi, la Burbank (in apropiere de Los Angeles), medicul sef al armatei americane a aerului. „Cita vreme nu sintem in totalitate pregatiti, inca sintem vulnerabili“, a afirmat generalul Paul Carlton in fata unei audiente de aproximativ 500 de persoane, la cea de-a patra Conferinta privind administrarea catastrofelor sanitare in California. In caz de necesitate, in 24 de ore pot fi amplasate spitale de campanie la locul unui eventual atac biologic, a precizat acesta. „Eu nu am cumparat masti de gaz pentru familia mea si nici nu o voi face“, a mai spus el, subliniind ca materialul de urgenta de care dispun californienii in cazul unui cutremur ar trebui sa fie suficient pentru a face fata unui atac biologic.

Ancheta de la Hamburg demonstreaza implicarea lui bin Laden

Ancheta declansata de justitia germana impotriva unei retele de fundamentalisti musulmani din Hamburg, printre membrii careia pot figura autorii atentatelor comise pe 11 septembrie in Statele Unite, demonstreaza implicarea lui Osama bin Laden, a afirmat ieri guvernul german. Ancheta asupra retelei din Hamburg a scos la iveala indicii care merg in acest sens, a declarat purtatorul de cuvint al guvernului, Uwe-Karsten Heye, intr-o vconferinta de presa. Avind in vedere aceste elemente si dovezile furnizate de Statele Unite partenerilor lor din NATO, guvernul german nu are nici o indoiala in privinta implicarii miliardarului de origine saudita in atentatele antiamericane, a adaugat Heye. Parghetul general federal din Karlsruhe (vestul Germaniei), care conduce ancheta din Hamburg, a afirmat ca pina in prezent nu exista nici o legatura directa intre acesata retea si bin Laden.

SUA si Rusia se pot indrepta spre o relatie fundamental diferita

SUA si Rusia se pot indrepta spre o relatie fundamental diferita, dupa atentatele din 11 septembrie, care au adus un nou nivel de cooperare intre cei doi fosti rivali, a declarat joi Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Bush. „Aceasta relatie este fundamental diferita si se construieste pe baza valorilor din ce in ce mai evidente, si va folosi nu numai SUA si Rusiei, ci lumii intregi“, a declarat Rice in fata Consiliului comercial SUA-Rusia. Ea a apreciat masurile luate de liderii rusi care au devenit primii si cei mai activi parteneri ai SUA in realizarea unei coalitii internationale impotriva terorismului. Presedintele rus Vladimir Putin a fost printre primii sefi de stat care i-au telefonat lui George Bush pentru a-i oferi ajutorul. Moscova a autorizat SUA sa foloseasca fostele baze sovietice in Asia Centrala pentru eventualele operatii antiteroriste din Afganistan. „Nu cred ca am fi putut avea, dupa Razboiul Rece, un moment mai cristalizator“, a declarat Condoleezza Rice. Consilierul pentru securitate nationala a declarat ca Washingtonul doreste sa vada acum ca acest parteneriat se extinde dincolo de relatiile strategice si de securitate, include cooperarea economica si comerciala si amelioreaza viata populatiei ruse. Ea a atras atentia asupra faptului ca Rusia va trebui sa isi schimbe legislatia, sa creeze conditii favorabile pentru investitiile straine si sa elibereze energiile populatiei sale pentru a incepe o perioada de prosperitate. „Daca Rusia este capabila sa indeplineasca bine aceste trei sarcini, ea va deveni, intr-o zi, o putere economica“, a declarat Rice.

O mie de soldati americani sint in drum spre Uzbekistan

O mie de soldati americani de elita sint in drum catre Uzbekistan, realizind astfel prima desfasurare de amploare a unor trupe terestre, in vederea unei riposte impotriva Afganistanului, a afirmat ieri un responsabil care calatoreste impreuna cu secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. „Divizia 10 de munte a decolat“, a afirmat acest responsabil, care calatoreste impreuna cu Rumsfeld, de la Cairo catre Taskent. Aceasta divizie se deplaseaza cu avionul in Uzbekistan, de la baza sa Fort Drum, din New York. Misiunea sa este de a asigura protectia pentru operatiunile militare din Uzbekistan, a adaugat responsabilul citat.

Senatul american a ridicat aproape toate sanctiunile impotriva Pakistanului

Senatul american a aprobat joi anularea sanctiunilor impuse Pakistanului, o etapa suplimentara in constituirea unei coalitii internationale impotriva terorismului. Senatorii au aprobat in unanimitate, acest proiect de lege care faciliteaza deblocarea unui ajutor militar pentru tarile care participa, alaturi de Statele Unite, la lupta impotriva terorismului, acesta fiind si cazul Pakistanului, dupa atentatele din 11 septembrie. De asemenea, el prevede si deblocarea unui ajutor financiar pentru Pakistan si India. Acest proiect de lege urmeaza sa fie supus votului si in Camera Reprezentantilor. Presedintele Bush anuntase deja, la 22 septembrie, ridicarea sanctiunilor impotriva Indiei si Pakistanului, impuse dupa testele nucleare din 1998. Aceste sanctiuni limitau vinzarile de material militar precum si ajutorul economic si financiar. „In aceasta zi, Senatul a luat o decizie fundamentala pentru ajutorarea consolidarii coalitiei noastre internationale impotriva terorismului”, a afirmat senatorul republican Sam Brownback (Kansas), care a prezentat proiectul. Decizia de ridicare a sanctiunilor intervine dupa ralierea Pakistanului la initiativa mondiala de razboi antiterorist lansata de Statele Unite, dupa atentatele care s-au soldat cu 5.500 de morti sau disparuti.

Exit mobile version