6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEpidemie de falsi colectori de fonduri in numele bisericii

Epidemie de falsi colectori de fonduri in numele bisericii

Pe la usile locatarilor din cartierul craiovean Craiovita Noua se plimba de citeva saptamini citiva indivizi care, imbracati decent si cu un aer cuvios, cer fonduri pentru ridicarea bisericii din zona, care este deja in constructie. In schimbul sumelor primite, ei nu elibereaza nici un fel de chitanta sau orice alt act. Balmajesc ceva multumiri cit mai bisericesti, fara sa uite sa aminteasca numele Domnului, desigur, si isi iau cit mai repede talpasita de frica sa nu se prinda fraierul pe care tocmai l-au usurat de ceva bani. Trist este ca de multe ori pacalitii sint batrinii creduli, care sint convinsi ca dau un ban din putinul pe care il au pentru o cauza nobila.

Nu e nou pentru nimeni ca trebuie sa deschidem bine ochii ori de cite ori cineva vine si cere bani pentru un scop caritabil. Sau cel putin asa spun ei! Se vor gasi mereu unii care sa cada in cursa, fie pentru ca sint persoane simple si nu banuiesc pe nimeni ca ar avea ginduri rele, fie ca sint suflete mari si cred ca banii lor sint folositi in scopuri nobile. De citeva saptamini bune, prin cartierul Craiovita Noua citiva tineri „intreprinzatori“ s-au gindit sa faca un ban. Si cum scopul scuza mijloacele si munca nu le prieste unora, au gasit o metoda deloc noua, dar inca eficienta.

Enoriasii sint atentionati prin biletele puse in cutiile postale

Imbracati dragut si ingrijit, nu in haine preotesti, dar cit mai sobre si inchise la culoare, respectivii au inceput sa mearga din usa in usa si sa ceara bani. Motivul – biserica are nevoie de bani pentru ridicarea lacasului de cult din cartier. Credulii nu au intirziat sa apara si treaba mergea ca pe roate pina cind preotul a prins de veste de la enoriasi. „Au inceput sa ma intrebe femeile care veneau la biserica daca baietii aceia veneau din partea mea. Le-am intrebat daca au primit chitanta. Cind am auzit ca nu, mi-am dat seama ca e o sarlatanie. Noi eliberam intotdeauna chitanta si pentru citeva mii de lei. Avem si stampila pe fiecare chitanta. Nu plecam niciodata fara chitantier la noi. Le-am spus sa nu mai dea bani fara sa ii legitimeze“, a spus preotul paroh Constantin Bajau.

Atunci a inceput munca parintelui de a-si informa enoriasii ca li se pregateste ceva deloc placut. Au fost tiparite biletele care atentionau oamenii ca persoane care nu au aprobarea bisericii vin si string bani pentru constructie. Pe o parte, teparii sunau la usi, pe alta, preotul si oamenii sai puneau anunturile in cutiile postale.

Au mai patit-o si altii

Aceasta metoda de a face rost de bani nu a fost sesizata numai in cartierul Craiovita Noua. „Eu stau in Brazda si aproape in fiecare saptamina vin niste baieti la mine la usa si cer bani pentru ridicarea unei biserici. De cele mai multe ori spun ca sint din Moldova. Ca sa scapi de ei te scotocesti prin geanta si le dai citeva mii de lei, ce sa faci? Dar nu trece bine saptamina ca vin din nou sau apar altii“, a spus Dorina Vasilescu.

Si vor aparea mereu astfel de persoane atita timp cit exista cineva credul si usor de pacalit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS