13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal77 de pasageri doboriti intr-un accident suspect

77 de pasageri doboriti intr-un accident suspect

Un Tupolev Tu-154 al companiei ruse Sibir, care facea cursa Tel-Aviv-Novosibirsk (Siberia), s-a prabusit ieri in Marea Neagra, cu cel putin 76 de persoane la bord, majoritatea israelieni de origine rusa. Inainte de prabusirea aparatului, a avut loc o puternica explozie, potrivit unor surse concordante.

Igor Laricev, responsabil al flotei ucrainene a Marii Negre, a declarat pentru AFP ca avionul rus a fost doborit accidental de o racheta ucraineana: „In Crimeea (sudul Ucrainei) erau in curs de desfasurare tiruri cu rachete, avind o raza de actiune de 400 de kilometri, in cadrul unui exercitiu antiaerian care avea loc in regiunea Feodocia“. La citeva ore dupa aceasta declaratie, ministrul ucrainean al apararii a dezmintit ca avionul a fost lovit accidental de o racheta ucraineana.

SOS-ul aeronavei a fost receptionat la Constanta

Mesajul de pericol lansat de aeronava lovita a fost receptionat si la Constanta. Potrivit sefului de tura al Radiocoasta Constanta, Traian Niculescu, in jurul orei 14.02, ora locala a Romaniei, si 11.02 GMT, a fost receptionat, in radiotelefon, pe canalul 16, un apel de pericol. ”S-a auzit MayDay, MayDay, simplu, fara sa fie urmat de numele aeronavei sau alte semne de identificare, dupa care a urmat numai trafic in limba rusa“, a declarat Traian Niculescu. In cazul in care discutia s-ar fi purtat in limba engleza, Radiocoasta anunta Capitania si Port Controlul Portului Constanta pentru a lua masuri de salvare. „La noi nu a fost cazul, fiind evident ca aeronava nu se afla pe teritoriul romanesc, pentru ca dupa SOS discutia a fost numai in limba rusa. Am tras concluzia ca avionul aflat in pericol este rusesc si se afla probabil deasupra apelor teritoriale rusesti“.

Nici un supravietuitor

Nici un supravietuitor nu a fost descoperit, dupa trei ore de cautari, la bordul avionului prabusit in Marea Neagra spun surse din Ministerul rus pentru Situatiile de Urgenta. Ultimele cifre citate de agentiile de presa ruse arata ca la bordul avionului se aflau 77 de persoane, in majoritate israelieni. La rindul ei, paza de coasta turca a anuntat ca a renuntat la operatiunea de cautare a avionului rus. Agentia turca Anatolia anuntase initial ca doua vedete si un avion Casa, ce apartineau pazei de coasta turce, au inceput operatiunile de cautare. „Am inceput pregatirile pentru o operatiune de cautare dupa ce am aflat ca aparatul s-a scufundat la 80 de mile marine in largul coastelor Ordu“ (nordul Turciei), a subliniat un responsabil de la Paza de Coasta turca. Operatiunea a fost insa oprita la scurt timp dupa ce autoritatile au fost informate ca zona in care s-a prabusit avionul se situa la 130 de mile nord de Ordu, adica dincolo de apele teritoriale ale Turciei, a precizat responsabilul citat, adaugind: „Deocamdata nu am primit nici o solicitare din partea Rusiei“. Un purtator de cuvint al companiei de stat care se ocupa de administratia aeroporturilor (DHMI) a declarat pentru AFP ca avionul a intrat in spatiul aerian al Turciei la ora locala 11.45 (08.45 GMT), din care a iesit la 12.40 (09.40 GMT). „Avionul pare sa se fi scufundat la 12.45 (09.45)“, a precizat acesta. Autoritatile ruse si israeliene nu exclud posibilitatea producerii unui act terorist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS