10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCabina avionului rus prabusit in Marea Neagra a fost gasita

Cabina avionului rus prabusit in Marea Neagra a fost gasita

Echipele de salvare ruse au gasit cabina aparatului Tupolev TU-154, care s-a prabusit in Marea Neagra joi, cu 76 de persoane la bord, majoritatea de nationalitate israeliana, au anuntat ieri responsabili ai marinei ruse. Cabina a fost transportata in portul Soci (sud) pentru inspectare de catre o nava de salvare, Kapitan Vakoulov, care mai transporta si cadavrele a 13 victime gasite la locul catastrofei, a declarat un purtator de cuvint al Ministerului ucrainean pentru Situatii de Urgenta. Aparatul Tupolev Tu-154 al companiei ruse Sibir, facea legatura intre Tel Aviv si Novosibirsk (Siberia), s-a prabusit dintr-un motiv necunoscut, la 190 de kilometri la sud de orasul rus Soci. Cauzele catastrofei nu au fost inca stabilite. Un purtator de cuvint al flotei ruse din Marea Neagra, Igor Laritcev, a afirmat ca o racheta sol-aer cu o raza de actiune de 400 de kilometri si lansata in cursul exercitiilor din Crimeea a distrus avionul in plin zbor. Mai multe baterii antiaeriene ucrainene si ruse au lansat joi circa 20 de rachete, la aproximativ 290 de kilometri de locul in care s-a prabusit aparatul. Presedintele ucrainean Leonid Kucima si responsabilii apararii si ai marinei ucrainene au dezmintit insa aceasta ipoteza. La rindul sau, presedintele rus Vladimir Putin a considerat drept putin probabil ca avionul rus sa fi fost doborit accidental de o racheta ucraineana. O comisie de ancheta, condusa de seful Consiliului rus de Securitate, Vladimir Rusailo, s-a deplasat la Soci, in cursul noptii, pentru a examina resturile aparatului si elementele regrupate de cele sapte nave de interventie trimise la fata locului.

Ramasitele avionului rus sint imprastiate pe o raza de peste zece kilometri

Ramasitele avionului rus sint imprastiate pe o raza de peste zece kilometri, a declarat ieri la Soci, in sudul Rusiei, seful comisiei de ancheta, Vladimir Rusailo. „Se pot vedea posete, roti si bucati de carlinga ce plutesc la suprafata“, a declarat responsabilul, intr-o conferinta de presa, dupa ce a survolat zona catastrofei. „Vom aduna cit mai multe ramasite posibil, pentru a putea efectua expertiza“ asupra cauzelor catastrofei, a adaugat el. Doua elicoptere, un avion si sapte nave participa la cercetari in zona, alaturi de 120 de membri ai echipelor de salvare. Pina in prezent au fost recuperate 14 cadavre si nu 16, cum au anuntat televiziunile ruse, a precizat Rusailo, care este secretarul Consiliului rus de Securitate. El si-a manifestat pesimismul in legatura cu sansele de a gasi cutiile negre ale aparatului, afirmind ca ele se afla la peste doi kilometri adincime. Rusii vor cere ajutor tehnic israelienilor, pentru a incerca sa recupereze cutiile negre. Parchetul rus a deschis o ancheta pentru investigarea unui posibil act terorist. Pe de alta parte, un purtator de cuvint al Ministerului israelian al Transporturilor a anuntat ieri ca o echipa de experti israelieni va pleca, asta-seara, in Rusia, pentru a participa la operatiunile de cautare din Marea Neagra. Initial, o echipa mult mai numeroasa trebuia sa plece ieri, insa aceasta deplasare a fost anulata din motive care nu au fost precizate. Echipa initiala cuprindea personal al armatei aerului si al marinei. Pe de alta parte, plecarea unei nave a marinei israeliene, care urma sa plece din Israel ieri, catre Marea Neagra, unde urma sa ajunga marti, a fost, de asemenea, anulata, a anuntat postul public de radio.

Kievul considera inacceptabile speculatiile

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a apreciat ieri drept inacceptabile speculatiile in legatura cu tirul accidental al unei rachete ucrainene, care ar fi provocat, joi, prabusirea avionului rus Tu-154. „Consideram inacceptabile toate acuzatiile pripite“ referitoare la responsabilitatea Ucrainei in aceasta afacere, a declarat ministerul intr-un comunicat. O comisie speciala, creata la ordinul presedintelui Leonid Kucima, ancheteaza cauzele acestei catastrofe, precizeaza comunicatul. Ipoteza unui tir accidental, dezmintita de autoritatile ucrainene, fusese avansata inca de joi de un responsabil american, care a dorit pastrarea anonimatului. In plus, un purtator de cuvint al flotei ruse la Marea Neagra declarase pentru AFP ca o racheta sol-aer a distrus, intr-adevar, avionul, in plin zbor. Aceste afirmatii au fost respinse ulterior de ierarhia rusa, care investigheaza teza unui atentat terorist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS