16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncurcaturi la comasarea unitatilor de invatamint din Mehedinti

Incurcaturi la comasarea unitatilor de invatamint din Mehedinti

• Prefectul Dan Trancota l-a gasit pe directorul Scolii din Albulesti in stare de ebrietate • „Ne cunoastem de atita vreme, domnule profesor, ca sintem colegi, nu ca dumneavoastra sinteti prefect si eu director colea“ • „Am ulcer; si doctorul a spus • Cind ma deranjeaza, am punga cu bomboane la mine, aici…• Directorul Gheorghe Capitanescu a fost demis pe loc

Interesele personale si orgoliile au facut ca, la trei saptamini de la inceperea anului scolar, peste 50 de elevi mehedinteni sa nu frecventeze cursurile la Scoala din Albulesti, acolo unde s-a realizat comasarea cu Scoala din Dumbrava

Reducerea numarului de elevi din mediul rural, dar si insuficienta cadrelor didactice calificate au facut ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa ia decizia comasarii, din acest an, a scolilor aflate la distante aproximativ egale de o scoala-centru de comuna. In acest sens, primariile din localitatile unde scolile urma sa fie comasate au primit din partea MEC microbuze pentru transportul elevilor. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din teren, Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti a fost informat ca Scoala din Albulesti indeplineste toate conditiile pentru a primi elevii din comuna Dumbrava. Increderea in personalul de conducere de la Scoala din Albulesti, care a dat asigurari ca institutia de invatamint din localitate dispune de o buna baza materiala, i-a determinat pe reprezentantii ISJ Mehedinti sa ia masura comasarii elevilor de la Scoala din Dumbrava, la Scoala din Albulesti. De la inceperea anului scolar, doar citiva elevi din cei aproximativ 50, citi trebuia sa frecventeze cursurile s-au deplasat la Albulesti, restul renuntind la cursurile care se desfasurau in conditii improprii (clase mucegaite, table cazute, pereti fisurati, spatii insuficiente etc.). Conducerea Scolii din Albulesti nu a comunicat insa situatia creata catre Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti.

„Ori iau o bomboana, ori o gura de tarie…“

Informati despre ce se intimpla la Scoala din Albulesti, prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, insotit de inspectorul general adjunct de la ISJ Mehedinti, Stelian Petrescu, si de inspectorul sef al IJP Mehedinti, col. Doru Dumitrescu, s-au deplasat joi la fata locului. Aici aveau sa-l gaseasca pe directorul Scolii din Albulesti, Gheorghe Capitanescu, intr-o avansata stare de ebrietate. Explicatiile directorului scolii nu mai au nevoie de nici un comentariu: „Ne cunoastem de atita vreme, domnule profesor, ca sintem colegi, nu ca dumneavoastra sinteti prefect si eu director, colea…Va cunosc de cind erati la Vinju Mare… Am ulcer si doctorul la care m-am dus a spus, cind ma deranjeaza, am punga cu bomboane la mine, aici…Ori iau o bomboana, ori o gura de tarie…“ Intrebat de prefectul Dan Trancota daca recunoaste ca este baut, directorul Gheorghe Capitanescu, profesor de istorie-geografie, a reusit cu greu sa declare: „In loc de pastile, am luat o gura de tarie…“. Inspectorul general adjunct din ISJ Mehedinti, Stelian Petrescu, i-a solicitat demisia directorului Scolii din Albulesti, prezentata de acesta din urma fara retinere. Locul sau a fost luat de o profesoara de matematica, asigurind interimatul pina la scoaterea postului la concurs. „S-a facut o eroare, in cazul acestei comasari. Centrul de comuna era la Dumbrava si nu la Albulesti, care este un sat ce apartine comunei Dumbrava. Exista mai multe sate care apartin de Dumbrava, situate aproximativ la aceeasi distanta de comuna. Localul Scolii din Albulesti, construit in 1930, este mult prea vechi si impropriu procesului de invatamint. Exista si o cladire din anii ’80, dar numai patru sali sint functionabile. In schimb, la Scoala de la Dumbrava, desi nu s-a mai investit nimic in acest an, exista o baza materiala buna, fiind bine ingrijita. Am fost mirati de ceea ce am vazut la Albulesti. Directorul se afla in stare de ebrietate si nu cred ca medicul i-a recomandat sa ia tarie, in loc de medicamente“, a declarat prefectul Dan Trancota.

Directorul demis va fi sanctionat

Inspectorul scolar general adjunct, Stelian Petrescu, a declarat ca s-a facut o greseala prin neverificarea in teren a situatiei: „Elevii au refuzat sa vina la scoala. Au fost citiva, din clasa a VIII-a, care au examenul de capacitate si nu-si puteau permite sa piarda cursurile. Am crezut ca exista conditii mai bune si centrul sa fie la Albulesti. Am gresit si noi ca nu am verificat in teren. Aici a fost vorba de orgolii, desi conditii mai bune puteau fi oferite de scoala din comuna. La Dumbrava, scoala are sase sali de clasa, un laborator, planse, aparatura de fizica-chimie, o dotare mai buna ca scoala de la Albulesti. Aici, salile sint pline de mucegai, o parte din scoala nu mai este functionabila, fiind nevoie de o consolidare urgenta. Cea mai buna solutie este sa se realizeze comasarea la Dumbrava“. Acolo vor veni si elevii din satul Rocsoreni, dar si alti elevi din satele aflate la distante aproximativ egale de comuna. Directorul demis, Gheorghe Capitanescu, va fi sanctionat, conform regulamentului scolar, pentru ca era in stare de ebrietate, in timpul desfasurarii cursurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS